shopify
analytics tool

Reversul medaliei

Un articol apărut (astăzi 1.mai.2014) în ziarul Viaţa liberă, mă determină să scriu câteva cuvinte. Acest material evidenţiază gravele carenţe în administraţia locală. Profesorii se plâng că nu le sunt decontate cheltuielile de navetă şi că, primarul Daniel Ţuchel motivează că nu sunt bani pentru aceştia. Acesta, cel mai performant dinte tecuceni, invoca faptul că „directorii nu au făcut solicitare scrisă pentru plata navetei la începutul anului, ca urmare fondurile nu au fost prinse în buget.

Daniel Ţuchel – EU pot să dau hotărâre de Consiliu local la început de an sau la rectificare de buget. Nu şi acum. VOM încerca să găsim soluţii”, promite, fără prea multă tragere de inimă, edilul Tecuciului, dând apoi vină şi pe ISJ: „Ar fi trebuit ca cei de la Inspectorat să nu ne trimită atâţia profesori din Galaţi la Tecuci”.

Deci, nu poate dar va găsi soluţii.

Să traducem: nu cunoşteam Legea Educaţiei prin urmare o să profităm de acesta neglijentă a directorilor în perioade electorale pentru a găsi soluţii. Noi ne punem întrebarea ce rol are Comisia nr. 3 a consiliului local Tecuci (Activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, cultura, protecţia socială.)?  Ce ne pot spune consilierii din componenţa sa: Chivu Neculai (PSD – Preşedinte), Ciocănel Adriana (PNL – Secretar), Petrascu Livia (PDL – Membru). Ştiu aceştia într-adevăr care sunt problemele din învăţământul local ca şi consilieri activi şi responsabili?
Aceştia au votat, în ultima şedinţă de Consiliu local,  fără jenă, alocarea a 220.000 lei (2,2 miliarde lei vechi, mai bine de 440 îndemnizaţii) pentru distracţia „ca-n poveşti” de Zilele Tecuciului.

De asemenea, să nu uităm să amintim cum a fost numită Directoarea liceului: politic. Care bună vreme a fost tare supărată pe actualul primar că nu ia dat un post şi soţului pentru activitatea din campania electorală (a se citi lipitori de afişe). Simţurile administrative le-au fost adormite şi aceştia nu au mai găsit soluţii. Acum o „aruncă” lamentabil în curtea primarului.

Noi ne întrebam, câţi din profesorii care acum sunt nemulţumiţi fac parte din tabăra de aplaudaci ale actualei administraţii în timpul celor două manifestări care au înghiţit peste 12 miliarde lei vechi? Avem în vedere manifestările de iarnă (Crăciun şi Anul nou) şi cele de Paşte şi Sf. Gheorghe.  Ne întrebam dacă, cu banii cheltuiţi pe panourile megalomanice, semnate „primar Tuchel” nu acopereau pentru 2-3 luni cheltuielile cu naveta profesorilor. Observăm ce mare atenţie acorda liberalii educaţiei tecucenilor: MAI DELOC. Să nu uitaţi ca data viitoare să-l „felicitaţi” pe actualul primar pentru modul în care selectează priorităţile.

Vă prezentăm mai jos articolul din ziarul Viaţa-liberă.ro:

„Sunt profesor titular în municipiul Tecuci, la Liceul Tehnologic „Elena Caragiani”. Locuiesc în Galaţi şi fac naveta, zilnic, 160 de kilometri, dus-întors, cheltuind lunar, aproximativ 550 de lei. Nu ni s-a mai decontat naveta din luna februarie inclusiv. Am primit la sfârşitul lui aprilie doar 64 de lei, în timp ce noi am trăit trei luni de zile cu jumătate de salariu. Eu câştig 1.000 de lei, din care 500 dau pentru transport. Din surse neoficiale, am înţeles ca domnul primar Daniel Ţuchel nu doreşte decontarea navetei, pentru că nu ar dispune de fonduri. Unii dintre noi avem copii. Cum să-i creştem când venim acasă doar cu jumătate din salariu”, ne scrie un cadru didactic în numele celor 20 de colegi ai săi aflaţi în aceeaşi situaţie.
O situaţie asemănătoare ni s-a semnalat şi de la Colegiul „Calistrat Hogaş”, unde profesorii susţin că nu li s-a mai decontat nimic din ianuarie.
Anul acesta, pe lângă Legea Educaţiei, care spune negru pe alb că naveta se decontează integral, a apărut Nota 5, din Anexa 5 de la ordonanţa de guvern privind bugetul pe 2014, în care se precizează că aceste cheltuieli de transport se decontează din economiile făcute de directorii unităţilor de învăţământ. Atât ISJ, cât şi sindicatele au recomandat în ianuarie ca primăriile şi directorii de şcoli să ţină cont de Legea Educaţiei şi nu de o notă la o anexă, unde se spune că se poate proceda şi în alt fel, dar nu e obligatoriu să se facă aşa, acolo unde nu se poate.

S-au dus să-şi capete dreptatea în justiţie

La „Elena Caragiani”, oamenii s-au decis să dea în judecată şcoala şi primăria. Unii dintre ei chiar au depus acţiunea la începutul acestei săptămâni.
„Avem situaţii foarte multe în tot judeţul. Nici directorii, nici primarii n-au înţeles că o notă dintr-o anexă a unei ordonanţe de Guvern nu poate bate o Lege a Educaţiei, unde scrie clar că autorităţile locale sunt obligate să deconteze naveta profesorilor. Am început deja să-i dăm în judecată”, spune lidera SIP, Lidia Antoniu.

Dau vina unii pe alţii

Am discutat şi cu directoarea Liceului Tehnologic „Elena Caragiani” (fostul Industrial Tecuci) – Lăcrămioara Botez care ne-a spus că-i înţelege pe profesori că le este greu, dar că nu au avut fonduri. „De la Primărie n-am primit bani special pentru navetă. Economie, ca la alte licee, nu am putut să facem, pentru că am avut de achitat facturi foarte mari la gaze. Am discutat şi cu primarul în fiecare lună. Ultima oară am fost la el acum două săptămâni, dar ne-a spus că va reglementa situaţia la o şedinţă comună cu toţi directorii”, spune managera liceului.
De cealaltă parte, primarul Daniel Ţuchel susţine că directorii nu au făcut solicitare scrisă pentru plata navetei la începutul anului, ca urmare fondurile nu au fost prinse în buget. „Eu pot să dau hotărâre de CL la început de an sau la rectificare de buget. Nu şi acum. Vom încerca să găsim soluţii”, promite, fără prea multă tragere de inimă, edilul Tecuciului, dând apoi vina şi pe ISJ: „Ar fi trebuit ca cei de la Inspectorat să nu ne trimită atâţia profesori din Galaţi la Tecuci”.
E greu de spus la ora actuală când se va rezolva problema navetei cadrelor didactice de la cele două instituţii de învăţământ. Deşi autorităţile susţin că înţeleg că acestora le este foarte greu să supravieţuiască din salariile înjumătăţite, nu întreprind nimic concret ca să schimbe situaţia.

1 Comment on "Reversul medaliei"

  1. Domnii profesorise plang acum? Imi pare rau pentru dumnealor, dar in numar mare l-au sustinut pe Tuchel la alegerile locale, imi aduc aminte de profesori ce mergeau si cerseau semnaturi de sustinere pentru Tuchel, oameni carese certau in scoli cu colegi de bresla pentru ca se vedea deja directori. Acum primiti ceea ce ati vrut! Nu e corect, stiu asta, dar voi lati sustinut.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!