shopify
analytics tool

Seară culturală tecuceană, prof. Ion Necula și-a lansat ultimele două volume

ionel-necula-lansare-carte-tecuci

În această seară la orele 17:00 a avut loc la Biblioteca Municipală „Ștefan Petică”, lansarea celor două volume a profesorului Ionel Necula : „Uricar la poarta Moldovei de Jos vol.IX” și „Ion Petrovici. Recurențe 2”. La eveniment au fost prezenți personalități din lumea culturii tecucene, precum: Eleonora Stamate, Dionisie Duma, Vasile Ghica, profesorul Radu Vladimir și alții. Au fost invitați și oameni de cultură din alte localități precum: Mariana Bahna din Râmnicu Sărat, Petre Abeaboeru și  Janine Vadislav din Focșani.

În deschiderea evenimentului, managerul Bibliotecii, doamna prof. Dana Grigoraș a mulțumit celor prezenți pentru că au răspuns pozitiv invitației de a participa la acest eveniment. De asemenea, a subliniat că lansarea celor două volume au dat startul activităților culturale din această toamnă, care vor consta și în alte lansări de carte, deoarece în mod plăcut și eficace scriitori tecuceni continuă să surprindă publicul așternându-și gândurile pe hârtie, îmbogățind patrimoniul cultural al orașului.

A luat cuvântul moderatorul evenimentului, domnul profesor Viorel Burlacu, care a făcut o deosebită prezentare a personalității profesorului Necula și a operelor acestuia.

Lansare carte Ionel Necula Tecuci

Evenimentul de azi este unul care mă obligă, dar mă pune și într-o oarecare dificultate, pentru că ar trebui să vorbesc, să fac un profil cultural a acestor două cărți pe care le-am primit alaltăieri și datorită faptului că această carte este scrisă de un prieten, de un colaborator, cu care am avut și am o legătură de peste 30 de ani. Este scriitorul, este condeiul care adună în aproape 40 de cărți, care dau seamă mai ales de istoria noastră culturală recentă. Istoria Ținutului Tecucean nu numai a Tecuciului, care aduc în atenția publică personalități culturale reprezentative. Domeniul în care excelează Ionel Necula, a nu se înțelege că doar acolo, este cercetarea a tot ceea ce înseamnă: opera, viața, personalitatea lui Ion Petrovici, care este personalitatea cea mai profundă, cea mai complexă care a dat-o Tecuciul. Ion Petrovici, pe care Ionel Necula îl privește ca scriitor, răscolind sute de pagini de arhivă, aducând în cele două volume și nu numai în recurențele acestea, volumul 1 apărut acum cinci ani și volumul 2, care completează aducând un set e informații suplimentare despre Ion Petrovici, cele mai multe dintre ele au fost devoalate prin răscolirea arhivelor C.N.S.A.S. […] Petrovici: filozoful, scriitorul, memorialistul, omul politic, oratorul, logicianul, omul de radio, zeci de conferințe alături de Iorga, conferințe care erau adevărate amfiteatre imaginare de transmiterea a informației la un nivel înalt. Petrovici este unul dintre donatori principali, donatori cu contribuție substanțială la construcția catedralei Sf. Gheorghe. De asemenea sunt în paginile de Uricari, mă refer la ultima, sunt aici câteva rânduri despre Costică Oancă, conducătorul Cenaclului Literar, despre Dionisie Duma  și alții. […]”. Profesorul Viorel Burlacu a concluzionat intervenția sa prin a nuanța rolul principal al oamenilor de cultură și a valorilor culturale tecucene.

În continuarea evenimentului, a luat cuvântul primarul Municipiului Tecuci, domnul Cătălin ConstantinIonel Necula si-a lansat doua carti Hurdubae, care a subliniat sprijinul pe care administrația publică locală îl va oferi culturii tecucene. Nuanțând faptul că administrație nu este numai partea palpabilă și concretă a lucrurilor, ci este și o legătură între oamenii de conducere și cei de cultură.  O legătură care nu poate oferii decât rezultate pozitive.

„Să fii alături de domnul Ionel Necula, alături de un scriitor înseamnă foarte mult. Așa cum poate știți eu vin dintr-o școală hușeană, alături de domnul Theodor Codreanu, de Ion Alexandru Angheluș, domnul Codreanu pe care l-am avut profesor de limba și literatura română, tocmai de aceea atunci când am avut invitația, dânșii mi-au deschis orizonturile pe literatură. Este păcat că acum generațiile care vin din urmă uită să citească preferând alte activități. […] Administrația nu înseamnă numai: asfalt, drumuri, conducte construcții. Administrația înseamnă în primul și primul rând o relaționare perfectă cu unitățile de învățământ, cu unitățile de cultură, cu unitățile de sănătate, această simbioză duce într-adevăr la rezultate pozitive.” A declarat edilul Municipiului Tecuci.

Un gând adâncit în documentele de arhivă și în meandrele istoriei a fost exprimat de domnul Petre Abeaboeru, scriitor și monografist, autorul unor volume legate de mediul monahal vrâncean și de lumea medievală.

„[…]L-am cunoscut pe domnul Necula și am două păreri despre dânsul. I-am oferit o carte polițistă, cu legiuni, carte care mi-a fost refuzată pe vremea regimului comunist, fiind anchetat pe vremuri. Domnul Necula la Focșani mi-a vorbit despre această carte și mi-a spus că nu am metaforă. La a doua carte despre viața Mitropolitului Varlaam m-a recomandat să fiu premiat. Despre domnul Necula vreau să spun că ne-am cunoscut în mașină pe ruta Tecuci-Focșani, ulterior la cenaclul literar și la concursurile literare care au avut loc în Vrancea. Sunt printre puțini care i-am citit operele, deoarece redactez un dicționar al scriitorilor vrânceni de la Varlaam până astăzi. Am scos primul volum și al doilea volum a ieșit zilele aceste, în total fiind 270 de scriitori. Dar, am căutat referiri ale domnului Necula în volumele despre scriitori vrânceni. O latură a domnului Necula, este aceea că despre scriitoare are o anumită dulcegărie în scris, despre scriitori este puțin mai dur, ce denotă este că are referi clare, la obiect și nepărtinitoare. […]” a concis domnul Abeaboeru.

  ionel Necucla - Lansare carte Biblioteca Municipala TecuciPoetul Dionisie Duma la caracterizat pe domnul profesor Necula, ca fiind un reper în istoria literatură tecuceană dar și națională. Argumentând afirmația dumnealui prin faptul că domnul Necula are o operă cuprinzătoare și globală ce reflectă în mod inedit o imagine de ansamblu asupra scriitori locali dar și naționali, amintind de referirile domnul Necula către Emil Cioran, Eminescu și alții.

În finalul evenimentului domnul Necula a mulțumit celor prezenți pentru aportul la această lansare de carte. A precizat că va mai urma un volum din seria: „Uricar a poarta Moldovei de Jos” și că misiunea dumnealui s-a încheiat. De asemenea a precizat faptul că nu avut niciodată intenția de a scrie mai multe volume, fie din seria de Uricari, fie legat de Ion Petrovici, dar freamătul și preocuparea pe care le-a avut vis-a-vis de viețile scriitorilor, de documentele de arhivă cât și spiritul critic l-au determinat să continue aceste cercetări.

Evenimentul a reprezentat un prilej de dezbatere al unor probleme stringente în ceea ce privește cultura tecuceană și identitatea literar-istorică. Domnul profesor Vladimir lansând ideea unui manual, concis și pe înțelesul tinerei generații care să oferă o imagine asupra personalităților Municipiului Tecuci și a evenimentelor principale ale urbei noastre.

Precizez că este o ideea excelentă căreia mă asociez și îi îndemn pe toți oamenii de cultură ai orașului să urmeze acest proiect și să concretizeze gândul domnului profesor Radu Vladimir.

Scris de: Daniel DOJAN

5 Comments on "Seară culturală tecuceană, prof. Ion Necula și-a lansat ultimele două volume"

 1. Am o propunere: cladirea monument istoric, de langa primarie, pe care fostul edil voia sa o transforme in ,,casa cadanelor”, sa devina muzeu. Da, propun ca acesta cladire sa gazduiasca MUZEUL PERSONALITATILOR. De ce obiecte de patrimoniu, documente, fotografii, manuscrise, care au apartinut tecucenilor de valoare, sa ajunga la muzee sau institutii culturale din tara, si sa nu ramana la noi in oras. Asteptam si redeschiderea Galeriilor de arta.

 2. Dragilor, ieri seară, la Casa de Cultură, a fost sărbătorit, în cadrul unei întâlniri cu prieteni, poetul Duma Dionisie, la împlinirea a 75 de ani. Și din partea noastră un sincer și călduros LA MULȚI ANI !

 3. Devine si mai evident ca dl prmar este om mai subtire decat alti primari sau politicieni, ca a absolvit un liceu bun, ca a avut profesori de elita de la care, evident, a ramas cu ceva si carora le poarta respect, respect ce se vede si din atitudinii fata de oamenii de cultura in mijlocul carora se simte bine. E o bila alba.
  Dar ma intreb: a folosit dl primar prilejul pentru a discuta cu intelectualii prezenti despre problemele culturii tecucene si, mai ales, despre problemele grele ale orasului? Ca si ei sunt cetateni, calcatori ai trotuareleor nenorocite sau desfiintate, deranjati de mirosul emanat de canalizare, de dezordinea evidenta. Daca nu, inseamna ca a participat la o sindrofie intelectuala si atat. Cu toate politeturile de rigoare, ca la astea, apropiatul sau colaborator e tare priceput, prea priceput.
  Spun asta deoarece m-a deranjat ceeace, in micul discurs al d-lui primar, mi s-a parut un usor dispret pentru prozaicele drumuri, trotuare, cladiri. Si ma deranjeaza sa constat ca sub acest aspect, nu pare sa se fi miscat ceva. Lucrurile merg la fel ca pe vremea „raposatului” si mult criricatului, mediatizatului Tukel.
  De fapt, trebuia sa incep cu felicitari adresate harnicului scriitor si cercetator Necula. La mai multe carti!
  Si nu ma pot abtine sa nu combat ideea ca un intelectual, avand in mana „de alaltaieri” doua carti pentru a le prezenta, nu a avut timpul si curiozitatea intelectuala de a le parcurge asa incat sa-si faca o idee.

 4. Stiti cumva cat costa o diploma din aia de stiinte politienesti? Vreau sa-mi cumpar si eu una ca e prea tare a fii masterand in stiinte politienesti. Vreau sa-mui fac o pulitie locala privata ca asta de la Tecuci e mai mult privata. Oricum locala va fi mai tare decat municipala: sa ai director teolog cu master in stiinte pulitienesti……tare de tot. Nu cumva sa va apucati sa-i faceti lui Hurdubae vreo sesizare la DNA cu concursul asta ca va sparg……

 5. Maestre, esti numarul unu! Sanatate și la cat mai multe carti.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!