shopify
analytics tool

Românii o sărbătoresc astăzi pe Sfânta Parascheva. Ce nu ai voie să faci şi ce se întâmplă dacă încalci tradiţia în această zi

moastele-sfintei-parascheva-iasi-romania

Credincioşii o sărbătoresc astăzi pe Sfânta Parascheva, considerată ocrotitoarea Iaşului şi a întregii Moldove, iar tradiţiile şi obiceiurile pentru a acesta zi s-au păstrat de-a lungul timpului.

De Sfânta Parascheva nu se lucrează, nici la serviciu şi nici în acasă, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi şi durerilor de cap. La ţară, bătrânii nu făceau nici focul de Sfânta Parascheva.

De Sfânta Parascheva nu se spală şi nici nu se coase, altfel te alegi cu negi la mână. Fetele ţineau la această superstiţie pentru a rămâne cinstite, iar bătrânii, pentru belşug. Ea apare în vise şi împărtăşeşte leacuri populare celor bolnavi sau îi atinge cu toiagul pe cei care nu respecta avertismentele ei;

De Sfânta Parascheva nu se mănâncă nuci, castraveţi şi poame în formă de cruce;

De Sfânta Parascheva se poate prezice vremea: dacă ziua de 14 octombrie este frumoasă sau mohorâtă, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Iar dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarna se va lăsa curând. – Încep pregătirile de iarnă şi se obişnuieşte să se cumpere cojoace, paturi; Sfânta Cuvioasa Parascheva (cunoscută şi ca Paraschiva) este sfânta ocrotitoare a Moldovei.

Moaştele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iaşi de către domnitorul Vasile Lupu şi aşezate în ctitoria sa, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi. La sfârşitul secolului al XIX-lea, moaştele sfintei au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Sfânta Parascheva este cunoscută în popor ca Sfânta Vineri, personaj des întâlnit în basmele romanilor.
Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, cuvioasa Parascheva a săvârşit numeroase vindecări miraculoase şi alte minuni în timpul vieţii sale.

Sfânta Parascheva este sărbătorită şi în alte state cu o puternică comunitate ortodoxă, ca Grecia şi Bulgaria, notează libertatea.

Sfânta Parascheva s-a născut în satul Epivat din Tracia răsăriteana, nu departe de Constantinopol, la începutul secolului al XI-lea, într-o familie de neam bun şi cu credinţa în Dumnezeu. Parascheva a primit o creştere aleasă şi educaţie religioasă. A intrat într-o mănăstire de fecioare din oraşul Ieracleea Pontului. Petrecând cinci ani în acea mănăstire, s-a dus apoi să viziteze Mormântul Domnului din Ierusalim, unde a rămas până la vârsta de 25 de ani într-o mică aşezare de călugăriţe pustnice de pe Valea Iordanului.

Nevoinţele Sfintei Parascheva erau multe şi grele: „ca băutura întrebuinţa apa de izvor, şi de aceasta foarte puţină; trebuinţa aşternutului o împlinea cu o rogojină, iar îmbrăcămintea era o haină şi aceasta foarte zdrenţăroasa, cântarea pe buze neîncetată, lacrimile de-a pururea; peste toate acestea înflorea dragostea, iar vârful bunătăţilor, care este smerită cugetare, le cuprindea pe toate acestea” (Vieţile Sfinţilor).

De la mănăstirea de călugăriţe din pustiul Iordanului s-a reîntors în locurile natale, aici s-a nevoit doi ani în Biserica Sfinţilor Apostoli, înainte de a trece la cele veşnice.

Câţiva ani mai târziu, în urma unor minuni petrecute la mormântul său, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost găsite întregi şi neputrezite, fiind depuse în Biserica Sfinţilor Apostoli din satul Epivat, pentru închinare şi cinstire. Acolo au stat timp de 175 de ani. În anul 1223, tarul romano-bulgar Ioan Asan al II-lea a strămutat moaştele Sfintei Parascheva la Tarnovo, în Bulgaria, în catedrala cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

După căderea Bulgariei sub dominaţie otomană, în anul 1393, moaştele sale au fost dăruite, pentru trei ani, domnului ţării Româneşti (1386-1418), Mircea cel Bătrân, ca apoi să ajungă în Serbia, la Belgrad, unde au rămas timp de 125 de ani.

Când turcii au ocupat şi Serbia, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost duse la Constantinopol, rămânând în Catedrala patriarhală din Fanar timp de 120 de ani. În 1641, acestea au fost dăruite domnului Moldovei, Vasile Lupu (1634-1653), drept recunoştinţă pentru achitarea datoriilor Patriarhiei către turci. În acelaşi an, moaştele Cuvioasei Parascheva au ajuns la Iaşi, fiind aşezate în biserica cu hramul Sfinţii Trei Ierarhi. În anul 1889, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate în Catedrala mitropolitană din Iaşi, locul unde se afla şi astăzi.

3 Comments on "Românii o sărbătoresc astăzi pe Sfânta Parascheva. Ce nu ai voie să faci şi ce se întâmplă dacă încalci tradiţia în această zi"

  1. Nu inteleg la sesnul giratoriu care se face la hotelul turist de ce se ingusteaza trotuarul de langa banca Raiffeizen de lumea va trebui sa circule in sir indian iar in partea cu hotelul turist ramane liber ditamai trotuarul care nu prea este circulat si cu ditamai soseaua unde stau parcate 5 taxiuri fiindca acolo e tot domeniul public al orasului?

    • Asa este proiectul, statiile de taxi trebuie să ramana, proiectul este aprobat de Politia Rutiera, asa ca trotuarul va fi exact de dimensiunea prevazuta de Codul Rutier, pentru circulatia pietonilor, dar trotuarul nu se va ingusta decat în partea de curba adica in dreptul scarilor unde era destul de larg. Trotuarul de pe partea raiffaisen va fi reamenajat,au sapat pentru a muta stalpii, sa scoata radacinile de copac, dar nu va fi atat de ingust, adica unde apare azi acea delimitare cu material alb. Trebuia sapat pentru întarirea solului, pentru a evita surpari si alte probleme. Trotuarul si circulatia pietonilor nu va fi periclitata. De indata ce va fi finalizata lucrarea vă ve-ti convinge pana atunci trebuie sa suportam putin.

      • Eu am trecut pe acolo si vad ca practic nu mai este trotuar. Iar trotuarul inaltat din dreptul complexului comercial e distrus si trebuie reasfaltat, deoarece practic nu mai pe acolo se mai poate circula. In dreptul banci agricole circulatia pietonala va fi infernala. Cred ca trebuie mutat gardul banci agricole si uriasa gradina a banci sa fie trecuta in domeniul public si amenajat un parculet cu banci.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


Scrie în căsuţă rezultatul adunării de mai jos: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.