shopify
analytics tool

Sa vina iarna…

foto: guraialomitei.com

  Ne apropiem vertiginos de jumătatea lunii noiembrie şi probabilitatea de a cădea prima zăpadă în una dintre zile este foarte mare. Deşi se ştie cu precizie că după toamnă vine inevitabil sezonul rece, de obicei autorităţile sunt surprinse pe picior greşit de prima zăpadă şi ca atare nu pot face faţă situaţiei pe deplin. Se pare însă că situaţia este total schimbată în acest an la Tecuci, autorităţile fiind pregătite să intervină pentru îndepărtarea primei zăpezi chiar la această dată. Dacă e să ne luăm după autorităţi, în acestă iarnă conducătorii auto vor fi nostalgici după un drum înzăpezit sau după o stradă înfundată de nămeţi sau plină de gheaţă impracticabilă, deoarece depozitele sunt pline cu material antiderapant, utilajele sunt la start… doar zăpada încă nu a sosit. Ing. Dan Trifan, şeful Serviciului de Monitorizare a Serviciilor Publice, ne-a informat: „Până la această dată s-a constituit stocul de nisip şi sare necesar intervenţiilor pentru tot sezonul de iarnă 2011-2012. Astfel, avem în stoc 700 de tone de nisip, 300 de tone de sare, iar alte 200 de tone de sare vor sosi zilele acestea.
În ceea ce priveşte utilajele, se va acţiona cu 2 sărăriţe cu plug de zăpadă, un inumog cu sărăriţă şi lamă şi un tractor cu sărăriţă şi lamă, iar la nevoie la acesta se poate ataşa remorcă sau instalaţie de încărcare.
Utilajele se află în perfectă stare de funcţionare şi începând cu data de 15 noiembrie îşi pot începe activitatea de deszăpezire, dacă va fi cazul”.
În aceste condiţii, cu spaţiile de depozitare „doldora” de materiale antiderapante şi utilaje pregătite de intervenţie, iarna 2011-2012 nu are nicio şansă să ia prin surprindere autorităţile. Doar să vină cu vreo surpriză pentru care nu sunt pregătiţi… nu se ştie niciodată…  
Scris de Iulieta Groza

2 Comments on "Sa vina iarna…"

 1. Doru, îţi înţeleg supărarea şi deaceea cred că ai vrut să scrii clorură de calciu, pentru că altfel spui acelaşi lucru : sarea este clorura de sodiu(Na Cl), sodiu sau natriu sunt sinonime, după câtă chimie mai ştiu eu.
  Dar nu asta ar fi problema, că a greşit(şi-l iertăm, că-i supărat!)Doru, ci faptul că domnii din conducerea Romprest nu s-au gândit să renunţe la combinaţia sare plus nisip(care este mai ieftină, aşa-i)şi să încerce clorura de calciu, sau de magneziu.
  Păi, s-o luăm pe rând :
  1. Clorura de calciu este unul din cei mai performanţi agenţi utilizaţi în deszăpezire, în stare lichidă se foloseşte în scop preventiv(foarte important!), iar cea mai recomandată formulă este combinaţia de sare plus clorură de calciu, deoarece umectează eficient sarea(deci se foloseşte şi mai puţină sare!).
  2. Clorura de magneziu previne formarea gheţii pe carosabil, împiedică îngheţarea zăpezii deja existentă pe şosea şi ce-i mai important, la temperaturi sub -8 grade C sarea îşi pierde eficienţa, ba mai mult NaCl dăunează mediului înconjurător. De aceea cea mai bună soluţie de eficientizare a sării este umectarea cu clorură de magneziu şi astfel se elimină folosirea nisipului care crează mari probleme : praf, înfundarea canalizărilor, eforturi şi costuri ridicate de curăţare a drumurilor şi trotuarelor primăvara! Alte avantaje ce recomandă această clorură de magneziu ar mai fi că protejează mediul şi sănătatea oamenilor, acţionează la temperaturi de -34 grade C şi nu albeşte carosabilul.
  Aşa că, stimaţi domni de la Romprest, mai gândiţi-vă pentru anul viitor şi la alte soluţii pentru deszăpezire, că iar ne mirăm de ce se înfundă toate canalizările în urma ploiţelor de primăvară, sau toamnă; de ce este praf peste tot în oraş, de zici că eşti în mediu rural; de ce am devenit alergici, dar nu de la polenul de primăvară…şi putem scrie un capitol întreg din romanul „Viaţa la ţară-în Tecuci” scris de cei de la Romprest. După inhalaţiile cu fum din vară de la groapa de gunoi, nişte perfuzii cu nisip primăvara, ne prind excelent pentru a intra imunizaţi în iarnă!

 2. de ce nuse foloseste clorura de sodiu la dezapezit ca prin marele orase??? tot nisip + sare suntem inca in evul mediu

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!