shopify
analytics tool

Vlăstarele Tecuciului sunt pe mâini bune! Până când?

Concert de pian la Galeriile de arta Tecuci  Ar fi interesant dacă am putea cuantifica un lucru, cât de mult se investeşte în municipiul Tecuci, în tânăra generaţie, şi ar fi ideal dacă am reuşi să conştientizăm importanţa imensă a acestui aspect. De doi ani de când bat în lung şi-n lat drumurile din Tecuci am călcat inevitabil pragul Clubului Copiilor. Am descoperit acolo profesori pasionaţi, elevi talentaţi, diplome care mai de care mai cochete aşezate-n panoplii, detalii pe care le-am consemnat într-un număr destul de mare de articole.Cu o parte din protagonişti m-am reîntâlnit marţi seară la un regal de culoare şi muzică, găzduit de Galeriile de Artă “Gheorghe Petraşcu”. Dacă exagerez cu ceva e poate din cauza infuziei de bucurie şi optimism, provocate de puzderia de micuţi care au împânzit instituţia. Simezele n-au cârtit şi au primit să fie împodobite cu lucrările copiilor din Tecuci şi din alte oraşe ale ţării care au luat parte la a V-a ediţie a Concursului Naţional “Ucenici la porţile credinţei”, organizat de clubul tecucean, precum şi cu lucrările unor debutanţi. “Sunt invidios pe copii pentru că noi ne-am pierdut naivitatea. Lucrările de faţă pot fi împărţite în 2 categorii ale unor copii cu experienţă, cu cunoştinţe de cromatică iar despre celelalte putem să spunem că sunt un fel de Matisse. Aparenta mâzgăleală ascunde o întreagă psihologie”, a spus profesorul şi artistul bârlădean, Valentin Stoian. I-a venit rândul apoi să rostească câteva cuvinte celui care de 34 de ani îi oblăduieşte pe micii artişti plastici ce aleg Clubul Copiilor pentru a se desăvârşi, profesorul Ioniţă Bebea. Muzeograful Lucia Gologan a făcut o succintă prezentare a activităţii cercului de pictură. Participarea ani la rândul la concursuri naţionale şi internaţionale, încununată cu premii, e o constantă a “Atelierului Fanteziei”, coordonat de profesorul Bebea.

Rană adâncă: Clubul Copiilor a ajuns doar o simplă filială

“Aş vrea ca peste 5 ani când voi ieşi la pensie, instituţia noastră să devină palat al copiilor. Copiii tecuceni o merită pe deplin”, a spus profesorul cu o urmă de tristeţe-n glas. Din noul an educaţional, s-a petrecut o absurditate, Clubul Copiilor şi-a pierdut personalitatea juridică şi a devenit filială a Palatului Copiilor Galaţi, conform regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor care oferă activitate extraşcolară din 7 octombrie 2011, fiindcă are doar 6 norme. Imediat după Revoluţia din ’89 Clubul avea 24 de norme din care s-au tot tăiat. Fostul director, Olimpiu Zăgrean, nu a putut să nu vorbească cu năduf despre situaţia menţionată. Nici nu se putea altfel ştiind că 38 de ani din viaţă îl leagă de această instituţie cu un bogat palmares. Prof. Zăgrean i-a îndemnat pe părinţii prezenţi să lupte pentru soarta copiilor lor. Din partea autorităţilor locale a fost prezent consilierul Neculai Chivu care a spus că e de apreciat faptul că în aceste zile când totul se rezumă la bani, există persoane ce investesc în copii. Rodul investiţiei s-a văzut sau mai degrabă s-a auzit în cea de-a 2 a parte a evenimentului când pianiştii Ştefania Morozan, fraţii Carabulea, Luiza Gao, Radu Dumbrăveanu, Bogdan Trandafir şi Eduard Chiriac, pregătiţi de prof. Olimpiu Zăgrean şi Alexandra Manolache au oferit un microrecital. Manifestarea de marţi seară s-a derulat în baza invitaţiei făcute de muzeograful tecucean Adrian Mihalache.

Ce se va întâmpla când profesorii acestei instituţii şi a celorlalte care aduc o completare cunoştinţelor, valorilor dobândite de elevi în şcoală vor preda ştafeta?

About the Author

Marian Topriceanu
Vezi profilul acestuia pe FACEBOOK

6 Comments on "Vlăstarele Tecuciului sunt pe mâini bune! Până când?"

 1. Tot respectul pentru cei teizeci si ceva de ani de directorat ai domnului Zagrean dar pentru pierderea personalitatii juridice a Clubului copiilor este vinovat si dumnealui.

 2. Cred ca cei aflati in acea expozitie ar fi dorit sa vade desenele copiilor talentati sau sa-i asculte pe micii pianisti si nicidecum sa asculte oful domnului Zagrean care, vezi Doamne,nu mai este director la Clubul copiilor.Cata suparare pe bietul om!Ce ipostaza caraghioasa!
  Si apoi,cred ca in videoclipul de mai sus ar fi trebuit sa-i vedem pe micii pianisti sau desenele axpuse in expozitie.Doamne,ce vremuri traim!!!

  • Daca o sa cititi atent si articolul al carui link l-am mentionat in comentariu o sa intelegeti de ce am pus accentul mai mult pe aspectul pierderii personalitatii juridice. Cu stima!

  • Daca dadeai o cautare pe you tube gaseai si clipul cu interpretarea micilor pianisti.Oricum inregistrarile de la evenimentele culturale nu prezinta interes pentru tecuceni, abia daca se uita cateva zeci de persoane. Lumea e interesata de cei trei SSS -adica sange,scandal si sex. Sa auzim de bine!
   http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tgk5Nry0S6Q

  • Stimate seby, din intamplare il cunosc pe prof. Zagrean de cand a venit in Tecuci. Te asigur ca nu are nici o nostalgie dupa functia de director. Durerea dumnealui, si imi pare rau ca nu ai inteles acest lucru, se datoreaza faptului ca prin scaderea rangului Clubului Copiilor s-au redus si numarul posturilor didactice, si numarul cercurilor, si implicit dotarea si finantarea institutiei. Si durerea este si a mea, ca fost beneficiar, cu zeci de ani in urma, al ofertei extrascolare a acestui lacas (ai auzit de Cercul de legatorie-tipografie ?).
   Iar cine dorea sa-i asculte pe micii pianisti sau sa vada lucrarile expuse, trebuia sa vina la manifestare si sa nu stea acasa in scaun, suparat ca videoclipul nu-i arata tot ce s-a intamplat acolo …

 3. Mai pe larg despre pierderea personalitatii juridice a Clubului Copiilor http://www.tecuci.eu/presa-locala-nationala/stirile-saptamanii/absurditate-singurul-club-al.html

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!