shopify
analytics tool

Tecucene contribuabil, eşti un papagal! Iată cine şi cum îţi cheltuie banii.

Casa Tache Anastasiu Tecuci

 Cu fiecare control al Curţii de conturi se confirmă ce am tot reclamat noi de-a lungul celor doi ani de „domnie” a liberalului Daniel Ţuchel. De asemenea constatăm că cei ce-l consiliază ori sunt incompetenţi ori îl „lovesc la temelie” pe primar. Hypermecanismul creat în cei doi ani de primar se dovedeşte a fi un mare fâs. Aşa rezultă din ultimul raport al Curţii de conturi care arată incompetenţa Arhitectului şef din Primărie. Dar, mai ştim că în anii trecuţi, Aura Chiţu ştia bine legea 50/1991 atunci când s-a opus cu vehemenţă la propunerea fostului primar Eduard Finkelstain de a monta câteva instalaţii de aer condiţionat deoarece angajaţii lucrau în condiţii extreme în zilele în care temperaturile la prânz ajungeau şi la 37 grade.

De asemenea aşteptăm să vedem dacă Camera de conturi va sesiza organele competente urmare a celor constatate. Vă prezentăm mai jos primul punct al celui mai recent control efectuat la UAT Tecuci:

     În prima jumătate a anului 2013, Primaria Tecuci a efectuat lucrări de reparaţii in imobilul situat în Tecuci, str. 1 Decembrie 1918 nr. 64 (clădirea „Elena şi Tache Anastasiu” vezi mai multe despre clădire AICI ) în valoare totală de 425.544 lei (4,25 miliarde lei vechi), cu TVA, în lipsa autorizaţiei de construire, precum şi a respectării reglementărilor privind proiectarea şi executarea construcţiilor reprezentând monumente istorice, contrar prevederilor din legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, actualizată.
    Potrivit Anexei la Ordinul ministrului culturii şi patrimoniului naţional, imobilul amintit este inclus în lista monumentelor istorice având cod LMI 2004-GL-II-m-B-03096, Casa Tache Anastasiu, cladire ce a fost construită la sfârşitul sec. XIX.
    Pentru acest imobil entitatea a prezentat un Certificatul de urbanism care potrivit prevederilor legale “nu conferă dreptul de a executa lucrări de construcţii”.
   Pentru acest imobil UAT Tecuci a platit 425.544 lei din care numai suma de 81.728 lei reprezentând instalaţie de climatizare, a fost prevăzută în lista obiectivelor de investiţii pe anul 2013.
   Diferenţa valorii în valoare de 343.815 lei reprezentând lucrări de executare/servicii prestate şi bunuri/materiale livrate, nu se regăsesc în lista obiectivelor de investiţii pe anul 2013 şi au fost decontate potrivit ordonanţărilor de plată., la Secţiunea de funcţionare “Bunuri şi servicii”.
    Primaria a achiziţionat de la sc Collie Prodcom srl, prin achiziţionare directă “decoraţiuni şi protecţii solare interioare la imobilul din din str. 1 Dec. 1918 nr. 64”, în valoare de 55.615 lei (556 mil lei vechi), cu TVA.
   Potrivit Ordonanţei de urgenţă nr 34/2009, cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, decoraţiunile şi protecţiile solare interioare, se regăsesc în lista bunurilor a căror achiziţionare este interzisă.
  Referitor la acesta achiziţie (a cărei valoare depăşeşte echivalentul în lei a sumei de 5.000 euro fără TVA) entitatea nu a trimis la SEAP o notificare cu privire la achiziţia directă aşa cum prevede legea, în cel mult 10 zile de la data primirii documentului justificativ ce stă la baza achiziţiei realizate.
   În concluzie lucrările de reparaţie la imobilul situat în strada 1 Decembrie 1918 nr. 64, în valoare de 425.544 lei, cu TVA, s-au efectuat fără autorizaţie de construcţie fără respectarea reglementărilor privind proiectarea şi executarea construcţiilor reprezentând monumente istorice.
     Cauzele abaterii constatate se datorează:
1. Insuficientă cunoaştere a legislaţiei aplicabile, de către personalul cu atribuţii de decizie;
2. Direcţia Arhitect şef din cadrul UAT Tecuci nu şi-a exercitat atribuţiile specifice competentelor privind respectarea normelor privind disciplina în autorizarea şi executarea lucrărilor de construcţii.
 3. E asemenea Direcţia Arhitect şef din cadrul Primăriei nu a respectat reglementările privind proiectarea şi executarea construcţiilor reprezentând monumente istorice.

 

Va prezentam mai jos cateva materiale ajutatoare:

Legea 50/1991 Art. 21

(1) Constituie infracţiuni următoarele fapte:
a) executarea, fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a lucrărilor prevăzute la art. 3 lit. b);
b) continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control;
c) întocmirea ori semnarea proiectelor tehnice, precum şi a proiectelor pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii pentru alte specialităţi decât cele certificate prin diplomă universitară, în condiţiile prevăzute la art. 62.
(2) Infracţiunile prevăzute la alin. (1) se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă de la 1.000.000 lei la 50.000.000 lei.”
22.Articolul 22 va avea următorul cuprins:
Art. 22
În cazul săvârşirii faptelor prevăzute la art. 21, organele de control prevăzute de prezenta lege, care au constatat fapta, sunt obligate să sesizeze organele de urmărire penală.”

Zanette

23 Comments on "Tecucene contribuabil, eşti un papagal! Iată cine şi cum îţi cheltuie banii."

 1. Aura Chitu să răspundă de ce grădinița din parc a ajuns să fie mutilată cu geamuri termopan albe ca la un dispensar veterinar… a fost distrus ancadramentul ușilor și geamurilor de la coloane…!!

  • Nu vreau sa pun gaz pe foc, dar asta e si durerea mea: toate cladirile de patrimoniu au fost mutilate, Cladirile in stil Neoromanesc insirate pe strada 1 Decembrie 1918 si cele de pe bulevardul ce duce la gara, sunt „infrumusetate”. Poate ca au trecut peste capul ei si au aprobari de la judet, dar e inadmisibil!

   • Nu, toate lucrarile se fac cu acordul arhitectului sef. Si mutarea bustului lui Cuza si lucrarile care se fac de aproape 3 saptamani la grupul statuar Rod, din Parcul 1 Mai, sunt ilegale, fara acordul si aprobarea Ministerului Culturii, pe barba primarului si aghiotantilor sai din primarie.

    • Daca Aiura Chițu nu a fost de acord să vină aici în spațiul public virtual și să ne spună: oameni buni eu nu am,vrut,Țep-Ean-Ul a dorit…! Mi-a violat conștiința, deontologia profesională și a ieșit ,,bastardul” ăsta din parc..!

    • Daca Aiura Chițu nu a fost de acord să vină aici în spațiul public virtual și să ne spună: oameni buni eu nu am vrut, Țep-Ean-Ul a dorit…! Mi-a violat conștiința, deontologia profesională și a ieșit ,,bastardul” ăsta din parc..!

 2. Am vrut sa vad expozitia din sala Petrascu si nu e nimic acolo! Si azi in tara e noaptea muzeelor. Poate ca e NOAPTEA NEAGRA A MUZEELOR TECUCENE, ca cel de Istorie e in reparatie.

  • In urma votului consilierilor in sedinta de indata a CL, primarul a dat ordin ca sala de expozitii sa fie eliberata si luni sa fie predata primariei. Eu propun ca Galeriile de arta ,,Gheorghe Petrascu” sa se mute in cladirea monument istoric, de langa primarie, fostul liceu de fete ,,Tache si Elena Anastasiu”.Sper ca toti tecucenii sa sustina acest demers.

   • Pictorul Ţuicălungă | 17 mai 2014 at 20:47 | Răspunde

    Sau, de ce nu, in holul Casei de cultura.

   • @ Reporter:
    Cum sa dea primarul ordin, ca hotararea data miercuri sa fie indeplinita luni? Hotararile nu trebuie aizate de Prefect: Nu exista posibilitatea contestarii? Daca prefectul nu e de acord?
    Cladirea ,,Tache si Elena Anastasiu” ar trebui sa capete o destinatie culturala, conform vointei donatorilor.
    @Tuica-fiarta:
    Holul acela e plin de usi, unde mai pui tablourile? Poate are primarul vreo magazie de lemne.

    • În primaria Tecuci, aşa este: Prea-marele dă ordinul, se execută mai apoi se trece o hotărâre prin Consiliu şi dacă nu e legală… nu contează. Cine ştie. Nu se mai informează nimeni.
     Exemplu: HCL64/2010 care se referă la acreditatea ziariştilor nu a primit niciodată avizul favorabil al prefecturii. Dar primarul, cu largul concurs al consilierilor, uzitează de acestă prevedere pentru a nu permite înregistrarile audio şi video. Dar pe cine interesează… Orice este permis în EPOCA LIBERALĂ.

    • Gerger rachieru | 18 mai 2014 at 00:28 | Răspunde

     Pai actualul primar nu respecta nici Legea Administratiei Publice locale, nici Regulamentul de functionare al Consiliului Local, care spune clar ca trebuie organizata lunar o sedinta ordinara. In schimb organizeaza sedinte de indata. De exemplu proiectele de pe ordinea de zi de la sedinta de miercuri, nu se incadreaza in cele trecute in lege ca trebuie organizata o astfel de sedinta, pentru aprobarea lor.La acesta ilegalitate contribuie si secretara primariei care este direct reponsabila si culpabila penal alaturi de presedintele de sedinta, care speram ca vor ajunge pe mana parchetului.

 3. Contribuabil | 14 mai 2014 at 21:12 | Răspunde

  Acuzatiile care sunt facute in acest articol mi se par destul de grave. As dori sa aflu si eu sursa acestui document pe care sustineti ca il aveti in posesie. Am cautat ceva timp si oficial se pare ca acesta nu este inca public.
  De asemenea, pe ce va bazati cand faceti aceasta afirmatie: „Dar, mai ştim că în anii trecuţi, Aura Chiţu ştia bine legea 50/1991 atunci când s-a opus cu vehemenţă la propunerea fostului primar Eduard Finkelstain de a monta câteva instalaţii de aer condiţionat deoarece angajaţii lucrau în condiţii extreme în zilele în care temperaturile la prânz ajungeau şi la 37 grade. ” As dori sa vad si eu dovezi clare fara de care aceste vorbe par a fi mai degraba ale unei persoane care are anumite ranchiuni si interese personale de a discredita persoanele din articol. Astept cu interes aceste documente fara de care acuzatiile ar constitui baza unui proces de calomnie in care nu stiu daca aveti de castigat. In rest, numai de bine si va apreciez efortul de a incerca sa faceti lucrurile mai bune in Tecuci!

  • Un adevărat „contribuabil”, ar trebui să ceară pentru început, ca primăria la care sunteţi angajat, să facă publică autorizaţia de construcţie eliberată de autorităţile competente conform legii 50/1991. O cerere pentru acesta informaţie este depusă la primăria Tecuci încă din decembrie anul trecut şi face obiectul unei acţiuni în instanţă. Şi de data acesta primăria şi-a bătut joc de noi de tecuceni refuzând să răspundă la o cerere la legea 544 pentru o informaţie publică.
   Cel de-al 2-lea aspect legat de afirmaţia „Aş dori să aflu şi eu sursa acestui document pe care susţineţi că îl aveţi în posesie” m-a amuzat teribil şi vă rămân dator pentru aceste momente.
   Că s-a opus vehement la instalarea de aer condiţionat nu trebuie să vă spun sursa, dar puteţi să-i întrebaţi pe angajaţii care lucrau în acel moment în clădire. Sunt mulţi care or să depună mărturie în sprijinul acestei afirmaţii. Inclusiv conducătorii de la acea vreme.
   În rest, aştept cu nerăbdare să mă acţionaţi în judecată, în felul acesta tecucenii or să afle mai multe pe documentele pe care o să le cer în instanţă. Atunci o să fie deranj. Vă garantez.
   Aura Chiţu la un apel în care am cerut o informaţie măruntă, deranjată că nu mă comport ca un angajat mi-a închis telefonul în nas. Asta da deschidere către cetăţeni. Adevărat profesionalism.
   P.S. Şi pentru că mi-aţi sugerat un subiect de anchetă, aştept în continuare de la tecuceni pe adresa de mail contact@protecuci.ro documente şi informaţii legate de activitatea şi neregulile legate de compartimentul Arhitect-sef.

   • Aura Chitiu este părtaș la mutilarea clădirii fostului Liceu de fete, acolo unde își face un fel de buncăr mister Țucal-Ceauș… După ce și-a făcut trecerea aia pietonală care distruge mașinile oamenilor, a distrus vegetația din fața primăriei pentru a amenaja un fel de piață coreeană în care să planteze tribuna aia de dimensiuni ceaușiste de la care înfășurat într-un tricolor cât un cearșaf și cu pălăria model bulibașa Stănescu din Ivești, să primească plecăciunile slugilor liberalo-useliste aplaudând în fața tovarășului Țuch El Țep I. Uraaaaaaaaaaaaaa….!

   • Contribuabil | 15 mai 2014 at 23:21 | Răspunde

    Va multumesc mult pentru raspuns. Sesisez insa o urma de sarcasm fara sa-mi raspundeti la intrebari. Nu stiu drept cine ma luati (nu sunt in nici un caz angajat sau fost angajat al vreunei primarii si nu am nici o afiliere politica) insa intrebarile pe care le-am pus nu au fost nici pentru a ameninta si nici pentru a va amuza ci pentru a analiza obiectiv faptele si situatia expusa. Eu cred ca in orice institutie este loc de mai bine si imbunatatiri dar toate trebuie sa plece de la o analiza facuta in mod corect si obiectiv. Astept in continuare raspuns la intrebari cat si detalii despre legea pe care ati mentionat-o. Multe nu se leaga in mintea mea dar sper ca, cu ajutorul dvs sa le lamuresc.
    P.S. Comentariul anterior nu a venit ca o amenintare la adresa dumneavoastra, ci ca o simpla constatare. Imi pare rau ca ati luat-o asa si nu inteleg de ce v-ati simtit lezat. Nu aceasta a fost intentia. Am initiat aceasta discutie in speranta unui schimb de replici civilizat cu rol de informare. Daca acest lucru nu se poate voi considera acest subiect incheiat fara a astepta un raspuns.

    • Să continuăm dialogul de care sunteţi interesat, plecând de la afirmaţia că nu sunteţi implicat. Să o luăm încet şi într-o ordine cronologică şi cât de cât logică.
     1. Referitor la formularea: „Acuzaţiile care sunt făcute în acest articol mi se par destul de grave. Aş dori să aflu şi eu sursa acestui document pe care susţineţi că îl aveţi în posesie. Am căutat ceva timp şi oficial se pare că acesta nu este încă public.” e clar că dacă aşa s-a întâmplat (s-a modificat un monument istoric fără autorizaţie) este grav şi aşa cum spune legea destul de penal. Că noi am semnalat pe surse, nu este penal. Dumneavoastră, care acum afirmaţi că nu sunteţi din sistem, puteţi ca şi noi să depuneţi o cerere la Primărie şi în 5 zile conform legii 544 ar trebui să vă fie eliberată o copie a autorizaţiei. E simplu. Aşteptam să ne răspundeţi la sfârşitul săptămânii viitoare dacă aţi primit răspuns la cerere şi mai ales care este acesta. Dacă săptămâna viitoare nu ne transmiteţi copia autorizaţiei, toată lumea (1003 vizitatori pe articol la ora la care scriu răspunsul la comentariu) va înţelege că aveţi dreptate: E FOARTE GRAV (a se citi „penal”).
     2. Eu ca şi cetăţean, cititor de presă, trebuie să ştiu, dacă am minimă educaţie, că nici un ziar nu-şi dezvăluie sursele. Altfel se descalifica. Dv dacă sunteţi onest(a), aţi putea să cereţi detalii legate de abatere de la instituţiile implicate sau să ne acordaţi încredere. Şi pentru că spuneţi că l-aţi căutat şi nu l-aţi găsit, vă rugăm să ne trimiteţi site-urile unde căutaţi şi link-urile aferente. Suntem intersati daca printre aceste surse exista şi penultimul raport al Curţii de conturi (din care noi am publicat: nr. 108/10.01.2014). Aşa ne dovediţi că scormoniţi unde trebuie. Nu ne băgaţi în ceaţă cu „se pare că oficial nu este public”.
     Încă nu ni s-a întâmplat ca un tecucean neimplicat să ceară un document sau o informaţie pentru a salva pielea sau onoarea alteia. Decât cei care doresc să-i „înfunde” pe adversari.
     3. Drept cine vă luăm? Păi, am răspuns: componenţi ai biroului Arhitect-şef. Nu avem nici o îndoială. După cum observaţi nici cititorii. Ai noştri sunt mai deştepţi decât cei de la Tecuceanul.
     4. Detalii despre legea amintită nu e cazul să vă dăm. Accesaţi online legea şi vă luminaţi în 5 minute (mai ales că e în portofoliul Dv de lucru).
     5. Noi semnalăm de mai bine de 5 ani abuzuri din partea administraţiei locale. Dar nimeni, ABSOLUT NIMENI, nu a fost atât de interesat de soarta noastră. Nici prieteni, nici consilierii din opoziţie… este cel puţin suspect cum dumneavoastră un tecucean onorabil, educat, ocupat şi interesat de soarta comunităţii sunteţi îngrijorat în privinţa surselor şi nu a faptelor…
     6. Punct de sprijin: Vă rugăm să ne scrieţi pe adresa de e-mail dacă consideraţi că în Tecuci Arhitectul-şef care nu e de ieri de azi… ci taman de pe vremea lui Lazăr, şi-a făcut treaba legal şi onest.
     Îndrăznim să dăm startul la discuţii: De ce oraşul arăta pestriţ? Fiecare bloc de locuinţe este cel puţin tricolor… Să nu mai spunem că este o jale şi în alte privinţe… Dar asta face subiectul unui articol şi al unui videoclip în perioada viitoare aşa cum am promis.

 4. Bine ca face. Mai rau era daca nu facea nimic.Daca mergi dintr-un cap al tecuciului in altul constati ca tot orasul e un SANTIER . E bine. Se mai invarte economia. Sa construiasca si sa amenajeje tot Tecuciul ca nu ma supar. Serios

  • Ai perfecta dreptate, Tecuciul e un santier, dar un santier pe baza proiectelor si finantarilor obtinute de fosta administratie; lucrarile din zona si cartierul CFR, alimentarile cu apa si canalizare, parcul dendrologic si statia de epurare, muzeul etc. Cu exceptia lucrarilor din parc, care se fac din taxele si impozitele platite de tecuceni-deci nu din buzunarul tepeanului, cum lasa sa se inteleaga panourile uriase montate in oras. In rest actualul edil a cheltuit, doar pe ciolhanuri,pasarlele, epurasi, tombole, dive, etc.

 5. Nu ma indoiesc ca tap ispasitor va fi scoasa d-na arhitecta sefa Chitu, cand ea nu a fost decat o simpla executanta in mana tepeanului.

  • Cum un simplu executant? Este sefa unui important serviciu al Consiliului Local, este absolventa unei facultati de prestigiu, se poate deci presupune ca este o intelectuala. Este platita din bani publici si te-ai astepta ca intelege ca adevaratul ei sef este servirea corecta a interesului public, nu a unui vremelnic, numit politic, ales de un electorat precum il stim. Un sef care in conditiile existente poate fi limitat, poate fi corupt, poate fi lipsit de educatie si de bun gust.
   Care e rolul specialistului, daca nu sa aiba un cuvant hotarator in domeniul de care raspunde, sa cunoasca raportul just intre respectul fata de sef si aplicarea corecta a legii?
   Nu stiu de ce dumneata gandesti in felul acesta, dar un arhitect sef trebuia sa aiba un alt mod de a gandi.
   Daca specialistii – fiecare in domeniul lui – ar fi avut coloana vertebrala, tara asta n-ar fi fost o prada atat de usoara in mana politrucilor mafioti.

   • subscriu intrutotul,numai ca nu traim intr o lume ideala,iar unii se straduie din rasputeri sa ne creada mai prosti si inculti decat ei

 6. Cred ca vremea partidelor si politicienilor a cam apus atat pentru Romania cat mai ales pentru amaratul nostru targ.
  Sa recapitulam ? Un presedinte care transforma totul in mahala ieftina , un prim ministru care copie , un fost prim ministru la inchisoare pentru furt , parlamentari cercetati si arestati …
  Mai aproape de noi? Un deputat arestat dupa ce a fost cautat prin Africa,un prefect care ameninta cu moartea , un primar actual al Tecuciului -fara cuvinte (ce poti spune despre un om care distruge totul ,inclusiv gardul verde din fata Primariei -doar ca eu nimic).
  Solutia?Dupa parerea mea solutia sta in independenti bine pregatiti profesional si managerial . Atat pe plan local – un independent cu sprijin mare de la populatie si care sa conduca prin consultare populara gen referendum- cat si pe plan national.
  Intrebarea este daca acesti independenti mai exista iar daca exista daca vor sa se implice. Acest lucru sta tot in forta comunitati de a-i convinge.
  Observatie:este un punct de vedere personal al unei persoane care s-a saturat de tot ceea ce reprezinta (de fapt nu reprezinta) „fortele politice”.Nu este decat o parere.Dar trebuie inceput – chiar si cu o discutie de undeva! Pentru ca -la fel ca si tine cititorule de Protecuci – mi-e sila de astia!

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!