shopify
analytics tool

Ştefan cel Mare, Tecuciul a avut bani de statuie, nu şi de soclu

Bustul lui Stefan cel Mare

Sculptorul Dan Mateescu a lăsat Tecuciului un panoptic în aer liber: zece chipuri, în piatră, într-o galerie a personalităţilor locului, aşa cum Galaţiul, din păcate, nu se poate lăuda încă să aibă în stăpânire!  Grădina Publică Tecuci, pe latura din dreapta a Catedralei Sfântului Mucenic Gheorghe, afişează, pe socluri înalte, zece busturi „marca Mateescu”, realizate din ciment alb. Un material mult mai ieftin decât bronzul şi decât marmura, dar şi mai puţin trainic decât acestea.

Modelul în lut este acoperit cu un negativ din ipsos, în care se toarnă apoi amestecul care dă aspectul unui chip din piatră: ciment, praf de piatră, nisip – după cum am aflat stând de vorbă cu sculptorul tecucean, născut în 8 aprilie 1943, la Moineşti, judeţul Bacău, absolvent al Facultăţii de Arte Plastice din Iaşi. Proporţiile amestecului dau şi culoarea statuii. O soluţie accesibilă financiar, care a îmbogăţit centrul Tecuciului pe vremea mandatului primarului Gheorghe Lazăr, în anul 2000. Îmbogăţind astfel, româneşte, mai mult, cu suport patriotic local, mica galerie care ridicase, în 1960, în acelaşi parc, sub impuls sovietic, busturile lui Puşkin şi Gorki, alături, ce-i drept, de revoluţionarul nostru Bălcescu şi …..

Ştefan cel Mare din garaj

Sigur, astăzi se dau concerte „în garaj”, dar să ţii un domnitor la garaj, unde s-a mai văzut? Primăria i-a comandat monumentul pentru a fi inaugurat în 2004, la cinci veacuri de la stingerea domnitorului. Paradoxal, bustul a fost gata, zace însă şi acum într-un garaj, căci n-a mai fost voinţă, politică sau materială, pentru restul: un soclu! S-au scumpit la tărâţe!

„Am cal, dar n-am potcoave!”, râde mânzeşte sculptorul, care a materializat o idee foarte interesantă: bustul seamănă de la distanţă cu garda unei săbii (care, se ştie, avea formă de cruce), iar soclul urma să pară o sabie înfiptă în pământ, la intrarea dinspre Mărăşeşti în municipiu. Un Excalibur pe care nimeni nu are energie, nu să-l smulgă, ci să-l înfigă în piatră! „Speram ca măcar anul acesta, la 510 ani de la moarte, să se facă ceva”…
Ştefan a fost turnat tocmai la Odorheiul Secuiesc, după o lună   …citeste intreg articolul

Sursa: Viata-libera.ro , autor Victor Cilinca

Fii tu primul care comentează on "Ştefan cel Mare, Tecuciul a avut bani de statuie, nu şi de soclu"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


Scrie în căsuţă rezultatul adunării de mai jos: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.