shopify
analytics tool

Scump, scump la groapa de gunoi din Tecuci, dincolo era mai ieftin

Groapa de gunoi Rates

Angelu Hulea, directorul societăţii Consiliului Local Tecuci, Rampa Rateş, a trimis o adresă administraţiei locale în care solicita reducerea tarifului pentru depozitarea deşeurilor municipale. O serie de agenţi economici din judeţ care au contracte cu societatea Rampa Rateş au cerut ajustarea tarifului de depozitare, deoarece contractele pe care le au cu UAT-urile din judeţ, sunt la valori mici şi sunt exprimate în metri cubi nu în tone.

”Încă de la înfiinţarea societăţii noastre o firmă numită Gemina SRL cu sediul social în Focşani nu a dorit să încheie contracte cu noi şi depozitează la rampa de gunoi din comuna Haret, Jud. Vrancea”, a precizat în adresă Angelu Hulea. Directorul a propus reducerea taxei de depozitare în rampă la 49 lei/to fără TVA, cu 10 lei mai puţin, şi pe fondul anulării începând cu 1 ianuarie a taxei ce trebuia virată la Fondul de mediu de societăţile ce administrează rampele de gunoi. Propunerea a fost aprobată luni prin adoptarea unui proiect de către Consiliul Local.

Preţuri şi tarife la Rampa Rateş: depozitare deşeuri municipale 49 lei/to, lucrări ce se execută cu încărcătorul frontal 76 lei/oră, cântărirea la rampa de gunoi pentru persoane fizice şi juridice 50 lei/to, cântărire maşină încărcată 25 lei/ cântărire, cântărire maşină descărcată 25 lei/ cântărire. Tariful pentru cântărire la rampă pentru persoanele fizice şi juridice nu se aplică în cazul în care acestea achită suma pentru depozitare.

Groapa de Gunoi se mută la Valea Mărului

Un alt proiect de pe ordinea de zi legat de groapa de gunoi din Tecuci, ce trebuie închisă în 2017 potrivit directivelor  UE care prevăd depozitarea deşeurilor numai în spaţii conforme, propunea aderarea UAT Tecuci la asociaţia de dezvoltare intercomunitară Ecoserv Galaţi cu primăriile din judeţ. Conform proiectului, Consiliul Judeţean se obligă să ofere Consiliului Local Tecuci următoarele beneficii: finanţarea închiderii depozitului de deşeuri neconform, tratarea deşeurilor biodegradabile în staţiile de compostare din judeţ, depozitarea la noul depozit de la Valea Mărului şi o taxă de depozitare egală cu cea plătită de ceilalţi membri.

Consilierul Tudor Spiridon a spus că aici argumentele sunt şi pro şi contra. ”La fel au prezentat şi cei de la Apă Canal multe argumente pro iar în final nu s-au apucat nici măcar de investiţia mult promisă”, a precizat consilierul. Proiectul a fost adoptat.

About the Author

Marian Topriceanu
Vezi profilul acestuia pe FACEBOOK

5 Comments on "Scump, scump la groapa de gunoi din Tecuci, dincolo era mai ieftin"

 1. DE UNDE SA STIE A….L ASTA DE FONDURI EUROPENE, DACA ERA CEVA DE BAGAT IN BUZUNAR STIA, ASA NE TREBUIE CA LAM VOTAT PE PARVENITUL ASTA

 2. Mai este un pic şi se fac doi ani de când uselisti guvernează Tecuciul. Unde promiteau investiţii şi fonduri europene, constatăm că nu a intrat nici un cent în conturile primăriei şi nici un proiect pentru fonduri europene, deşi C.J. Galaţi a facut propuneri pt. investiţii în Tecuci, aşa cum este şi cu groapa de gunoi, dar cum ţucheleanului nu îi intra nimic în buzunar, acestea au fost refuzate.Asta cred ca e cea mai mare ţeapă primită de tecuceni după 1989.

 3. Am citit articolul și încă o dată mi-am dat seama cât de înafara ”jocului” se află consilierii locali din Tecuci. Acel preț scăzut pentru depozitarea gunoiului se aude că ar fi fost făcut pentru firma de partid PNL a domnului Leonard de la Corod, nimeni altul decât ruda primarului PNL Corod, dl. Cârjeu.
  După ce sus amintita firmă a acaparat majoritatea contractelor pe zonă pentru salubrizare, mai ales în comunele liberale, trebuie sprijinit să-i scadă prețurile pentru depozitarea gunoiului pe care-l colectează pentru a-și reduce costurile, crescând astfel profitul –„parandărătul”. Și @vasile are dreptate, dar problema este mult mai complexă. ”Gâștele” de consilieri locali tecuceni au trecut pe lângă acest proiect fără ”să se ude” de ”apele murdare” ce se ascund în spatele acestui proiect. Mutarea gropii de gunoi la Valea Mărului reprezintă marea „țeapă” trasă de țepeanul Țuchel întregii comunități tecucene acum și mult timp de-acum încolo. Să mă explic :
  Refuzul realizării gropii de gunoi la Tecuci așa cum fusese proiectul inițial aprobat, proiect în valoare de 12 mil.euro, bani nerambursabili, care presupunea mai multe investiții și beneficii atât pentru tecuceni cât și pentru bugetul local ( selectare deșeuri, recuperare materiale, centrală de cogenerare…într-un cuvânt locuri de muncă și sursă de venit. ) s-a făcut numai din dorința primarului Țuchel de a realiza în sistem privat o groapă de gunoi pe care să o controleze prin firme private interpuse gen Leonard Corod, de unde profitul realizat să poposească în buzunarul dumnealor și nu în bugetul local.
  Singura din multele societăți ( 3-4 ) câte se ocupă cu salubrizarea în Tecuci și care este rentabilă deci izvor de profit necondiționat este SC Rampa Rateș SRL respectiv groapa de gunoi, care în 2017 se va închide și de la care tot personalul va fi concediat pierzându-și locurile de muncă în frunte cu dl. director general Hulea Angelu. Iată un exemplu clar cum interesul propriu strict egoist, personal sau de gașcă se opune interesului întregii comunități.
  Bravo primarului de la Valea Mărului, care ”a mirosit” oportunitatea realizării fără efort financiar a unei investiții ce-i va aduce profit și multe locuri de muncă comunității sale pe o perioadă foarte lungă respectiv peste 50 de ani, suflându-i această oportunitate unică arogantului și parvenitului primar Țuchel care așa cum a promis și s-a exprimat în cercul apropiaților ”îi freacă el pe tecuceni cu ceva îndoit pe toată durata mandatului lui!”
  Asta face dumnelui în perioada în care toate comunitățile încearcă să atragă surse de finațare ieftină sau gratuită pentru dezvoltarea durabilă și strategică a comunităților respective.
  BRAVOS DOMN PRIMAR, BRAVOS CONSILIERI LOCALI…la cât mai multe ”succesuri” din astea! Sunt curios dacă viitorul director al gropii de gunoi Valea Mărului va propune scăderea tarifului pentru depozitarea deșeurilor tecucenilor, făcându-i-se milă de povara mult prea grea pe care o va reprezenta taxa de habitat crescută substanțial după ce nu vom mai avea propria groapă de gunoi, sau va spune precum în clipul acela ” ia taie-le, mă și curentu !” dacă au fost țepeni în 2014 ?!

  • instalatia de cogenerare la care faceti referire se afla pe masa actualului edil, cu numar de inregistrare, inca de la inceputul mandatului sau si era realizata pe costuri 0 ale primariei fiind suportata in totalitate de catre firma privata; instalatia prevedea 20 de salariati initial, marea majoritate cu stidii superioare si ulterior, prin racordarea comunei matca la aburul tehnologic, ajungea la cca. 100; toate costurile erau amortizate de catre beneficiile rezultate din agentul termic, valorificarea deseurilor recuperabile, energiei electrice furnizate in retea;
   daca era inteligent, actualul primar ar fi mirosit si oportunitatea politica de a furniza la costuri ff mici aburul tehnologic catre matcasi ccea ce s ar fi reflectat in voturi, ulterior;
   o alta investitie, privata sau publica, in domeniul reciclarii deseurilor, pe fonduri proprii sau europene, nu va mai putea fi realizata deoarece prin strategia nationala de mediu aprobata de guvern este interzis un alt depozit de deseuri ulterior celui de la v marului (exista o exceptie la aceasta situatie in cazul in care apare o asociatie de dezvoltare care sa cuprinda minim 80000 de locuitori si comunele aferente tecuciului, sa poata accesa fonduri europene iar partea interesata sa solicite ministerului de resort completarea/modificarea actualei strategii, tecuciul nemaifacand parte din actuala asociatie de dezvoltare, aspect dificil de realizat, acum);
   nimeni nu va putea elibera avize de constructie pt investitii private/publice altele decat cea de la v marului, deci pierderea investitiei actuale de catre actualul edil se datoreaza numai incapacitatii sale si nu vreunui obscur interes cum lasa sa se inteleaga ….altcineva;
   legat de firma de la corod, unde asociat a fost chiar primarul de acolo-aspect incompatibil cu functia sa, reducerea costurilor la depozitare nu va putea fi realizata deoarece parte din suma se duce in fondul de inchidere al gropii actuale si diminuarea lui va duce la imposibilitatea incgiderii gropii-deci aspect penal si pe alocuri contraventional;
   este numai prostia si lipsa de viziune de dezvoltare durabila a actualului primar;
   poate viitorul sa reuseasca;

 4. Mutarea gropii la Valea Marului va presupune pierderea a cca. 200 de locuri de munca actuale directe si indirecte (salariatii firmei care administreaza groapa, furnizorii societatii, palmasii care lucreaza pe rampa, salariatii firmelor de colecatare deseuri-inclusiv de la firma consilierului local PNL Papuc Petrica), diminuarea din 2017 a impozitelor locale platite de „groapa de gunoi”, cresterea cheltuielilor legate de taxa de habitat pentru fiecare familie si societate comerciala data fiind distanta de cca. 40 km dus-intors si a costurilor legate de transport, mai ales iarna, zona fiind greu accesibila;
  Trebuie spus ca actualul primar se face vinovat de aceasta, deoarece initial, cei de la CJ Galati au solicitat primarului tecuciului amplasarea noului depozit pe actualul amplasament de la Rates, primarul solicitand, pe surse, efectuarea lucrarilor de investitii doar cu firme agreate de catre primar, tarifarea urmand a fi facuta la tarife agreate tot de catre primar, tarife mai mari si nu la tariful unic pe judet propus de catre cj pentru groapa de la galati si cea de la tecuci, in aceasta situatie cei din Valea Marului au fost singurii din zona care aveau teren corespunzator si au pus imediat la dispozitie terenul aferent pt investitia facuta de catre CJ;
  Probabil ca aceasta situatie este indiferenta actualuilui edil al tecuciului, total depasit de situatie, el urmand a nu mai fi de facto si de iure primar din 2016, prin grija cetatenilor tecuceni, nemultumiti;

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!