shopify
analytics tool

Tecucenii de ieri au făurit Mica Unire, cei de azi au serbat-o

Ceremonial-Tecuci-Mica-Unire-2013_protecuci.ro

Ceremonial-Tecuci-Mica-Unire-2013_protecuci.roIată că s-au scurs 154 de ani de la Unirea Moldovei şi Ţării Româneşti sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza, moment istoric la care şi locuitorii oraşului  Tecuci au avut o contribuţie importantă. Câteva zeci de persoane au marcat joi acest punct de reper al istoriei noastre, care semnifică prima etapă a procesului de formare a statului naţional unitar român. Primarul Daniel Ţuchel, viceprimarul Dănuţ Radovei, consilieri locali, alte oficialităţi, profesori, elevi, oameni simpli au participat la ceremonialul susţinut în faţa bustului domnitorului Unirii, de pe esplanada Primăriei din Tecuci. “Un rol important în Unirea celor 2 principate s-a jucat şi aici la Tecuci, nu departe, la Ţigăneşti, de unde plecau scrisori către Bruxelles, scrisorile acelea care au devoalat minciunile în legătură cu Unirea. Suntem iar foarte aproape de Mânjina, unde generaţia unioniştilor punea la calea Unirea Principatelor Române”, a menţionat Viorel Burlacu, moderatorul manifestării. Protoiereul Gheorghe Joghiu a oficiat apoi împreună cu un sobor de preoţi o slujbă de pomenire închinată făuritorilor Unirii. “Ne bucurăm că putem fi în faţa unei icoane a unităţii naţionale în care personalităţi de seamă de la domnitorul Cuza la Kogălniceanu, Rosetti, Bolintineanu, Alecsandri, Negruzzi, chipuri de jertfă, de luptă, ne conving cât de importantă e unitatea şi ne învaţă că pentru unitate nu e de precupeţit niciun efort şi nicio jertfă”.

Tecucenii s-au implicat şi sacrificat pentru făurirea Unirii

A luat cuvântul în continuare profesorul de istorie Doru Parascan, preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor Filiala Tecuci. Profesorul a punctat câteva aspecte în privinţa contribuţiei tecucenilor la realizarea Unirii. ”Scriitorul Calistrat Hogaş făcând referire la atmosfera unionistă ce a cuprins Tecuciul în 1857 afirma că acolo la butuc s-a închegat sâmburele Unirii. Mulţi dintre cei prezenţi la butuc, identificat nu departe de locul unde ne aflăm noi astăzi se vor găsi mai târziu între membrii comitetului unionist din Tecuci. Este datoria noastră să consemnăm în cartea de istorie a oraşului numele celor care s-au implicat şi sacrificat pentru împlinirea acestui vis. Îi amintesc cu îngăduinţa dumneavoastră pe Gheorghe Dimitriu, Gheorghe Nicoleanu, dr. Ioan Kopeţki, Vasile Sturdza, Alexandru Teriachiu, C-tin Iacovachi, Grigorie Iosifescu, Petre Anastasiu, Ioniţă Hrisanti, Emanuel Frunză, Şerban Radovici, Hagi Lupu Negoiţă, Dumitru Sere, Costache Stoenescu, Grigore Popovici, Neculai Aslan, Vasile Romalo (…) Nu e întâmplătoare existenţa în oraşul nostru a unui monument dedicat domnitorului Cuza. Sunt sigur că între tecuceni şi domnitor a existat o relaţie specială, sinceră, bazată pe respect reciproc. Să nu uităm că primul spital inaugurat în 1863 a avut ca patron spiritual pe Sf. Ioan, în amintirea lui Ioan Cuza, tatăl domnitorului. Să nu uităm că Tecuciul a fost oraşul care i-a deschis uşile când toţi i le închideau, propunând candidatura sa pentru un colegiu electoral local. Muzeul Naţional de Istorie păstrează în depozitul tezaurului o medalie cu pietre preţioase oferită de comunitatea noastră lui Cuza mărturie a prieteniei şi fidelităţii tecucenilor faţă de domn şi unire. Suntem obligaţi în numele acestei prietenii să cinstim realizările domnitorului dar şi memoria înaintaşilor noştri tecuceni”.

“În inimile tinerilor există încă sentimental naţional”

Mai multe instituţii tecucene au depus în momentele următoare coroane de flori la statuia domnitorului. Un grup de elevi de la Şcoala Iorgu Iordan, coordonaţi de directorul adjunct Cristian Stănilă au recitat versuri iar Daniel Dojan, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Calistrat Hogaş, cel care s-a ostenit să marcheze Ziua Naţională a României printr-o întrunire la sala Protoieriei, a rostit un discurs plin de simţire naţională. “În inimile tinerilor deşi unii n-ar crede există încă sentimentul naţional şi dragostea pentru România noastră liberă şi unită, pe care Cuza, Kogălniceanu, Maniu ne-au lăsat-o. Ei nu doresc ca noi să le punem coroane de flori şi nici să le elogiem faptele. Ei doresc să ducem în continuare spiritul unităţii naţionale, să fim uniţi într-o singură ţară, cu o singură inimă. Trăiască România Mare în vechile hotare”. Cu mic cu mare, toţi s-au prins apoi în horă.

Tot cu prilejul zilei de 24 ianuarie Casa de Cultură a organizat pentru elevii de liceu o pe această temă. Au fost premiaţi: Alina Maria Manolache (Colegiul Agricol – menţiune), Valerica Istrate (Spiru Haret – menţiune), Daniela Hagiu (Elena Cargiani – menţiune), Teodora Dimofte (Spiru Haret – loc III), Alexandra Rogozanu (Spiru Haret – loc III), Laura Arhire (Spiru Haret – loc II), Andreea Ursula Ciocănel (Calistrat Hogaş – loc I). Casa de Cultură a organizat începând cu ora 17 şi un spectacol pentru a marca Mica Unire.

 

About the Author

Marian Topriceanu
Vezi profilul acestuia pe FACEBOOK

Fii tu primul care comentează on "Tecucenii de ieri au făurit Mica Unire, cei de azi au serbat-o"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!