shopify
analytics tool

Slujirea spitalizaţilor la locaşurile “Sf. Stelian” şi “Sf. Pantelimon”

Peisajul religios tecucean s-a îmbogăţit de câţiva ani încoace prin apariţia, inedită dar totodată  necesară, în cadrul Spitalului “Anton Cincu” – Tecuci, a două locaşuri de închinare: Capela “Sf. Cuvios Stelian” din incinta Spitalului de Pediatrie şi Biserica “Sf. Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon” din incinta Spitalului “Anton Cincu”. Deoarece miercuri, 27 iulie, este chiar ziua de prăznuire a Sfântului Pantelimon, iar biserica de la spital îşi va serba hramul, ne-am gândit să aducem la cunoştinţa concetăţenilor câteva date despre cele două locaşuri de cult. În acest sens am făcut apel la bunăvoinţa dar şi autoritatea preotului slujitor, Costică Dumitru, care ne-a oferit câteva informaţii preţioase prin care să poată fi creionat un scurt istoric al celor două biserici.

Mai întâi trebuie spus faptul că părintele Dumitru este primul preot care deserveşte spitalul tecucean după decenii de secetă, ultimul fiind un anume preot – confesor Cristescu, menţionat în anale în vremea Primului Război Mondial (1917). Aflăm aşadar de la sfinţia sa că cele două locaşuri de cult fac parte din cadrul sectorului social al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, având menirea de a  sluji în mod special bolnavilor dar şi personalului medical din Tecuci şi împrejurimi.

foto: Stefan Nistor

  Capela cu hramul “Sf. Cuvios Stelian – ocrotitorul copiilor”, prăznuit la 26 noiembrie, a fost sfinţită de către Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos în ziua de 3 mai 2000. Această capelă a fost amenajată la etajul 2 al clădirii ce adăposteşte Spitalul de Pediatrie din Tecuci. Un rol principal în amenajarea şi dotarea acestei  capele l-a avut, vrednica de pomenire, doctor  Aurelia Apostolidi, pe atunci şefă de secţie, trecută între timp la cele veşnice în anul 2007. Pictura a fost realizată în tehnica ulei de către domnul Lucian Istrate din Cârlomăneşti.  La dotarea cu tot necesarul desfăşurării cultului divin au contribuit donaţiile făcute de către membrii secţiei Pediatrie precum şi cele din partea unor credincioşi pioşi.

În ce priveşte biserica din incinta Spitalului “Anton Cincu”, lucrurile au fost puţin mai complicate. Deşi locul pentru zidirea altarului viitoarei biserici a fost sfinţit încă din 1999, lipsa fondurilor a făcut ca lucrările acestei biserici să înceapă abia în luna aprilie a anului 2006, prin donaţia consistentă a unui veteran de război, colonelul în retragere Ioan Gheorghe Spanache din Tecuci, mutat din această viaţă în ziua de 8 iunie 2008. De asemenea, fundaţia bisericii s-a pus cu ajutorul personalului medical al spitalului, la iniţiativa managerului de atunci, doamna doctor Eugenia Nistor. I s-au alăturat prin donaţii dr. Daniela Cristea, dr. Dumitru Săndică, dr. Cristian Teodoru ş.a. Trebuie menţionat faptul că între cei ce şi-au adus contribuţia la zidirea acestei biserici sunt şi elevii Colegiului Naţional “Calistrat Hogaş” din Tecuci, care având susţinerea cadrelor didactice şi a directorilor unităţii de învăţământ, au donat începând cu anul 2004, prin programul ”O cărămidă pentru Biserică”, sume în cuantum de aproximativ 3500 de lei. Tot elevii sunt cei care în anul 2008 au făcut spitalului o donaţie de 60 de icoane bizantine (litografii), care au fost sfinţite şi aşezate în fiecare dintre saloanele spitalului.

Pe parcursul lucrărilor s-au mai alăturat şi alţi donatori, între care amintim enoriaşii parohiei “Sf. Cuvioasă Parascheva” de la Matca, alături de preotul paroh Ioan Oancă, precum şi familia Costel şi Mariana Crişan, patronii magazinului Kligor din Tecuci. Între cei care şi-au adus contribuţia la înălţarea edificiului, ţinem să-l menţionăm pe evlaviosul Vasile Vlasie, cel care a executat întreaga zidărie a bisericii fără nicio pretenţie financiară, arătând permanent fierbinte şi nefăţarnică dragoste de Hristos şi de Biserică. Pe tot parcursul lucrărilor începute în 2006 un real sprijin şi sfătuitor a fost şi este prea cucernicul preot Gheorghe Joghiu, protoiereu de Tecuci.

Un rol hotărâtor în accelerarea lucrărilor şi aducerea în stadiul actual, funcţional, al locaşului de cult, l-a avut domnul inginer Laurenţiu Chirvăsuţă. În aceste condiţii ÎPS Casian, în ziua de 25 aprilie 2011, a doua zi de Paşti, cu ocazia sărbătorilor prilejuite de prăznuirea Sf. Mare Mucenic Gheorghe, patronul spiritual al oraşului Tecuci, a dat arhiereasca binecuvântare de a se sluji sfintele  slujbe în ea, urmând ca lucrările să continue până la finalizarea ei, când va avea loc şi târnosirea bisericii. “Ţinem pe această cale să mulţumim din inimă generoşilor donatori, menţionaţi şi nemenţionaţi, conducerii Spitalului Anton Cincu, personalului medical, precum şi tuturor credincioşilor care în fiecare duminică şi sărbătoare ne sunt alături în rugăciune în frumoasa şi liniştita biserică ce prinde contur tot mai evident în curtea primitoare a unităţii medicale. Aş dori ca toţi tecucenii sa aibă conştiinţa că această biserică nu este nici a mea şi nici a spitalului ci a întregii comunităţi, fiecare dintre noi având părinţi, bunici, fii sau fiice, fraţi sau surori care într-o bună zi pot fi încercaţi prin vreo suferinţă oarecare. Şi credem cu adevărat că acolo unde este Biserica este şi Hristos, Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre, Cel care este singurul ce poate aduce cu adevărat alinare în inimile celor care cred şi îl iubesc pe El.”, a mai spus părintele Costică Dumitru.

1 Comment on "Slujirea spitalizaţilor la locaşurile “Sf. Stelian” şi “Sf. Pantelimon”"

  1. Am onoarea sa il cunosc pe acest OM MARE, preotul Costica Dumitru. Cand ma gandesc la tagma preoteasca gandul imi zboara spre Sfintia Sa. Este un preot cu un har innascut, un preot care pune mai presus de orice credinta in Bunul Dumnezeu. Ma bucur nespus de mult ca a reusit sa finalizeze “Biserica Verde”, cum ii placea Sfintiei Sale sa ii spuna. Are dreptate cand spune ca aceast lacas nu apartine doar spitalului ci intregii comunitati asa cum si Sfintia Sa apartine tuturor enoriasilor ce il poarta pe Dumnezeu in suflet si in gand. Sa va dea Bunul Dumnezeu multa sanatate si putere pentru a fi langa cei slabi, Parinte Dumitru!

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*