shopify
analytics tool

Tecuciul de altădată, centrul vechi

Tecuci-gradina-publica

În centrul oraşului Tecuci, unde-i astăzi parcul, se afla piaţa, în mijlocul căreia străjuia Foişorul de Foc, construit după 1850.[1] El a reprezentat mândria oraşului până la 10 noiembrie 1940, când s-a dărâmat în urma cutremurului. La parter se aflau, de jur împrejur, prăvălii cu mărfuri căutate, mai ales de ţărani ; unelte agricole, obiecte de uz casnic, rogojini, mături, frânghii, bălii, coveţi, etc. Dintre negustorii care-şi aveau prăvălia în acest loc amintim pe unul Bîrliba, cu un fel de bazar, unde găseai mai tot ce trebuie unei gospodarii.

      Pe latura de răsărit a pieţii, se afla hala – o clădire dreptunghiulară, cu faţada din cărămidă aparentă, formată din două corpuri paralele, despărţite de o ulicioară care dădea în str. Unirii, unde se găseau o serie de negustori ambulanţi cu mărfurile lor. Aceştia vindeau plăcinte, alviţe, susan, cumis, îngheţată, gogoşi, cocoloaşe colorate din floricele, figurine din zahăr, turtă dulce şi multe altele care făceau deliciul copiilor şi chiar a oamenilor maturi.
     În incinta halei erau măcelarii, între care amintim pe cele ale lui Bălănescu şi Reiss ,  care desfăceau zilnic mari cantităţi de carne de vită, de porc în variate sortimente. Aceste măcelarii erau mult mai multe, fiecare având clientela sa.
      În partea de sud, ca o anexă a halei, se afla pescăria, unde, de asemenea, găseai aproape toate sortimentele de peşte, de la cel de apă dulce până la cei marini.
       Hala şi foişorul din centrul vechi al Tecuciului s-au dărâmat la cutremurul din 1940, dar ruinele au mai dăinuit câţiva ani, până după război.
       În continuarea pescăriei erau înşirate mai multe barăci de scândură cu copertine, ale grădinarilor. Majoritatea erau de origine bulgărească şi locuiau în oraş.Printre cei care desfăceau marfa cea mai bună erau grădinarii Tenea, Măgureanu, Iolu. Ţăranii îşi vindeau produsele în restul pieţii, cum puteau, neexistând tarabe pentru expunerea mărfii.
       Pe latura de nord se înşirau patru găzării, nişte barăci făcute din tablă ondulată cu acoperiş curbat în formă de semicerc. Acestea erau vopsite în galben şi aveau înscrise pe ele diferite reclame ale unor firme petroliere americane.
      La vest, piaţa era despărţită de grădina publică [2] printr-o străduţă, locul unde se opreau căruţele ţăranilor. Aici, toamna se vindeau pepeni, struguri şi alte fructe de sezon. Dincolo de această străduţă era grădina publică. În mijlocul acesteia a început în 1936 construcţia actualei catedrale [3], care n-a putut fi terminată decât după război.
    În acest micuţ parc trona un pavilion unde cântă muzica militară şi unde, înainte de primul război mondial, se desfăşura, de Sf. Petru şi Pavel, la 29 iunie, festivitatea de premiere a elevilor din şcolile oraşului Tecuci.
    Grădina publică era împrejmuită de un gard micuţ din zăbrele vopsite verde, cu câteva porţi rotative. În interiorul ei se găseau bănci odihnitoare. Aproape de gărduleţul parcului, în partea de vest, era o placă din piatră mozaicată, cu o inscripţie prin care se amintea că acolo fusese o …citeste intreg articolul
Sursa: tecucicoltderai.blogspot.com

2 Comments on "Tecuciul de altădată, centrul vechi"

  1. Un articol placut,daca se pot scerie mai multe despre -Tecuciul de altadata ar fi foarte bine,generatia de dupa anii’ 90 nu cunoaste nimic despre orasul in care locuiesc.Educativ ,astia nu stiu decit de circiumi,moda si droguri.

  2. Eu cred ca faza cu distrugerea parcului in care a investitit pazvante este un aranjament intre Pazvante si Tuchel. Sigur din cei 3 miliarde cu cat a cumparat primaria baracile din parc o parte din suma a incasat-o si pazvante. Se doreste sa para o victima. Inactiunea si indiferenta lui Pazvante este o dovada.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!