shopify
analytics tool

Refacerea DRUMURILOR judeţului Galați, în atenţia DNA

drum-judetean-Galati

Cum s-au dat BANI grei pe LUCRĂRI NEEXECUTATE

Consiliul Judeţului Galaţi a comandat, în acest an, o expertiză contabilă extrajudiciară pentru a stabili valoarea prejudiciului adus instituţiei publice în urma unor lucrări executate în bătaie de joc pe drumurile judeţene. Asta după ce anul trecut, aşa cum v-am şi informat, de altfel, conducerea CJ a apelat la un expert tehnic bucureştean pentru a efectua o analiză, în urma căreia au fost descoperite nereguli extrem de grave pe mai multe sectoare de drum judeţean proaspăt reabilitate.

Lucrări fictive, artere rutiere reabilitate corespunzător doar pe hârtie, dar care, în realitate, prezentau fisuri şi degradări încă de la recepţia lucrărilor, contracte neclare încheiate între Consiliul Judeţului şi diverşi constructori, menite să avantajeze executanţii, dar şi material de proastă calitate folosit de firme la reparaţia drumurilor (diferit de ceea ce se ceruse prin proiect) sunt doar câteva dintre problemele descoperite, în anul 2013, de expertul bucureştean SC Puc Walter SRL.

Paralela-45-Tecuci-Concedii

Cu expertiza contabilă la procurori

Cercetarea contabilă a fost efectuată, în primăvara acestui an, de către expertul contabil Nicolae Dumitru, contra sumei de 5.000 de lei, şi a vizat prejudiciul adus Consiliului Judeţului „prin neexecutarea conformă cu contractele încheiate, potrivit recepţiilor la terminarea lucrărilor şi expertizei tehnice” a mai multor lucrări din perioada 2009-2012. Este vorba despre reabilitarea DJ 251A (Matca – Corod – Drăguşeni), reabilitarea DJ 251B (Blânzi – Cerţeşti – Bălăbăneşti), DJ 261A (Scânteieşti – Frumuşiţa), DJ 251 (întreţinere platformă drum, zona localităţii Matca), DJ 255 (covor bituminos Independenţa – Rediu), DJ 255B (reparaţii locale la suprafeţele degradate Gârboavele), DJ 241G (întreţinere platformă drum Brăhăşeşti – Ţepu), DJ 251F (covor bituminos Smulţi), DJ 251G Vârlezi – DN 24D, dar şi marcaje rutiere executate pe drumurile judeţene în anii 2011 şi 2012.

Expertul contabil a descoperit că, în cazul multor lucrări executate pe drumurile administrate de Consiliul Judeţului, instituţia publică a achitat mai multe sume de bani, de ordinul a sute de mii de lei, în contul unor lucrări neexecutate, fapt ce poate fi considerat prejudiciu. Totodată, din cele 11 lucrări analizate, doar asupra a cinci constructorii pot interveni, gratuit, pentru remedierea problemelor, întrucât acestea încă se mai află în garanţie. Este vorba despre DJ 251A (Matca – Corod – Drăguşeni), DJ 251B (Blânzi – Cerţeşti – Bălăbăneşti), DJ 261A (Scânteieşti – Frumuşiţa), DJ 255B (Gârboavele). Reprezentanţii Consiliului Judeţului Galaţi ne-au transmis, în urma unei solicitări de informaţii a „Vieţii libere”, că instituţia publică a înaintat expertiza la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, însă dosarul a fost direcţionat către Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi.

Cum îşi recuperează banii CJ

În ceea ce priveşte recuperarea prejudiciilor, conducerea Consiliului Judeţului a precizat că „în urma soluţionării cazului de la Direcţia Naţională Anticorupţie, după o hotărâre judecătorească, Consiliul Judeţului va putea să recupereze prejudiciul”. În baza proceselor verbale şi expertizei tehnice (efectuată anul trecut), expertul contabil a concluzionat că în cazul unor lucrări prejudiciul poate depăşi un milion de lei.
La cele mai multe dintre lucrările analizate, însă, prejudiciul este de câteva zeci de mii de lei, întrucât constructorii au încasat „necuvenit” mai multe sume de bani, adică pentru lucrări neefectuate ori prost executate.

Vă reamintim că rezultatele analizei de anul trecut pe mai multe sectoare ale DJ 255 (comunele Slobozia Conachi şi Rediu) şi DJ 251 F (comuna Smulţi) conduc la ideea că, pe data de 29.11.2012, atunci când CJ a făcut recepţia finală a lucrărilor, drumurile prezentau deja degradări multiple şi grave. „Opinia expertului este că la data recepţiei finale drumul prezenta degradări vizibile”, au afirmat inginerii din cadrul Puc Walter SRL. Cu toate acestea, în procesele verbale de recepţie a lucrărilor, autorităţile nu au semnalat deficienţele, închizând, practic, ochii la lucrările executate în bătaie de joc. „Majoritatea PVRTL sunt încheiate cu admiterea recepţiei motivată de către comisie prin realizarea corespunzătoare a lucrărilor, deşi, după cum se arată în anexele la prezenta expertiză, unele lucrări recepţionate sunt sau neterminate sau defectuos realizate”, au concluzionat experţii…. citeste intreg articolul

Sursa: Viata-libera.ro

Mobil-optic-Tecuci-oferta

Fii tu primul care comentează on "Refacerea DRUMURILOR judeţului Galați, în atenţia DNA"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!