shopify
analytics tool

Tecuciul, oraşul muritorilor de foame?

Tecuciul in saracie
Tecuciul in saracie  Timp de două zile pe săptămână, marţi şi joi, de dimineaţă până seara, primarul municipiului Tecuci, Daniel Gerhard Tuchel, acordă audienţe celor câteva zeci de tecuceni înscrişi pe liste. Cei mai mulţi dintre cei veniţi în audienţe au două mari probleme – locurile de muncă şi locuinţele. Pentru a sta de vorbă cu primul om a oraşului cetăţenii aşteaptă ore în şir, răbdători, dar plini de speranţă. Cu toate că răspunsurile la cele două probleme sunt aceleaşi pentru fiecare solicitant, tecucenii se aşteaptă, poate, ca o întrevedere directă să le aducă şansa unei angajări, ori poate un acoperiş deasupra capului. De foarte multe ori, solicitanţii varsă lacrimi amare în biroul primarului, iar acesta nu poate decât să îi încurajeze să reziste şi să spere.
După o sesiune maraton de audienţe, Daniel Gerhard Tuchel a declarat: „Sunt profund dezamăgit de felul cum descopăr a fi Tecuciul, cu fiecare zi, un oraş plin de câini şi muritori de foame. După o zi de audienţe mă încarc negativ, întâlnesc zeci de oameni care nu au ce pune pe masă, nu au cu ce îşi hrăni copiii, trăiesc în condiţii imposibile sau chiar nu au un acoperiş deasupra capului, iar noi nu putem face nimic. Nu putem face nimic pentru moment, însă în viitorul apropiat sper să rezolv măcar o parte dintre probleme. E dureros cât de săraci sunt tecucenii. Însă cel mai tare mă doare faptul că dincolo de uşa primăriei sunt oameni care ar face orice muncă doar pentru a avea un colţ de pâine pe masă, iar în primărie avem 100 de angajaţi şi nu avem cu cine face treabă fiindcă aceştia nu au fost obişnuiţi să muncească.”
Cel mai impresionant caz pare a fi cel a unei bătrânele, Aurora Domnică, care deşi foarte bătrână şi slăbită, şi-a aşteptat rândul pentru a cere sprijinul primarului: „Cred că matale eşti primarul…” a întrebat bătrâna cu glas tremurat. „Am venit la matale să mă ajuţi că mi-a murit soţul în primăvară şi aveam un milion datorii la apă şi nu am mai avut cu ce plăti şi mi-au tăiat apa. Nu am nici cu ce să îmi iau pastilele. Nu am pensie, că am lucrat în tinereţe la ferme, dar am îmbătrânit, am 86 de ani, nu mai aud, nu mai pot munci… Poate faci ceva să am şi eu apă, că numai o vecină de la opt case îmi mai dă apă, în rest nu vor. Fă-ţi o pomană şi pune-mi canalul la loc, să am şi eu, maică, o cană de apă. Mâncare nu prea am, dar nu mor, dar fără apă sigur mor.”
Bătrâna îşi duce zilele cu 120 lei pe lună ajutorul social, iar din aceşti bani îşi cumpără şi medicamente. Lipsa hranei pare să o fi dus şi la o stare de slăbiciune extremă. La vârsta sa, bătrânica pare să nu cântărească mai mult de 40 de kg, însă nu se plânge de mâncare, ci de apă.
Sursa:  monitoruldegalati.ro ,  scris de Iulieta Groza

4 Comments on "Tecuciul, oraşul muritorilor de foame?"

 1. laleaua in branza | 6 septembrie 2012 at 09:06 | Răspunde

  stai sa vedem ce-o mai face noul nostru primar ca pana acum n-am vazut nimic-nu tu investitori sa aiba tecucenii de munca ,nu tu izolatii sa nu moara tecucenii de frig,nu tu drumuri de centura trambitate ,sa nu mai treaca tirurile prin zona sa tremure blocurile si sa calce cainii in fata copiilor nostri.a facut ceva—circ-ne-a adus camioane monster in parcare la kaufland,a facut balciul , a facut zilele tecuciului,mai pe scurt A INFIPT LALEAUA IN BRANZA. Domnule primar – Tecuciul nu e o comuna ca cea de unde veniti – este un municipiu – nu va mai plangeti -rezolvati problemele – ca aveti cu ce -dumneavoastra ati vrut primaria-ce? ati crezut ca la tecuci curge lapte si miere ?e intradevar o vaca mai mare de muls…..pentru dv. dar e si un oras in recesiune -DESCURCATI-VA!!!

 2. Ar trebui reanalizate permanent acele dosare pentru ajutor social. Aceste fonduri trebuiesc directionate corect catre persoane care au neaparat nevoie, aceasta stare sa fie una temporara pentru majoritatea cetatenilor pana la reintegrare. Cei ce primesc ajutor si sunt apti de munca, participa cu adevarat la munca in folosul comunitatii? De publicarea unor noi locuri de munca, sunt interesati, participa la interviuri ?
  Trebuie scos din mintea oamenilor conceptul conforma caruia: „Statul trebuie sa ne dea”.

 3. Rusine sa va fie daca credeti ca in primarie nu aveti cu cine face treabă fiindcă aceştia nu au fost obişnuiţi să muncească. Imi pare tare rau ca aveti aceasta parere.

  • Dar ce te aprinzi asa doamna?Sau domnisoara?Presupun ca nu conteaza…
   Poate omul stie el ce zice…poate are pretentii de la angajatii primariei…si mi se pare normal…in fond…nu Primaria cu toti aomenii ei…sunt in folosul cetateanului?
   Sau cumva va simtiti vizata?

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!