shopify
analytics tool

Tecuci – Bustul lui Alexandru Ioan Cuza în mişcare

Tecuci-Bustul-lui-Al-ioan-Cuza

Unul din puţinele monumente de for public din Tecuci este bustul lui Alexandru Ioan Cuza. Opera realizată de sculptorul Ioan C. Dimitriu-Barlad, a fost destinată inţial să completeze monumentul ridicat în anul 1927, în faţa Grădinii Publice din Galaţi. Acesta a fost realizat de italianul Raffaello Romanelli şi îl reprezenta pe Lascăr Catargiu având în altorelief scene legate de reforma agrară din 1864. Catargiu fusese mare proprietar de pământ şi participant in 1866 la lovitura de stat prin care a fost detronat Cuza. Astfel, autorităţile comuniste au gasit în anul 1948 pretextul pentru a da jos statuia.

Tecuci-Parcul Central, 7 octombrie 2013  Monumentul este redenumit Monumentul muncilor agricole şi pe soclul rămas liber este montat în 1959  bustul realizat de sculptorul bârlădean Ioan C. Dimitriu. În 1972 bustul este înlocuit cu o statuie realizată de Ion Jalea. După 5 ani, bustul de 1,5 m. Este montat pe un soclu înalt de 3,5 m în faţa Palatului Telefoanelor din Tecuci. În anul 2000 primarul Gheorghe Lazăr îl mută în fata primăriei.

Din dispoziţia actualului primar, cu acordul Consiliului Local, bustul lui Alexandru Ioan Cuza va fi mutat în Parcul Central. Lucrările începute de mai multe zile au fost inrerupte, la începutul săptămânii, în urma descoperiri de ceramică mărunţită si fragmente de oase, pentru că reprezentanţii muzeului tecucean trebuie să facă descărcarea arheologică.

Sursa: Dan Coltderai

1 Comment on "Tecuci – Bustul lui Alexandru Ioan Cuza în mişcare"

  1. Serios? Curios, autorizatii, alea alea, inexistente, hmmmm , distrugeti parcul, oare ce mai urmeaza?

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*