shopify
analytics tool

Societatea civilă, uitată şi pusă „ la zid” de către Societatea politică

Fără o dorinţă anume de a intra în contradicţie cu cineva, neapărat, din simpla dorinţă de a-mi elucida mie însumi această problematică, am intrat ”pe dicţionarele” care detaliază şi încearcă a desluşi înţelesurile cu pricina exprimate în titlu. Ştiţi vorba aceea dinainte de ‘89, “parţial color”… Sintagma de Societate Civilă a fost asimilată cu acea parte a populaţiei care… nu se dovedeşte a manifesta “apartenenţă” politică… ar zice cei mai mulţi dintre noi…

Dicţionarul “Dictionary. Com’s 21st Century Lexicon” defineşte societatea civilă ca „totalitatea organizaţiilor şi instituţiilor nonguvernamentale care exprimă interesele şi voinţa cetăţenilor, indivizii şi organizaţiile din societate independente de guvern”. Extrapolând, aşa cum toate guvernele României postdecembriste au fost alcătuite, cu excepţii derizorii, din membrii partidelor politice, putem spune că, în accepţiunea unanim recunoscută, chiar dacă d.p.v. strict etimologic nu ar fi exact aşa, sintagma de societate civilă se referă la “restul lumii”, adică toţi cetăţenii situaţi (şi uitaţi…) în afara sferei politice. O fi corect, n-o fi corect, o fi bine, o fi rău, cel puţin ceea ce ştiu şi simt eu, în calitate de cetăţean este că societatea românească este clar fracturată, de o parte situându-se şnapanii politici care ne-au prostit şi ne-au jecmănit cu neruşinare iar de cealaltă parte ne aflăm cei mai mulţi dintre români, aproximativ 18 milioane de cetăţeni, aşa-zisa societate civilă, aflată la periferia societăţii româneşti, la     cheremul evident şi de necontestat al politicienilor şi sateliţilor lor. Nu ştiu dacă ar fi necesar să intrăm în semantica termenilor, dar în alţi termeni, peiorativi, EI, POLITICIENII deţin armele, şi chiar dacă nu sunt îmbrăcaţi în uniforma militară, în sutanele preoţimii sau robele judecătorilor, trag cu muniţie de război în NOI, MUJICII CETĂŢENI, APARŢINĂTORI AI AŞA-ZISEI SOCIETĂŢI CIVILE.

Parte dintre cititori ştiu, dar cei mai mulţi nu cunosc faptul că, acum, în România există în spaţiul public Proiectul Legislativ Cetăţenesc, intitulat Constituţia Cetăţenilor, proiect care oferă în premieră absolută românilor situaţi în afara LUMII POLITICE ROMÂNEŞTI, puşi la zid de cei care “deţin armele”, singura alternativă legală, adevărată şi posibilă de a-şi recăpăta viaţa şi demnitatea.

Cred că nu este departe timpul când le va veni “mintea la cap” tuturor aşa-zişilor retori sau tribuni populari, posesori ai cuvintelor meşteşugite şi ATÂT, precum şi celor care manifestă, încă, dorinţa exacerbată de a vorbi mult şi fără “substanţă”, erijându-se în alfa şi omega societăţii civile lideri de opinie care nu catadicsesc măcar să arunce o privire fugară asupra Constituţiei Cetăţenilor, dar care afirmă cu tărie revoluţionară demnă de o cauză mai bună că au citit-o “din scoarţă în scoarţă”… Deja, recentele hotărâri ale BEC, nedate publicităţii oficial (unde, Doamne, altundeva se putea întâmpla acest lucru decât în România?!), confirmă lipsa de coeziune, mai bine şi mai direct zis, confirmă inexistenţa acestei societăţi civile, ca să nu mai vorbim de partiduleţele a căror hemoglobină populară este sub gradul stabilităţii hemodinamice, dar care clamează gâtuit că reprezentanţii partiduleţelor sunt tari şi mari în solitudinea lor politică… Se pare că, încă, nu au înţeles că pierea lor este ca şi asigurată în absenţa unor alianţe, fie ele şi anemice, la un prim pas…

Diversitatea firilor omeneşti, pune, de multe ori, stavilă unor iniţiative care ar putea revoluţiona lumea în care trăim, dar totul este vremelnic, mai devreme sau mai târziu, Constituţia Cetăţenilor va intra în conştiinţa românilor, fie ei politicienii obligaţi să renunţe la privilegiile lor, fie NOI cetăţenii ceilalţi, grupaţi sau nu în Asociaţii Comunitare sau civice, ONG-uri, independenţi de toţi şi de toate, dar dependenţi de ziua de astăzi, obligaţi de viitorul copiilor noştri. Să ne ajute Dumnezeu să nu fie târziu… sau prea…

Finalizând ideea, Constituţia Cetăţenilor, cu ajustări minore, poate oferi, în premieră absolută şi în totalitate, cadrul legislativ adecvat pentru coagularea Societăţii Civile într-o formă reală şi palpabilă de organizare, constituire şi funcţionare, în cadrul acestor Asociaţii Comunitare care constituie un capitol de sine stătător.
Iar de aici până la momentul în care, membrii marcanţi ai Societăţii Civile să poată participa la diferitele tipuri de alegeri, nu ar mai fi decât un mic pas, acela al modificării Legii Electorale conform imperativelor impuse de textul Constituţiei Cetăţenilor.

DE CE NU?!

1 Comment on "Societatea civilă, uitată şi pusă „ la zid” de către Societatea politică"

  1. Credeti ca tragerile la sorti de la prefectura galati pentru presedinti si loctiitori de sectii de votare au fost corecte? Credeti ca alegerile din 25 mai vor fi furate cand presedintii de sectii de votare vor preda buletinele de vot cu procesele verbale?

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*