shopify
analytics tool

Războiul păşunilor. Crescătorii de animale umiliţi de Daniel Ţuchel – Video

Ionel Mandea si Ion Leoca - fermieri din Tecuci

Deşi Primăria Tecuci ar trebui să încurajeze activitatea crescătorilor de animale din localitate, care au închiriat de ani buni păşunile municipalităţii, aceasta a acţionat taman invers descurajându-i prin rezilierea abuzivă a contractelor de închiriere.

În Consiliul Local s-a votat anul trecut mărirea halucinantă a chiriei de la 80 lei/ha/an la 450 lei/ha/an în condiţiile în care ultima oară chiria a crescut cu doar 5% iar în privinţa terenului arabil cea mai mare chirie este de 263 lei/ha/an. În data de 22 aprilie 2013 beneficiarii păşunilor au primit adrese de la primărie prin care au fost informaţi că le-au fost reziliate contractele deşi aceştia şi-au plătit dările către bugetul local.

Contractele de închiriere prevăd la art. 5 faptul că rezilierea se produce atunci când beneficiarul întârzie cu plata chiriei mai mult de 12 luni. Cinci dintre crescătorii de animale şi-au căutat dreptatea în justiţie neajungând la niciun consens cu primarul municipiului care i-a tratat necuviincios, conform declaraţiilor acestora.

Edilul s-a văzut nevoit să emită dispoziţia nr. 1407/04.07.2013 prin care să anuleze adresele din primăvară iar într-o comunicare trimisă preşedintelui Judecătoriei Tecuci a precizat “Scopul pentru care s-au emis adresele a fost acela de a determina pe reclamant să încheie un act adiţional la contractul de închiriere care să cuprindă preţul chiriei (noul preţ de 450 de lei)”. UAT Tecuci, prin reprezentantul său legal Daniel Ţuchel, a fost nevoit să plătească din bugetul local cheltuielile de judecată pentru deciziile bizare ale primarului. În cazul lui Ionel Leocă primăria a plătit 1716,30 lei.

ACAT vrea să administreze păşunile

În vara anului 2013 la Tecuci crescătorii de animale loviţi de măsurile primăriei au înfiinţat Asociaţia pentru Creşterea Animalelor. Preşedintele asociaţiei, Ionel Mandea, a trimis mai multe adrese Primăriei Tecuci şi Prefecturii Galaţi pentru ca asociaţia să preia în administrare prin concesionare suprafeţele de păşune deţinute de UAT Tecuci, pentru o valorificare corespunzătoare. Primăria Tecuci a răspuns Prefecturii printr-o adresă în care a precizat că OUG 34/2013 ce reglementează organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente nu impune obligativitatea concesionării păşunilor doar asociaţiilor de crescători ci şi persoanelor neînregistrate în aceste forme.

CAR-Unirea-Tecuci-Repatriere-defunctiReclama ^

Asociaţia a mai solicitat sprijin în vederea primirii ajutorului de minimis (5000 euro) din partea Guvernului pentru achiziţionarea unui tanc de răcire a laptelui de 1000 de litri pentru unii crescători care deţin până la 5 capete vaci de lapte. Primăria a precizat în răspuns că acest ajutor este acordat conform HG nr. 859/06.11.2013 doar persoanelor care fac parte dintr-o singură formă asociativă constituită în cadrul unităţii administrative teritoriale organizate la nivel de comună nu de municipiu.

Încolţiţi de greutăţi de tot felul, crescătorii de animale din Tecuci se luptă din răsputeri să-şi ţină în picioare activitatea. Poate doar legea pajiştilor, amânată timp de trei ani şi promulgată în sfârşit în iulie 2014 să le mai dea speranţe. Conform acesteia concesiunea/închirierea pajiştilor permanente aflate în domeniul public/privat al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor se va face cu respectarea dreptului de preferinţă al asociaţiilor patrimoniale ale membrilor colectivităţii locale, proprietari de animale înscrise în RNE.

Cât despre necazurile crescătorilor de animale tecuceni lăsăm imaginile următoare să vorbească.

About the Author

Marian Topriceanu
Vezi profilul acestuia pe FACEBOOK

2 Comments on "Războiul păşunilor. Crescătorii de animale umiliţi de Daniel Ţuchel – Video"

 1. coincidenta face ca primarul sa emita adresele de reziliere doar in luna aprilie: aprilie 2013, aprilie 2014. Considerati ca este o simpla coincidenta? Nu este o coincidenta. Pana la 15 mai ale anului curent se depun dosarele de subventie pentru apia.Daca terenul era inchiriat/concesionat atunci subventia o lua chiriasul,dar cum contractele erau reziliate in luna aprilie Primaria depune dosarele pentru subventie ca proprietar. Dupa trecerea zilei de 15 mai si dosarele rau depuse de primarie se putea relua contractul de inchiriere. Smecherie Nu?

 2. Domnilor crescatori de animale aveti perfecta dreptate, numai ca dvs de abia acum descoperiti ca statul ( guvern – primar -etc) va obliga sa platiti taxe noi . Noi astia din privat platim de ani buni aceste taxe care se majoreaza an de an. Asta e realitatea cum platim noi antreprenorii trebuie sa platiti si voi: agricultori ; crescatori de animale; etc. Dar asta e alta poveste… ori platim toti taxe ori nu mai platim nici unul ?
  Pentru ca la noi Statul nu exista, inca, decit pe hirtie, banu’ sa iasa”!

  Ceea ce exista e falia aia intre nostalgici si progresisti. Mi se pare mie ca unii cu nostalgia in gena au luat in brate pe varul primar al comunismului, anume neoliberalismul fundamentalist (neo, vine vorba, e din 1920). Sint veri primari, ambii neaga realitatea, ambii sint dispusi sa triseze si sa faca propaganda, ambii mizeaza pe lipsa de educatie si discernamint a maselor. In plus neoliberalul si-a luat-o in bot la fel de original ca si comunistul.
  In fostele state comuniste capitalistii sint neoliberali si in USA neoliberalii sint salvati de masuri comuniste.In restul lumii neoliberalii sint practic absenti.
  Si atunci, ce se poate face? Pai, sa privim in jur, multe se intimpla, istoria se face acum, nu e nevoie sa tot apelam la ideologii expirate.

  Eu, de exemplu, sustin ca sint de dreapta, desi (poate din deformatie profesionala) cred ca una din cheile dezvoltarii Romaniei reducerea taxelor si accesul la educatie. Eu voi vota cu cel care imi promite urmatoarele masuri:

  – transparenta a cheltuielilor publice
  – lege capitalista a sponsorizarii (nu 2% ca la comunisti)
  – tva 5 % la alimente; 19% produse de larg consum si 50 -100% la produsele de lux
  – directionarea individuala a impozitelor (adica eu, daca am de dat n% la sanatate, sa imi aleg si spitalul la care sa ii dau, daca am de dat m% pentru educatie, atunci sa imi aleg eu scoala pe care vreau sa o sustin, daca trebuie sa dau p% pentru drumuri atunci sa ii dau pentru drumul care imi e mie de folos, etc)
  -descentralizare: daca primarul vrea sa faca drum si are bani de la cei din oras, atunci il poate face, fara sa ceara aprobarea sefului pe judet, prefectului, etc.
  – concurenta reala: cel mai bun sa cistige. Fara asistati sociali care pot munci, dar nu o fac, pentru ca de munca se gaseste si in judetul vecin si fara capitalisti de stat.
  – in cazul educatiei, despre care am mai scris, dreptul copiilor la educatie gratuita aduce cu sine si responsabilitatea de a uza de acest drept.

  REFERITOR LA ECONOMIA “FACUTA PRAF” de PDL si continuata de PSD:
  Perspectivele pentru 2014 nu au cum sa fie optimiste cu un guvern mult prea preocupat sa mituiasca electoratul prin pilule otravite (salariul minim pe economie, majorari de pensii, iertarea ratelor la banca etc.). Pe langa datoria publica ce creste continuu, guvernul pune in 2014 noi biruri si taxe pe romani si pe companiile care ii deservesc. Aceste taxe noi se adauga la cele marite sau introduse in anii anteriori si nu fac decat sa transfere sistematic bani dinspre consumul privat si investitiile private spre cheltuielile guvernamentale ale unui aparat de stat supradimensionat, ineficient, birocrat si corupt. Cheltuielile guvernamentale umflate pe datorie vor avea un efect de multiplicare inferior decat daca acesti bani ar ramane in economia reala in sectorul privat folositi ca atare. Daca in 2014 nu vom avea un an agricol bun este foarte posibil sa reintram in recesiune.
  In concluzie, in spatele “cresterii economice” se ascund datorii mai multe si cheltuieli guvernamentale mai mari. Romania in 2013 – 2014 a crescut prin expandarea si mai mult a statului pe datorie a inventarii de taxe noi si prin majorarea celor existente.

  in final…. daca acesti crescatori de animale sunt suparati ca le-au crescut taxele si impozitele, atunci si noi ceilalti 600000 de firme din romania suntem foarte suparati din acelasi motiv.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*