shopify
analytics tool

Un oraş fără cimitir, e un oraş fără istorie

Cimitirul-Eternitatea-Tecuci-nov-2012

Într-o zi de toamnă  clopotele bisericilor din oraş au început să bată cu putere. O mulţime cernită, având în frunte un sobor de preoţi, se îndreptau pentru prima dată spre un deal de la marginea de nord-vest a oraşului, cântând veşnică pomenire. Pe un car tras de boi se afla sicriul boierului Teodor Săndulescu, cu faţa descoperită ,ca lumea să vadă „mărirea morţii  şi  să cugete”. Era în anul 1869.

Mormant in cimitirul Eternitatea Tecuci  Asa incepea  povestea Cimitirului Eternitatea din Tecuci, “gradina odihnei eterne” pentru tecuceni. De atunci în cimitir au fost înhumaţi până în ziua de astăzi, pe cele 10 hectare, aproape 45.000 de oameni. Până la amenajarea acestui cimitir teucenii îşi îngropau morţii în cimitirile improvizate din preajma bisericilor. Această pană în iunie 1875, când din cauza ’’infestarii aerului pe timp calduros’’ se interzic înmormântările în aceste cimitire pe timpul verii, iar prin decizia din 1 septembrie 1876, a Consiliului Comunal înmormântările se pot face numai la cimitirul creat ’’ la marginea targului’’ dinspre nord-vest. În cimitir se va ridica şi o biserică, în anul 1882, în urma donaţiei boierului Teodor Sandulescu care a lăsat prin testamentul său 1000 de galbeni, pentru construirea unei capele la cimitir. Până în 1943, când s-a înfiinţat parohia „Sfantul Ilie” a fost folosită drept capela mortuară.

   Printre personalităţile îngropate în cimitirul tecucean îl regăsim şi pe Tudor Pamfile, născut la 6 iunie 1883, în Ţepu şi mort la Chişinău, la 17 octombrie 1921, reinhumat în cimitirul din Tecuci în anul 1923. Monumentul din cimitir a fost inaugurat în anul 1928.

Un monument deosebit este şi cel ridicat de familia Iacovachy, o veche familie de boieri moldoveni. ’’Vidomostiile deceselor boiereşti ’’ ne spun despre moartea culcerului Toderascu Iacovachy în 1838. În Comitetul unionist din Tecuci, pentru alegerile Divanurilor ad-hoc, este ales Costache Iacovachy. Din păcate pe monument nu este nici o inscripţie care să ne confirme că cei doi ar fi îngropaţi aici.În schimb, pe o latură a monumentului se găseşte inscripţionat numele Hortense O. Sendrea, născută Iacovachy, 1849-1914. …citeste intreg articolul

Autor:  Dan B.

Fii tu primul care comentează on "Un oraş fără cimitir, e un oraş fără istorie"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!