shopify
analytics tool

Tecuciul, sufocat de gunoaie!

Gunoaie neridicate in orasul TecuciDe cinci ani de zile, salubrizarea oraşului Tecuci este asigurată de compania Romprest, care răspunde atât de curăţenia stradală, cât şi de colectarea deşeurilor de la gospodăriile populaţiei şi, atenţie, de la punctele gospodăreşti ale asociaţiilor de proprietari.  Pentru asigurarea acestor servicii s-au încheiat contracte între cetăţeni, asociaţii de proprietari, societăţi comerciale şi prestatorul de servicii, care este Romprest, cu obligaţia achitării contravalorii acestora în funcţie de numărul de persoane existentă într-o gospodărie sau într-o asociaţie de proprietari.  Din informaţiile pe care le avem, din cei peste 42.600 de locuitori cât numără Tecuciul, doar jumătate au încheiate astfel de contracte.
Democraţie prost înţeleasă
Înainte de 1989, dacă nu plăteam întreţinerea sau contravaloarea agentului termic furnizat la un preţ ce nu reflecta realitatea, tot beneficiam de acestea, fără nici o sancţiune.  Dar astăzi, în plin proces de liberalizare a preţurilor şi de eficientizare a serviciilor furnizate, care în cea mai mare parte sunt oferite de firme private, trebuie să plătim prompt pentru serviciile prestate. Nu putem trăi civilizat cu gunoiul lângă ghenă, pradă muştelor, câinilor şi pisicilor, adevărate focare de infecţie şi de poluare a mediului.  Aşa cum achităm factura la servicii de telefonie mobilă, televiziune prin cablu, iluminat sau gaze ar trebui să achităm şi valoarea serviciilor de salubritate.
Şi totuşi…
Deşi au contracte ferme încheiate cu Romprest, unele asociaţii de proprietari din municipiul Tecuci înregistrează mari restanţe la  plată fapt care a determinat compania să sisteze colectarea acestor deşeuri. Aşa se face că în partea de sud a oraşului, aşa zisa Zonă Industrială, la intrarea dinspre Galaţi, de peste 20 de zile gunoiul este o sursă de miros pestilenţial, de infecţie şi poluare a mediului, un pericol pentru sănătatea populaţiei.
Locuitorii din această zonă, ca şi cei de la fostele cămine de nefamilişti unde primăria mai are câteva locuinţe sociale, s-au trezit cu gunoiul aruncat în stradă sau pe la colţul blocurilor.
Neglijenţă, nepăsare, ori nesimţire crasă?!
Între asociaţiile de proprietari cu datorii către Romprest se află una din cele mai mari, nr. 9B, unde administrator este Monica Isabela Manole, care în perioada mai 2009 – mai 2010 înregistrează o datorie de 647,515 milioane lei vechi, adică jumătate din restanţa de un miliard şi 385 milioane a asociaţiilor. Alte câteva asociaţii restante: nr. 9, cu 169,823 milioane, nr. 9A – 154 milioane, nr. 5A cu 136 milioane, nr. 4 – peste 135 milioane, şi nr. 7 B vile cu 73 milioane.
Dând dovada de înţelegere fără de posibilităţile de încasare, dar nemaiputând continua să presteze servicii fără plată, Romprest a sesizat Consiliul Local, Garda de Mediu şi Autoritatea de Sănătate Publică, invitându-i pe datornici să negocieze o reeşalonare a plăţii la care s-au conformat doar asociaţiile nr. 4 şi 4A, care au beneficiat de readucerea containerelor la punctele de colectare.
Măsuri coercitive. Cu, sau fără efect?
Pentru a-i determina pe datornici să plătească Romprest a procedat la ridicarea containerelor de la punctele de colectare a gunoiului menajer, aceste ghene fiind în prezent un real pericol pentru sănătatea oamenilor şi sursă permanentă de îmbolnăviri.
Primăria, pentru a ajuta asociaţiile, i-a convocat pe datornici a atenţionat Romprest să ridice în câteva rânduri gunoiul menajer produs la punctele menţionate, precum cele de la zona industrială, la blocurile din zona Liceului Agricol, de lângă Grădiniţa nr. 17.
Cei de la asociaţiile nr. 4 şi 4A au cărat cum au putut şi ei deşeurile, au dezinfectat cu var cloros ghenele, şi după încheierea reeşalonării plăţii cu Romprest, au beneficiat de „clemenţă”, returnându-li-se containerele.
Cum se implică salariaţii Consiliului Local?
În cadrul Primăriei există un serviciu de îndrumare a asociaţiilor de proprietari, cu doi salariaţi. Chiar dacă asociaţiile au personalitate juridică şi poartă răspunderea proprie asupra actelor lor, ne întrebăm şi noi, aşa cum s-au întrebat şi consilierii locali în şedinţa din 29 iulie care este rostul şi rolul acestora, dacă asociaţiile înregistrează astfel de deficienţe în activitate?
În afara unor adrese, cu ce i-au îndrumat, cum i-au ajutat să nu ajungă în situaţia de a avea gunoiul sub nasul lor?
În loc de epilog
În discuţia pe care am purtat-o cu viceprimarul, Cristian Basalic, acesta s-a arătat convins de necesitatea luării unor măsuri severe de recuperare a debitelor, de sprijinire a asociaţiilor în astfel de cazuri.
Primăria trebuie implicată direct, mai mult decât până acum, în rezolvarea problemelor tecucenilor. Chiar atunci când serviciului de salubrizare nu se mai află direct în subordinea sa.
Viceprimarul ne-a asigurat că va invita din nou datornicii şi Romprest-ul la discuţii pentru a îmbunătăţi situaţia colectării sumelor restante. În viitor se au în vedere introducerea unei taxe de habitat, care să fie inclusă alături de impozitul pe clădiri, asigurându-se astfel o mai bună colectare a sumelor datorate serviciilor pentru salubrizare.
Se intenţionează chiar, ca de anul viitor, să se creeze un serviciu propriu de salubrizare stradală prin achiziţionarea unor utilaje speciale, pentru care există bani proveniţi din vânzarea unor active.
Autor: Octavian Cerchez – Viata Libera

Fii tu primul care comentează on "Tecuciul, sufocat de gunoaie!"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!