shopify
analytics tool

Tu ştii când eşti manipulat? 10 strategii de manipulare a maselor

Stii-cand-esti-manipulat

Inevitabil am intrat într-o nouă campanie electorală. Motiv ce va determina politicienii să încerce manipularea virulentă a electoratului. Motivul de îngrijorare este cu atât mai mare cu cât la conducerea Municipiului Tecuci se află Daniel Ţuchel. Am aflat din surse demne de încredere că acesta a studiat atent tehnica manipulării maselor dar şi psihologia maselor. ProTecuci iniţiază o serie de articole cu care doreşte să vă facă atenţi la evenimentele şi declaraţiile cu care va încearca să vă manevreze modul de gândire dar şi acţiunile din viitorul apropiat. Astăzi vă aducem în atenţie un articol documentat al unui profesionist în materie. În zilele următoare venim şi cu exemple practice „din teren”.


A cunoaşte adversarul, a-i cunoaşte tehnicile de manipulare, este indispensabil pentru a ne elibera de robie!!!

Lingvistul nord-american Noam Chomsky a stabilit lista celor ”Zece strategii de Manipulare” prin mediile de informare în masă. Evreu şi de sensibilitate anarhistă, semnase o petiţie pentru a apăra libertatea de exprimare a lui Robert Faurisson. Pentru Chomsky, ‘‘libertatea de exprimare este mai importantă decât orice versiune a faptelor susţinută de ordinea stabilită, oricare ar fi raportul pe care aceasta îl întreţine cu adevărul faptelor în sine.” Chomsky evocă diferitele tehnici de manipulare şi, în primul rând, strategia diversiunii.

Strategia diversiunii consistă în deturnarea atenţiei publicului de la problemele importante şi de la schimbările hotărâte de elitele politice şi economice, printr-un potop continuu de distracţii şi de informaţii neînsemnate. Chomsky analizează diferitele tehnici de spălare a creierului, pe care o îndură poporul nostru.

Zece strategii de manipulare a poporului nostru

1. ”A distrage în permanenţă atenţia publicului, departe de adevăratele probleme sociale, captivată de subiecte fără importanţă adevarată. A ţine mereu publicul ocupat, ocupat, ocupat, fără nici „un timp pentru gândire” scrie Chomsky.

2. A cauza probleme şi apoi, a oferi soluţii.

Aceasta metodă se mai numeşte şi ” problema – reacţie – soluţie”. La început, se creeaza problema, sau „situaţia”, prevăzută pentru a suscita o anume reacţie a publicului, pentru ca tocmai acesta să ceară măsurile mai dinainte stabilite pentru a fi acceptate. De exemplu: dezvoltarea intenţionată a violentei urbane sau organizarea de atentate sângeroase, pretinse antisemite, pentru ca publicul să ceara legi represive, în detrimentrul libertăţii.

3. Strategia „în degradeu”.

Pentru ca publicul să accepte o măsură inacceptabilă, este de ajuns să fie aplicată în mod progresiv, în ”degradeu”, pe o durată de zece ani. În acest fel, au fost impuse condiţii sociale şi economice absolut noi din 1980 pâna în 1990. Şomaj masiv, imigraţie – invazie, precaritate, flexibilitate, delocalizări, salarii care nu mai asigură un venit decent, iata schimbările care ar fi provocat o revoluţie dacă ar fi fost aplicate în mod brutal.

4. Strategia acţiunii cu date diferite.

O altă manieră de a obliga publicul să accepte o hotărâre nepopulară este de a o prezenta ca „dureroasă, dar necesară”,obţinând acordul publicului în prezent, pentru aplicarea în viitor. Este mult mai uşoară acceptarea unui sacrificiu viitor decât al unuia apropiat. În primul rând, pentru că efortul nu trebuie făcut imediat, apoi, pentru că publicul are mereu tendinţa de a nădăjdui ”totul va merge mai bine mâine” şi că sacrificiul cerut va putea fi evitat. În fine, această manieră lasă publicului timp pentru a se obişnui cu ideea schimbării, pe care o va accepta cu resemnare la momentul venit. Exemplu recent: trecerea la Euro şi pierderea suveranităţii monetare şi economice, acceptate de ţările europene între 1992 – 1995 şi aplicate în 2002.


Agentia imobiliara EXTREM din Tecuci


5. A se adresa publicului ca unor copii mici.

Cea mai mare parte a publicităţilor destinate marelui public folosesc discursuri, argumente, personaje şi un ton absolut copilăreşti, aproape debile, ca şi cum spectatorul ar fi un copil mic sau un handicapat mental. De ce oare ? ”de 12 ani.” Dacă ne adresăm unei persoane ca şi cum ar avea 12 ani, atunci aceasta, prin sugestibilitate şi cu o oarecare probabilitate, va avea un răspuns sau o reacţie tot atât de lipsita de simţ critic ca a unui copil de 12 ani” analizează Chomsky.

6. A face apel mai mult la partea emoţională decât la gândire.

Este o tehnică clasică pentru a opri analiza raţionala şi, deci, simţul critic al oamenilor. Ïn plus, folosirea emoţionalului deschide accesul la subconştient, pentru implantarea unor anumite idei, dorinţe, spaime, pulsiuni sau comportamente.

7. Menţinerea poporului în neştiinţă şi prostie.

A face în aşa fel ca poporul să nu înţeleagă tehnologiile şi metodele folosite pentru controlarea şi robirea lui. Calitatea educaţiei dată claselor inferioare trebuie să fie cât mai slabă, încât prăpastia de neştiinţă, care separă clasele de jos de cele de sus să fie şi să rămână de neînţeles de cele dintâi.

8. A încuraja publicul să se complacă în mediocritate.

A încuraja publicul să creada că e „bine” să fii prost, vulgar şi incult. A-l îndopa cu seriale americane şi emisiuni de tele-realitate, nişte dobitocenii monstruoase.

9. A înlocui revolta cu învinovăţirea.

A face omul să creadă că numai el singur este vinovat de propria-i nenorocire, din cauza unei inteligenţe insuficiente, sau a capacităţilor şi eforturilor necorespunzatoare. Astfel, în loc să se ridice împotriva sistemului, individul se subestimează şi se învinovăţeşte, ceea ce crează o stare depresivă, având ca efect abţinerea de la acţiune. Şi, fără acţiune, nu există revoluţie !

10. Şi, ultimul punct, a cunoaşte oamenii mai bine decât se cunosc ei înşişi.

În ultimii 50 de ani, progresele fulgerătoare ale ştiinţei au săpat o prăpastie crescândă între cunoştinţele publicului şi acelea deţinute şi folosite de elitele conducătoare. Mulţumită biologiei, neurobiologiei ăi psihologiei aplicate, „sistemul” a ajuns la cunoaşterea avansată a făpturii omeneşti, fizic şi psihic. Sistemul cunoaşte individul mediu mai bine decât el însuşi. Aceasta înseamnă că, în majoritea cazurilor, sistemul deţine un control mai mare şi o putere mai importantă asupra oamenilor decât ei înşişi.

Scris de Dan Zavaleanu
Sursa: cotidianul.ro

Va urma…

18 Comments on "Tu ştii când eşti manipulat? 10 strategii de manipulare a maselor"

 1. Tepeanul din Germania | 9 februarie 2016 at 20:25 | Răspunde

  Savuroase comentariile de pe facebook ale celor permise de tuchel, cred ca foarte multi si-au spus opiniile, dar fara sa ramana publice!
  Se simte iritarea tapeanului, se releva caracterul lui abject!
  In discutia purtata cu o persoana careia i s-a imputat taxa de habitat pentru alti trei membri de familie care nu locuiesc cu aceasta, desi pana in acest an platise pentru o singura persoana, acest individ numit „primar” aduce afirmatia in cateva randuri ca persoana minte!
  Fara a produce efectiv o dovada in acest sens, decat acea baza de date de la evidenta populatiei, care, la ordin, a fost „suprapusa” peste evidentele primariei.
  Du-te invartindu-te! Piei, sa nu te mai vedem nicicand!
  Nu poti fi nici macar in fruntea unei turme de capre, cu caracterul tau!

 2. De ce să acuzam? | 9 februarie 2016 at 15:56 | Răspunde

  Sondăm, sondăm şi iar sondăm şi cum noi la Tecuci nu avem gaze de şist dăm de domnul nostru, primarul Ţuchel cu 50%. Păi eu am înţeles că prin ,,echivalare” sunteţi economist dar văd că dumneavoastră nu înţelegeţi că USL-ul NU mai este; aşadar, stimabile nu prea mai aveţi ce aduna. Dar că să nu fim răutăcioşi, haideţi să vă ajutăm puţin. Încercaţi să vă ajutaţi de o riglă pe care să o poziţionaţi sub onorabilul dumneavoastră nume nemţesc; verificaţi rigla, să nu se fi deplasat în dreptul coloanei cu ,,intenţia de vot a tecucienilor” mai jos sau mai sus şi….citiţi ce scrie acolo.
  În cazul în care, prin absurd vedeţi tot 50%, trebuie să vă interesaţi şi să aflaţi MUSAI dacă acest cunoscut Institut de sondare a opiniei publice care a efectuat o ,,Cercetare sociologică avansată” privind calitatea vieţii populaţiei, măsurând printre altele şi intenţia de vot a tecucenilor, în perspectiva alegerilor locale şi parlamentare din acest an, NU A DEVENIT ,,CELEBRU” TOT PRINTR-O ECHIVALARE.

 3. Rezultatul sondajului a fost dezastruos vreo15% are primaru’ in functie. La Galati a ajuns cu 25% ca murea de inima Dobre. Urechile AUGUSTULUI nu au vrut sa auda decat 50%. Baiatu’ sufera de boala grea fara de leac!

 4. Sondajul sindromatilor este fals. Nicaieri in tara, la alegerile din ultimii ani nu a reusit sa obtina dublu fata de partid. Deci PNL-ul care are intre 18-20% la nivelul tarii nu are cum sa ia in Tecuci 50%, niciodata. Mai mult avand in vedere starea de spirit din oras, pe care o poate vedea oricine se plimba pe strada, cred ca va obtine sub scorul partidului.

 5. Cica „Daca maine ar fi alegerile locale, 50% din cetateni ar vota in functia de primar pe Daniel Tuchel”… Era sa injur, dar nu e politicos. Totusi, ma bucur ca alegerile sunt pe 5 iunie si nu maine, daca e sa glumim putin. El incearca sa manipuleze „prostimea” si sa creeze un efect de turma. Nu prea cred ca o sa-i mearga lui, cel care a adus atatea prejudicii orasului. Daca acesta era rezultatul adevarat nu il publica, nu se lauda, isi mentinea nivelul de incredere si castiga lejer, dar realitatea este alta, el are un morcov in …. de 15-18 ori mai mult decat distanta tepu-tecuci, zic 15-18% pentru ca acesta o sa fie numarul de retardati din oras care o sa il voteze. Numai bine!

 6. gaura de vierme | 9 februarie 2016 at 01:05 | Răspunde

  Paranoicul cu salar de bugetar de lux, intretinut ca o cocota masculina pe spinarea tecucenilor, spune ca a finalizat zilele trecute un sondaj in care calitatea vietii la Tecuci este de doar 50%. Adica, populatia aflata sub conducerea ciocoiului lacom traieste doar pe jumatate. Cealalata jumatate este infulecata de viermii tuchelisti. Intro postare pe facebook, golanul hraparet face misto de tecuceni spunand ca cifrele privind nivelul hotiei il motiveaza, il stimuleaza si ii da satisfactii. Cat despre planul de furat, Tuchel declara cu emfaza: CONDUCEM DETASAT! Una peste alta sondajul reliefeaza faptul ca tapeanul ne-a mancat 50% din viata….. Hotule, nici nu stii, cat de hulit incepi sa fii!

 7. ATENȚIE! Țepeanul este incredibil, publică pe pagina lui de facebook cu surle și trâmbițe, că el are peste 50% în alegeri, că un important institut de sondare a spus asta. Nu publică numele institutului, marja de eroare, eșantionul, perioada în care a fost realizat etc.
  Mai marea slugă Maftei, că de ăștea nu au minte cât o găină, spune că în secție 168 au realizat ei sondajul, adică pe lângă școala 6. Ridicol până la Dumnezeu. Eu mă ofer voluntar să fac un sondaj față în față și voi demonstra că Țuchel nu are mai mult de 7 %. Pe ce mă bazez, cunosc pe puțin 200 de oameni în Tecuci, din toate mediile de activitate și de toate vârstele , din acești 200, când vine vorba de alegeri 190 îmi spun că nu vor mai vota cu Țuchel. Pe unde mă duc toată lumea îl înjură, e pertinentă viziunea mea? Dar Țuchel visează cum a mai visat pe facebook la o postare de a sa, când a spus că 42.000 de tecuceni i-au dat like la o postare, bine-înțeles el nu cunoaște că în Tecuci mai sunt doar 25.000 de oameni și că maxim 10.000 au conturi de facebook active. Evident la acea postare avea doar 72 de like-uri reale. Deci omul deja e paranoia!!!

  • Pai Maftei il injura tare si cu sat si spunea la o terta votare pana sa fie si el angajat in Sistem ca el nu mai risca ca nu se mai baga pt golanul de Tuchel ,ca el a riscat si asta nu l-a bagat in seama. Da mestere ai riscat si fer Domnul sa cada asta ca e de bela . Se stiu multe.

  • Am zambit DAC ! desi sunt obosit am citit comentariu tau. As putea spune multe despre multii . si chiar nu te agita. Sper ca nu Dac-ul ci Dna-ul sa stea cu ochii pe sectiile de votare,si pe domnii Maftei,Naum, astia 2 in seara asta. mai este rachiu in sticla atit costa un vot . un paharel de palinca asta e in natura si acolo o jumatate de suta. hehe.

 8. Trandafir de Tecuci | 8 februarie 2016 at 19:32 | Răspunde

  Ultimul exemplu de manipulare,citez:”un cunoscut institut de sondare a opiniei publice a efectuata o „Cercetare sociologica avansata”…peste 50% dintre tecuceni…sustinerea fata de proiectele liberale…”-cam pe aici nu m-am putin abtine din ras.Mi-am sunat prietenii.Am sunat si pe cei care sunt liberali.Apoi am intrebat oamenii.Ce-am aflat?Institutul de sondare „foarte cunoscut” e o fundatie care papa banii din manuta primarului.Acum i-a servit ce a vrut primarul sa auda.Dar duomnu’ Primar cifrele sunt mult mai bune.Nu v-au spus realitatea.In fapt peste 157% din populatie vrea sa va voteze.Trebuie de urgenta infiintate sectii in diaspora…oamenii vor veni din cele patru zari doar ca sa va voteze.Angela Merkel si cu Obama doresc rezidenta in Tecuci pentru alegeri numai pentru Dumneavoastra.Iohannis a zis ca daca nu-i in concediu …poate trece putin…chiar si Benny Hill a trimis o scrisoare la Primarie …mai e putin duomnu’ Primar si vom striga impreuna:am infrânt!
  (PS:cineva mi-a spus ca ar dori si duomnu’ Primar sa posteze cate un comentariu pe aici,dar m-a rugat sa va spun sa puneti la codul de control cifre mai mici de cinci ca el pe astea le cunoaste de la studiile economice pe care …Ca el a mai incercat sa posteze dar ii dadea ceva cu Capthcea si el cu germana asta informatica mai putin,asa…ii puneti?)

 9. Ce se mai intampla in orasul echivalatului?
  Dispar strazi…Ne-am procopsit cu panouri de dimensiune autostrada in zona sensului giratoriu de la Lidl pe care o strada care se numea „General Ion Dragalina” acum apare „Strada Dragalina” (aici i-o fi ciuda primarului ca de,el e doar locotenent) iar doua strazi nu mai apar deloc(Bobalna si Constitutiei).Pe ultima-Constitutiei- sta chiar viceprimarul dar aici eventuala ironie are sens -el e ca si inexistent.Cum reuseste „echipa competenta” pe care si-a format-o primarul sa uimeasca de fiecare data?Simplu ,sunt la fel de competenti ca si el!

 10. Judecatoarea Fotache va fi intr-o situatie dificila azi in procesul cu radiotecuci. Oare ii va da dreptate Asociatiei de proprietari adica lui Tuchel sau radiotecuci? Va gasi o varianta care sa impace si capra si varza?

 11. Tuchel isi doreste doua variante. Fie sa ramana el in continuare Primar, fie sa vin in locul lui tot un golan ca sa nu il scarpine pentru ai scoate hotiile si sa i le imputa. Vezi exemplul de la Tepu. a pus-o pe nevasta sa in loc acum pe fratisu. Nu accepta sa vina cineva strain dupa el ca stie ce golanii a facut. Se pare ca si la Tecuci va urmari acelasi lucru:ori ramane el primar ori cumatrul sau gavrila.

 12. „Tuchel a studiat…”?!Adica a pus mana pe o carte?”Carte” adica cu coperti,cuprins …?Sa fim seriosi.Omu’ are cultura locotenentului.Si locotenent l-a facut patria nu s-a facut el.Termini un liceu militar daca ai ceva la bibilica dai la Academie.Daca nu,poti dormi in pace,tara locotenent te face. Realizam acum cu totii ca Tuchel n-ar putea participa la nici un concurs de ocupare a unui post.In schimb noi il platim cu bani frumosi ca sa angajeze pe altii ,el care nu are pregatirea necesara sa evalueze .Vremuri tulburi pentru orasul asta fara vina oamenilor.

 13. Când Ţuchel a tipărit şi distribuit calendare de 4 miliarde a folosit vreo tehnică de manipulare sau a furat banii ca un nesimţit primitiv? Când îşi ia parandarăt jumătate din banii de concerte e manipulare subtilă sau jaf pe faţă? Anul acesta a trecut în buget 40 de miliarde pentru „activităţi culturale”. Adică mese, băutură şi curve pentru el şi interlopii oraşului. Bani spalati prin Pietricele. Să vedem, ce are de spus PSD? Voteaza si anul acesta bugetul? Pana acum le-a manipulat Ţuchel conştiinţele sau le-a umplut buzunarele? Singura manipulare a primarului este manipularea banilor. Din conturile primariei in conturile familiei. Sa nu il banuiti de prea multa inteligenta. E hotie pura. Fara nuante. Hotie lacoma si inconstienta. Infractiune fara frontiere.Pe faţă şi la vedere.

  • Draga DNA, facand astfel de afirmatii, nu rezolvi nimic. Autosesizeaza-te, du-te in control, verifica si daca e adevarat, nu sta pe ganduri, ia masuri!…Numai ca, vezi tu…e mai usor sa arunci cu vorbe neprobate de nimic. Poate, poate…unii cred. Eu nu cred pana nu vad. Eu doar pe dovezi pun pret. Pana atunci, esti liber/a sa-ti inchipui si sa spui ce vrei.
   Dar nu crezi ca si ce faci tu e putina manipulare?

   • Flacarile iadului | 8 februarie 2016 at 19:45 | Răspunde

    Domnule tepean, o sa vedem ce spune Curtea de Conturi, despre sumele alocate de Biblioteca Municipala si Casa de Cultura in aceasta afacere. Si daca este corecta de ce ati interzis conducerilor celor doua unitati sa de-a explicatii presei, iar pe contabila Casei de Cultura, mai slaba de inger ati mutato imediat in primarie? Asta nu e manipulare, asta e o constatare, Desi luati in deradere controalele Curtii de Conturi, domnul presedinte al acestei institutii a atras atentia primarilor hoti, ca daca nu vor aduce sumele imputate in urma acestor controale,- deci domnule tepean sa ai aduceti dvs. de acasa nu sa ai luati din taxe si impozite- vor intra pe mana DNA-ului. Ce e manipulare? Nu, cititi interviul din Romania Libera de astazi.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!