shopify
analytics tool

Ţiganii, fata in fata cu autoritatile

Tigani GalatiMarţi Prefectura a găzduit o reuniune a reprezentanţilor romilor gălăţeni cu cei ai instituţiilor publice locale. La şedinţa Biroului Judeţean pentru Romi, subprefectul Daniel Tudorache a prezentat recomandările ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, în legătură cu strategia naţională pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor. Tudorache a punctat ideea necesităţii incluziunii sociale a romilor, îmbunătăţirea situaţiei acestora, ale căror efecte scontate reprezintă reducerea infracţionalităţii, abandonului şcolar. Unul dintre primii paşi în această evoluţie socială pe care trebuie să o realizeze un membru al acestei etnii este să deţină certificat de naştere şi buletin. În acest sens autorităţile, ajutate de reprezentanţii romilor, vor continua demersurile ce ţin de identificarea persoanelor care nu au documente de identitate. Pe această temă, Viorica Gotu, reprezentanta Prefecturii în relaţia cu romii, a precizat că aceştia se confruntă cu ostilitatea unor funcţionari ai serviciilor de evidenţa persoanelor, cu care intră în contact pentru a parcurge procedurile necesare obţinerii actelor de identitate. Viorica Gotu a cerut reprezentanţilor autorităţilor reducererea termenelor de eliberare a actelor de identitate şi a propus chiar semnarea unui protocol de colaborare cu serviciul de evidenţă a persoanelor. Gotu a precizat: “Vrem să se ţină cont de problemelor cu care ne confruntăm, să ne ajutam reciproc pentru identificarea persoanelor”. Aceasta a adăugat că în judeţul Galaţi nu s-au înregistrat deocamdată cazuri de romi expulzaţi.
Unii dintre reprezentanţii romilor au mai cerut ca în fiecare localitate să fie organizate întâlniri ale membrilor etniei cu reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere, astfel încât romii să conştientizeze măsurile necesare în prevenirea accidentelor rutiere, deoarece mulţi romi şofează fără să deţină permise de conducere.
Şedinţa de ieri a urmat celei desfăşurate în luna februarie. Subprefectul Daniel Tudorache a propus ca autorităţile să se reunească la masa discuţiilor cu romii lunar. Astfel, următoarea ar putea avea loc în octombrie, la Tecuci, apoi în noiembrie, la Târgu Bujor, iar cea din decembrie să se desfăşoare la Galaţi. Subprefectul le-a cerut mediatorilor sanitari şi şcolari să îi prezinte un raport al activităţii desfăşurate până în prezent şi problemele cu care se confruntă.

Scris de Mihaela KANTI – Monitorul de Galati

Fii tu primul care comentează on "Ţiganii, fata in fata cu autoritatile"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!