shopify
analytics tool

Vrancea vrea lacul şi hidrocentrala de la Movileni

Hidrocentrala de la MovileniSub pretextul că îşi redesenează graniţele, Vrancea vrea să pună mâna pe resursele energetice de pe Siret. Vecinul nostru de la vest ţinteşte lacul de acumulare de la Movileni, la jumătatea căruia se află acum hotarul dintre cele două judeţe, dar şi hidrocentrala de acolo.  Totul a început în ultimul trimestru al anului 2010, când autorităţile vrâncene au demarat un amplu proces de delimitare a celor 73 de localităţi din judeţul condus de Marian Oprişan şi de stabilire a hotarelor cu judeţele învecinate. În interior, lucrurile s-au lămurit deja. În exterior, însă, iniţiativa Vrancei de redesenare a graniţelor a creat deranj la Bacău şi la Galaţi, părţile aflându-se acum în litigiu.  De la Bacău, Vrancea vrea să obţină o palmă de pământ aflată la hotarul dintre cele două judeţe. Terenul află pe raza comunei băcăuane Podu Turcului, dar loturile de acolo le-ar aparţine localnicilor din comuna vrâceană Bogheşti. Disputa va fi tranşată la masa tratativelor.
„A avut loc deja o rundă de negocieri, care a eşuat. Noi discuţii între autorităţile din Vrancea şi cele din Bacău vor avea loc vineri”, a declarat, ieri, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) din Vrancea, Horia Frîncu.
De la Galaţi, însă, Vrancea are pretenţii ceva mai mari. Vrea să împingă hotarul dincoace de lacul de acumulare care desparte comuna vrânceană Garoafa de localitatea gălăţeană Movileni.
„În prezent, hotarul trece prin mijlocul lacului de acumulare, însă vrâncenii vor să-l mute mai în interiorul judeţului nostru, astfel încât să preia întreg luciul de apă”, a afirmat, ieri, primarul comunei Movileni, Maricel Tudose.
Şi asta nu e tot. Vecinii vor să preia şi hidrocentrala de acolo, care, din punct de vedere teritorial, ne aparţine. „Pe lângă luciul de apă, administraţia comunei Garoafa vrea să obţină şi hidrocentrala care, potrivit graniţelor actuale, se află pe teritoriul comunei gălăţene Movileni. În susţinerea cererii lor, autorităţile din Garoafa spun că autorizaţiile de construcţie a întregului complex hidroenergetic de la Movileni au fost eliberate de Consiliul Judeţean Vrancea”.
„Un alt argument adus de cei din Garoafa este acela că intervenţia în cazul producerii unor calamităţi în zona hidrocentralei le-ar aparţine lor”, a explicat şeful OCPI Vrancea.
Vrancea vrea şi pământ
Vecinii noştri de la vest ne pretind, de asemenea, o suprafaţă de uscat aflată la nord de Movileni, în Nicoreşti. „Se află în litigiu şi câteva sute de hectare de pământ de pe raza comunei gălăţene Nicoreşti, pe care le revendică oraşul Mărăşeşti din judeţul Vrancea”, a spus Horia Frîncu.

sursa: viata-libera.ro

Fii tu primul care comentează on "Vrancea vrea lacul şi hidrocentrala de la Movileni"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*