shopify
analytics tool

Vinuri D.C. Nicoresti, traditie si calitate

Calitatea vinurilor roşii de Nicoreşti este deosebită. Ele poartă amprenta acestor locuri binecuvântate şi predestinate acestei culturi, a unui soare generos care coace, dar care nu pârjoleşte strugurii şi a unor oameni care prin ceea ce fac apropie ştiinţă de artă. Unul dintre cei care spune că “vinu’ nu este o industrie ci o artă” este Costică Dincă care a reuşit să şi demonstreze acest lucru prin vinurile pe care le produce în crama din Nicoreşti.

Având ca obiect producerea superioară a vinurilor, Vinuri D.C., societatea condusă de Costică Dincă, stabileşte legături strânse cu producătorii din zonă, pe bază de contracte cu clauze reciproc avantajoase. Având o mare capacitate de prelucrare (cca 2500 de tone de struguri pe companie) şi de depozitare (circa 60000 hl), societatea dispune în acelaşi timp de o linie de îmbuteliere de 3000 de sticle pe oră, cu ajutorul căreia urmăreşte să livreze întreaga cantitate de vin în stare îmbuteliată. Având acces la tehnologiile moderne, pe care le aplică cu bune rezultate (enzime pectolitice, drojdii uscate, bacterii malolactice), nu renunţa în acelaşi timp la metodele tradiţionale (culesul şi transportul strugurilor în lădiţe, maturarea vinurilor roşii în baricuri etc).

Cu utilaje tehnologice moderne, cu un laborator dotat cu aparatură performanta şi cu un personal bine calificat, asociat cu un management racordat la tot ceea ce înseamnă devenire şi progres S.C. Vinuri D.C. Nicoreşti spera în câţiva ani să devină o unitate de referinţă în ceea ce priveşte producerea şi valorificarea unor vinuri de foarte bună calitate cum ar fi Băbeasca care este un soi autohton, a cărui istorie se identifică cu dealurile şi istoria Nicoreştilor. Se poate spune că Băbeasca de Nicoreşti este la ea acasă. De la un roşu deschis uneori chiar roze, cu o suavă prezenta olfactiva, mai mult florala, cu un echilibru de gust inegalabil pentru un vin roşu, cu o supleţe şi vioiciune frapante, deşi vinul este destul d extractiv, Băbeasca de Nicoreşti este vinul multor oportunităţi.

afis car unirea sah 2014

Un alt soi autohton de struguri este feteasca neagră. Că vin, Feteasca Neagră poate fi asimilată cu aristocrată distinsă ce cade în valuri rubinii degajând un suav parfum în care se disting accente florale, adieri de cafea şi cuişoare dar şi rafinate arome de lemn de stejar. Merlot originar din Franţa şi-a găsit a doua patrie în România. Condiţiile naturale de la Nicoreşti îl avantajează şi îi potenţează calităţile. Merlot de Nicoreşti se defineşte ca un vin cu personalitate distinctă inconfundabilă. Face un mariaj perfect cu preparatele culinare din carne şi cu specialităţile vânătoreşti. Cine ajunge în Nicoreşti poate degusta aceste rafinate vinuri la crama lui Costică Dincă.

Autor: Mioara Olteanu – Ghidul localităţilor Moldave

error: Content is protected !!