shopify
analytics tool

Vindecarea şi şarlatania

Sarlatania-medicala

Pentru început doresc să ofer cititorilor ziarului Observator – ProTecuci provocarea de a întreprinde un minim efort intelectual de a stabili o posibilă relaţie de cauzalitate între ce vrea fiecare dintre voi să fie desemnat prin termenii cheie ai articolului: disperare, şarlatanie şi speranţă.

Cu toţii avem înregistraţi în structura firii noastre sentimentul fricii de boală. Percepţia oricărui disconfort fizic sau psihic ne duce cu gândul şi cu paşii la medic pentru a căpăta certitudinea confortabilă ca nu este vorba despre ceva grav. Mulţi dintre noi avem şansa de a căpăta veşti care ne fac repede să uităm ce anume a declanşat motivul de a ne adresa profesioniştilor din domeniul sănătăţii.

Există însă situaţii când în urma controlului medical să se transmită către pacient informaţii care reprezintă pentru  oricare dintre noi ceea ce este cel mai rău şi nedorit lucru, care fac individul să se plaseze că înscris într-o curbă  periculoasă a auto declinului individual atât biologic cât şi psihic şi social.
De aici începe la bietul om necontenită dispută intra psihica între a se accepta fără nici o ieşire şi a născoci fel de fel de proiecte de a ieşi la suprafaţă biruitor.

Aceasta este starea intelectuală şi emoţională „fertilă” de „cultivare şi germinare” a unei idei noi salvatoare ce poate avea însă un caracter total discordant cu realitatea ştiinţifică. Devenim astfel vulnerabili în fata excrocilor care profită de starea specială a fiecăruia dintre cei aflaţi în criză de a găsi calea de scăpare. Evident acest complementarism şarlatanvictima este condiţionat de gradul de educaţie şi de moralitate a fiecăreia dintre părţi.

Este un fapt inuman şi trist că peste tot în lume există vânzători de false tratamente pentru boli dintre cele mai grave. Încerc astăzi să vă înzestrez cu câteva cunoştinţe care să vă protejeze de şarlatania din domeniul consumului de tratamente false, dar care sunt exprimate de cei ce vi le oferă ca fiind prestigioase şi eficiente. Mă refer aici la eficienta în tratare nu în constituirea de averi de către cei ce recurg la astfel de practici cinice.

Pentru început aflaţi că în situaţia în care se emite un diagnostic faţă de care dumneavoastră nu credeţi că ar exista un tratament convenţional cu rezultate rezonabile, comportamentul dumneavoastră va trebui să fie guvernat de următoarele sfaturi:
– Tratamentul ce vă este propus să fie dovedit de literatură de specialitate ca fiind obiectiv, să fie în unanimitate acceptat de comunitatea de oameni de ştiinţă.
Descoperirea oricărui leac atrage după sine recunoaşterea meritelor echipei ce a făcut posibilă realizarea acestui fapt. S-a luat premiul Nobel pentru descoperirea insulinei, a penicilinei, a decriptării ADN – ului, etc. Dacă cineva pretinde că posedă secretele formulei de tratare a… cancerului –sa exemplificam, aflaţi că…” nimic nu iese din nimic” – cum ne spunea Socrate. Adică fără cercetare nu se descoperă nimic, fără consens nu se recunoaşte nimic şi… cu medicina fără dovezi nu se tratează nimeni şi nimic. Sunt acum nevoit să aduc argumentele realităţii ştiinţifice în balanţă argumentelor de a nu ne teme nejustificat de această boală pe care în mod greşit sărmanii de noi oamenii încă o credem incurabilă.
Foarte multe forme de cancer se tratează şi cu cât cancerul este tratat mai devreme, cu atât şansele ca acel cancer să fie vindecat sunt mai mari.

– O altă regulă care trebuie să contribuie la stăpânirea comportamentului dumneavoastră de a nu cădea victime ale şarlataniei medicale este de a nu va lăsa convinşi de practicienii excroci că acesteia ar fi victime ale unei conspiraţii mondiale. Adesea, practicanţii de excrocherii în plan medical susţin că sunt marginalizaţi de comunitatea de oameni de ştiinţă întrucât inovaţiile lor dacă ar fi recunoscute ar produce colapsul financiar al unor domenii ce aparţin industriei farmaceutice, cercetării, etc.

– Un ultim sfat ce vi-l pot oferi este să vă interesaţi dacă practicianul ce va propune tratamentul are diploma care să acrediteze competentele în domeniul pe care pretinde că l-ar stăpâni. Este un ultim sfat, pe care dacă dvs l-aţi aplica la început este posibil să vă scutească de alte bănuieli.
Am plecat de la premiza că unele maladii şi-au împământenit caracterul înspăimântător şi nemilos, cele mai potrivite fiind cred cancerele. Frică generează labilitate emoţională şi posibil adoptarea unei atitudini care să vă facă vulnerabili şarlataniei din tratamentul cancerului.
Aflaţi că, dincolo de necesitatea de a crede pentru a fi vindecat, se necesita şi conştientizarea a ceea ce trebuie crezut şi ce nu trebuie crezut pentru a nu fi înşelat.
Credeţi în medicina modernă care şi-a adus aportul şi în vindecarea cancerului.Pe lângă cele 3 tratamente anticanceroase standard (chirurgia, radioterapia, chimioterapia) mai există terapia hormonală, imunoterapia, terapia genică, care sunt forme de tratament ce pot oferi premisele declinării caracterului incurabil al cancerului.
Oare câţi dintre dumneavoastră când aţi urmărit termenii cheie ai acestui articol, respectiv disperare, şarlatanie şi speranţa n-au extrapolat sensul conţinutului de astăzi dincolo de spaţiul reperat?
Am fost disperaţi/vulnerabili?
Am fost minţiţi frumos fiind creduli la disperare?
Am sperat îmbătându-ne?
MAI TRĂIM AŞA? Răspuns: Nu fiţi vulnerabili fiinduvă frică!.

Dr. Bogdan Simion

 

1 Comment on "Vindecarea şi şarlatania"

  1. Cat o fi costat scena din metal construita de Mihalache in fata Primariei?

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!