Spitalul Municipal Anton Cincu

Cladirea Spitalului Anton cincu din TecuciStr.Costache Conachi nr.37
Spitalul districtului Tecuci a fost inaugurat la 17 noiembrie 1863, in urma demersurilor intreprinse de o comisie condusa de Gheorghe Nicoleanu. Acesta a [intlink id=”14″ type=”category”]functionat[/intlink] in casele Ecaterinei Malaxa, care au fost cumparate cu suma de 2.000 de galbeni, pusi la dispozitie de L.Mavrodin, Al.Ansatasiu, Theodor Sandulescu, Smaranda Cincu s.a.  Primul si cel mai stabil dintre [intlink id=”22″ type=”category”]doctorii[/intlink] asezamantului spitalicesc creat, a fost polonezul Jan Kopetki, binecunoscut in Moldova si pentru atitudinea sa unionista, care gira si functia de sef al Serviciului Sanitar al districtului Tecuci. El a lucrat la Spital pana in anul 1883, data la care a incetat din viata.  Intre 1872-1883, Spitalul a avut in dotare 25 “crivate” pentru bolnavi. In perioada Razboiului de Independenta a acordat asistenta grupurilor de raniti adusi direct de pe front. In ajutorul acestora au venit si membrele Comitetului [intlink id=”292″ type=”category”]doamnelor[/intlink] din oras, car au strans numeroase fonduri si imbracamintea necesara.
In anul 1884, personalul spitalului era format din: 1 medic primar, 1 subchirurg, 2 infirmiere si 4 moase. Toti acestia au desfasurat o vasta campanie de “hultuiri” (vaccinari antivariolice). Printre medicii care s-au perindat la conducerea spitalului se numara: dr .Grigore Hepites si dr. A. Carageane.
In perioada 1899-1904, gratie donatiei facute de Anton Cincu, s-a  construit un spital mare, care devenise, in momentul inugurarii de la 25 aprilie 1904, o “podoaba a Tecuciului, luand loc in randul celor dintai spitale din tara, prin marimea, frumusetea si tehnica constructiei” (Dimitrie Balaban). Dotarea noii unitati s-a facut de catre firma “Fratii Ghimer”, din Germania.
Desi nu au beneficiat de un personal adecvat, Spitalul orasului Tecuci a desfasurat o activitate sustinuta intre anii Primului razboi Mondial cand, datorita refugiului si teatrului de razboi din apropiere, a trebuit sa faca afata solicitarilor sporite ale unei populatii urbane de trei ori mai numeroase. In acele momente, cadrele medicale (2 medici, 1 moasa si 5 infirmiere) au fost ajutate si de un mare contingent de infirmieri cercetasi, care au acordata asistenta ranitilor dislocati si in alte puncte ale asezarii.
In perioada interbelică, Spitalul din Tecuci a fost condus de dr. Măria Vrabie, femeie energică, pricepută şi cu suflet mare. „Când trecea pe stradă, oamenii se opreau şi se înclinau în faţa ei” (A. P. Samson).
Unitatea a cunoscut, de-a lungul timpului, mai multe extinderi (laborator, maternitate, [intlink id=”22″ type=”page”]serviciu[/intlink] O.R.L., Pavilionul B, pediatrie) ce însumează peste 400 paturi. Intr-un viitor nu prea îndepărtat, urmează a se construi o aripă nouă, ce va avea 250 paturi pentru spitalizare.
Actualmente, Spitalul Municipal „Anton Cincu” din Tecuci este deservit de aproximativ 400 cadre medicale de diverse specialităţi (medici, asistenţi, surori, moaşe etc).

1 Comment on "Spitalul Municipal Anton Cincu"

  1. la ce hotii se practica azi in spital, oamenii nu se mai inclina in fata conducerii ci ii ia direct in pumni. niste golani fara scrupule au dus la faliment spitalul! opriti desfraul!!!

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*