shopify
analytics tool

Romii, între accesul la educaţie şi prejudecăţi

bistrita.reporterdeliceu.ro

Elevii romi din judeţul Galaţi vor avea la dispoziţie pentru anul şcolar 2011-2012 peste 400 de locuri în licee şi grupuri şcolare şi 15 în învăţământul superior. Deşi la prima vedere aceste locuri par să fie suficiente, sunt însă probleme în ceea ce priveşte repartiţia acestora pe localităţi. Nici noile modificări din sistemul de învăţământ universitar nu prea le surâd reprezentanţilor romilor din Galaţi. Şedinţa Biroului Judeţean pentru Romi desfăşurată săptămâna aceasta la Prefectură a readus în discuţie problemele din sistemul de educaţie cu care se confruntă această etnie. Astfel, chiar dacă la nivel de judeţ locurile de la licee sunt suficiente, cei mai mulţi copii se îndreaptă spre Tecuci. Din acest motiv există mari şanse ca locurile din învăţământul preuniveristar din municipiul Galaţi să rămână libere, iar cele de la Tecuci să se dovedească insuficiente. Viorica Gotu preşedintele Biroului Judeţean pentru Romi, a venit cu propunerea unui schimb cu locurile destinate elevilor din Republica Moldova care ar prefera oraşul Galaţi pentru studiu. “Dacă sunt mai multe cereri la Tecuci, vom lua locurile de la moldoveni şi le vom da lor locurile de la Galaţi, pentru că ei vor mai mult la Galaţi. Dacă la fiecare clasă de a 9-a sunt câte două locuri atunci vom da locurile noastre de la Galaţi moldovenilor şi noi ne vom duce la Tecuci”, a spus Viorica Gotu. Aceste locuri sunt distribuite peste numărul limită de 30 de elevi într-o clasă pentru a nu mai exista disensiuni că elevii romi ar fi privilegiaţi din acest punct de vedere în detrimentul elevilor români.

Dosarul unui candidat rom trebuie să conţină următoarele documente: cererea de înscriere, cartea de identitate sau certificatul de naştere legalizat la notar, adeverinţa cu notele şi media generală de la evaluarea naţională din clasa a VIII-a, foaia matricolă a claselor V-VIII, fişa medicală şi, în plus, o adeverinţă care să ateste apartenenţa etnică.

În ceea ce priveşte sistemul universitar şi aici sunt o serie de probleme. Ministerul Educaţiei a transmis de curând o adresă oficială în care se spune că locurile universitare destinate romilor nu mai sunt în plus, ci incluse în numărul total. Peste asta, dacă până acum comunitatea se ocupa de strângerea dosarelor şi a recomandărilor care adeveresc apartenenţa candidaţilor la etnia romă şi apoi solicitau în limita locurilor disponibile o specializare sau alta, acum totul este lăsat în mâna candidatului. “Locurile erau solicitate în februarie şi în fiecare an în funcţie de solicitări erau puse la dispoziţie locuri . Sunt mai multe solicitări decât locuri. În februarie ştiam după întâlnirile cu elevii de clasele a 12-a care sunt opţiunile lor. În iulie noi deja ştiam şi făceam repartizarea celor 16-17 locuri pe Facultăţi. Anul acesta sunt doar 15 locuri: trei la Facultatea de Medicină şi Farmacie, cinci la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor şi şapte la Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, deci în funcţie de dorinţele lor. În acest an Ministerul Educaţiei a spus să nu mai repartizeze locurile ci efectiv fiecare se duce cu dosarul şi cu adeverinţa de dovadă a apartenenţei la etnie romă, care poate fi luată de oriunde, noi nu mai avem control asupra veridicităţii adeverinţei. Se duce şi cere unde vrea, însă dacă nu ai loc repartizat de dinainte, să ştii exact ce locuri ai, rişti ca acel candidat să i se răspundă “nu am” şi să rămână pe dinafară” a spus Viorica Gotu. Aceeaşi nemulţumire o are şi prodecanul Facultăţii de Medicină de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi, doctor Costinela Georgescu. “A venit această adresă privind cele 3 locuri repartizate pentru medicină. Iniţial am crezut că cele 3 locuri sunt în plus faţă de numărul aprobat pentru anul universitar în curs. Aceste locuri nu sunt în plus. Decanul facultăţii de medicină trebuie să stabilească: unul la moaşe, unul la stomatologie, unul la medicină când ar fi trebuit să se ţină cont de ce se doreşte din cadrul comunităţii a spus doctor Costinela Georgescu.  …citeste intreaga stire

Sursa: impartial.ro

Fii tu primul care comentează on "Romii, între accesul la educaţie şi prejudecăţi"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!