shopify
analytics tool

Suntem obligati sa ne asiguram casa la dezastre

Asigurarea locuintelor obligatorieAsigurarea locuintelor împotriva dezastrelor naturale a devenit obligatorie, de joi, 15 iulie. Toti românii trebuie sa-si cumpere o asemenea polita pâna la jumatatea lunii ianuarie a anului viitor.  Cei care ignora aceasta obligatie risca amenzi cuprinse între 100 si 500 de lei Atentie! Asigurarea obligatorie despagubeste proprietarii doar daca locuinta lor este afectata de cutremure, alunecari de teren sau inundatii, nu si daca ia foc sau este calcata de hoti.  Pentru protejarea de asemenea incidente este necesara încheierea unei alte polite, facultative. Vom asista, asadar, la dubla asigurare a unui bun, fapt care contravine principiilor din piata asigurarilor, sustin brokerii.  Ideea asigurarii obligatorii a locuintelor s-a nascut pe vremea Cabinetului Tariceanu, când inundatiile au provocat pagube uriase în aproape toate regiunile tarii, iar Guvernul a fost nevoit sa cheltuiasca o multime de bani cu reconstructia caselor distruse.  Ideea s-a concretizat într-o lege – Legea 260 din 2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor împotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, care a fost publicata în Monitorul Oficial al României în noiembrie 2008, dar care s-a reîntors în Parlament, pentru modificari, si acolo a ramas.
Între timp, însa, în ianuarie 2010, a devenit operational Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID) – o societate sub umbrela careia s-au strâns 13 companii de asigurare ce opereaza în tara noastra. Aceste companii vor putea încheia contracte de asigurare obligatorie a locuintelor împotriva dezastrelor naturale, iar PAID va emite politele.
Mecanismul s-a pus în miscare de joi. Începând cu data de 15 iulie 2010, fiecare român care detine o casa ori un apartament este obligat sa o/îl asigure împotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.
Procesul trebuie sa se încheie în sase luni, astfel încât la mijlocul lui ianuarie 2011 toate locuintele din România sa fie asigurate în caz de dezastru natural.
Proprietarii care nu se supun acestei obligatii risca amenzi cuprinse între 100 si 500 de lei, aplicate de primarii. La fel vor fi amendati si românii care îsi cumpara o casa si nu o asigura imediat împotriva dezastrelor.
În schimb, cei care si-au asigurat deja locuinta pentru anul 2010/2011 îsi vor face asigurarea obligatorie abia dupa expirarea contractului în  derulare.
Cât costa polita de asigurare la dezastre?
Polita obligatorie este de doua feluri. Polita de tip A le este destinata celor care stau la bloc si celor care au case din boltari, din BCA, din caramida sau din beton.
Ei vor plati 20 de euro pe an si, în cazul în care locuinta lor va fi distrusa de un cutremur de mare magnitudine, de o alunecare de teren sau de o viitura, vor fi despagubiti cu suma de 20.000 de euro de catre compania de asigurari cu care au încheiat contractul.
Polita de tip B le este dedicata celor care au case din paianta sau din chirpici. Acestia vor plati 10 euro pe an si, daca vor ramâne fara casa în urma uneia dintre calamitatile enumerate mai sus, vor primi 10.000 de euro … citeste intregul articol.
Autor: Rodica Miscalencu – Viata Libera

Fii tu primul care comentează on "Suntem obligati sa ne asiguram casa la dezastre"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*