shopify
analytics tool

Protest pentru salarii – Poştaşii din nordul judeţului au întrerupt lucrul

postas-tecuci

Angajaţii au refuzat să mai distribuie corespondenţa, pensiile şi ajutoarele sociale, în semn de protest faţă de suma „total nesatisfăcătoare” cu care compania acceptă să le majoreze salariile

Angajaţii Poştei rurale din nordul judeţului Galaţi, zona Tecuci, au refuzat să mai lucreze joi, în semn de protest faţă de contraoferta considerată total nesatisfăcătoare de către sindicalişti, a conducerii companiei Poşta Română, de majorare a salariilor. În consecinţă, ieri dimineaţă, între orele 9,00 şi 10,00, toţi angajaţii Poştei rurale din judeţ au întrerupt lucrul. După ora 10,00, cei din zona Galaţi au reînceput activitatea, dar cei din zona Tecuci au refuzat să mai plece pe teren.

Protestele poştaşilor au început în cursul acestei luni, cu pichetări în mai multe judeţe, printre care şi în Galaţi, în faţa Prefecturii. Una dintre principalele lor revendicări viza majorarea cu 200 de lei net a salariilor. Miercuri, 26 octombrie, în faţa sediului central al Poştei Române, a avut loc un protest al liderilor de sindicat ai poştaşilor din toate judeţele, după ce conducerea companiei a anunţat că nu sunt bani pentru majorări. Au urmat negocieri, iar în cele din urmă contraoferta conducerii a fost să se acorde o creştere salarială de 68 de lei net, în medie.

Această ofertă a fost considerată total nesatisfăcătoare, sindicaliştii fiind de acord să-şi coboare revendicările până la un minim de 100 de lei net. Negocierile vor continua, dar până se va ajunge la un punct de vedere comun, este posibil ca protestele poştaşilor din ţară să continue.

„Chiar nu este în regulă”

„Conducerea companiei a propus o creştere, în medie, de 68 de lei net pe salariat”, a declarat pentru „Viaţa liberă” liderul sindicatului gălăţean din Poşta Română, Adrian Tatu, continuând: „Asta ar însemna ca angajaţii cu salariile cele mai mici să primească mai mult, iar un salariat cu 1.400 de lei net să primească o majorare de 40 de lei. Sindicatul a respins propunerea, iar la ora actuală, salariaţii din ţară îşi arată nemulţumirea în diferite feluri. Colegii de la Poşta Rurală din Tecuci au refuzat să lucreze şi n-au mai plecat în cursă. Toată Poşta rurală din judeţul Galaţi a oprit munca între orele 8,00 şi 10,00, dar numai cei din zona Tecuci au refuzat să mai lucreze şi după aceea”.

„Noi am cerut o creştere de 200 de lei brut, ceea ce ar însemna 140 de lei net. Măcar 100 de lei să rămână net, până la o anumită clasă salarială, adică până la gradul de diriginte. Astăzi s-a discutat împărţirea celor 68 de lei net, gradual, pe funcţii: pentru factorul poştal, agentul poştal, oficiant, şofer, mânuitor de valori, cartator, deci pentru funcţiile de jos. Dar unui salariat care este în Poştă de 10-15 ani şi care este văzut ca un necalificat în momentul acesta i se dau 40 de lei. Chiar nu e în regulă”, a mai spus Adrian Tatu.

Apelul pensionarilor

Conducerea filialei Galaţi a sindicatului din Poşta Română, la fel ca toate filialele din ţară, a primit, ieri, o scrisoare semnată de preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali, Matei Brătianu, care anunţa că o organizaţie a pensionarilor a făcut apel la poştaşi să nu-i lase fără bani. Iată textul integral: „Dragi colegi, am primit din partea Asociaţiei Naţionale a Pensionarilor rugămintea de a încerca să convingem factorii poştali să distribuie astăzi pensiile, pentru a nu-i lăsa pe pensionari fără bani până luni. Unele direcţii judeţene de muncă din ţară au semnalat dificultăţile cu care se confruntă beneficiarii ajutoarelor sociale. Astăzi este ultima zi de distribuire a pensiilor.

Revolta şi protestul salariaţilor sunt îndreptate împotriva conducerii CN Poşta Română, care îşi bate joc de propriii salariaţi, şi nu împotriva unor categorii sociale la fel de năpăstuite ca şi majoritatea salariaţilor din Poşta Română. De aceea, vă rog să faceţi tot posibilul pentru ca astăzi să fie duse fie şi numai pensiile şi ajutoarele sociale celor care le aşteaptă, aşa cum membrii noştri aşteaptă majorarea salarială cu care îi amăgeşte de opt luni conducerea CNPR. Şi, evident, dată fiind scârba şi revolta salariaţilor, le vom respecta decizia, în situaţia în care sunt decişi să continue protestul, încercând în continuare să obţinem rezolvarea revendicării lor”.

La ora actuală, peste 13.600 de salariaţi din Poşta Română, adică mai mult de jumătate, au salariul net lunar sub 1.100 de lei, iar 6.700 câştigă lunar între 1.200 şi 1.400 de lei – bani în mână.

7 Comments on "Protest pentru salarii – Poştaşii din nordul judeţului au întrerupt lucrul"

 1. @Sandel:
  Fii calm, Sandele, nu am de gand sa fac ce poate ai facut tu candva, cu primarul tau favorit.
  Nu stau tot timpul in Tecuci si nu stiam cui sa atribui paternitatea celor trei COLIVE de la Kaufland, Lidl si Telekom. Daca spui ca lui Finkelstain…
  Parcul dendrologic nici nu era in discutie. Spui ca este o mare realizare? In ce sens? Poti sa spui cui foloseste?
  Eu critic atunci cand cred e de criticat, indiferent cine e autorul. Am criticat recent ciuntirea prin vanzare a unor terenuri publice din centrul orasului, in interese dubioase. E foarte grav.
  Am criticat subrezenia argumentatiei care a insotit proiectul de hotarare privind racordarea unui apartament la reteaua de gaz metan, dar si ideea in sine.
  Toate proiecte pentru sedinta CL din 27.10.2016. Nu am aflat daca faradelegile s-au si votat.
  Acum, pentru Dumnezeu, vreau din tot sufletul sa nu ne mai trezim cu inca o coliva in fatza hotelului, ar fi prea de tot! Nu stiu care le e intentia deoarece proiectul de hotarare ce prevedea aceasta constructie era insotit de o schema prea tehnica si nu au avut minimul respect sa ataseze acolo si un desen.

  • La Kaufland nu este nici o coliva, si pe deasupra amenajarile de acolo, inclusiv rondul s-au facut pe banii investitorului german.

   • E vorba despre sensul giratoriu de la intersectia strazilor Petrascu si Nicoresti, in dreptul Kaufland.

    • Domnul Lucid, ar trebui sa va intrebati de ce in fata hotelului turist se face inca o banda de circulatie care ingusteaza trotuarul din fata bancii Raifeissen incat cetatenii vor circula in sir indian, iar banda de circulatie nu a fost facuta in partea cu hotelul Turist, unde foarte mult spatiu si realizarea benzii de circulatie nu ar fi afectat pe nimeni legal. In fata hotelului turist este o trotuar cu o latime considerabila si care nu prea este circulat dar si portiunea de sosea unde sunt parcate taxiurile. Incercati sa aflati raspuns la acesta intrebare si o sa gasiti un motiv fascinant. Depsre proiectele de hotarare de la sedinta din 27.10.2016, nu va faceti griji, au trecut toate: majorarea salriilor la functionari de la 1500 lei la 2800 lei, aceta fiind si motivul pentru care acum au fost emise somatii si titluri executorii in tot orasul si vanzarea terenurilor pentru cotete (pardon garaje) in centrul orasului.

 2. Da, da domnule Lucid cum se spune pe romaneste hurdubae pupincurista, trebuie sa facem trmiteri tot la trecut ca acolo a fost mai rau, fiindca nu trebuia construit rondul de la Kaufland. Este urat. Ai dreptate. cums a faci ceva asa urat? O prostie. si parcul dendrologic este tot urat fiindca este proiectul lui Finkelstain, si asfaltarea din zona industriala este tot urata fiind tot a lui Finkelstain, dar muezul este cea mai urata realizare ca tot a lui Finkelstain este. Ce este frumos? USL (PSD+PNL) Va mai amintiti cum era in iunie 2012? anveloparea tuturor blocurilor, separare de apa pentru toata lumea. Asta a facut USL (PSD+PNL) separare adica banii furati de la piata,banii furati de la primarie si acum continua prin mana lui Hurdubae USL partea a doua: furam tot ce a mai ramas si de unde putem. Dar….stim vinovat este Finkelstain! Vedeti sa nu uitati sloganul. Credeam ca de data asta nu mai asteptam 4 ani. Cu 30% se poate scapa usor de actualul USL.

 3. Hraistache Marin | 29 octombrie 2016 at 08:07 | Răspunde

  Ce tampenie e la hotel. Cum sa cheltui miliarde aiurea, cand o simpla semaforizare rezolva problema. Pai cu tot sensul giratoriu cozile de masini, in special dimineata, ajung pana la Casa de Cultura. Cauza? Trecerea de pietoni din fata fiscului, care trebuia doar semaforizata. Dar asa se intampla cand preiei pe nemestecate proiecte habarniste.

  • Nici mie nu mi se pare un progres atat de mare incat sa justifice deranjul si cheltuiala. Dar vom trai si vedea, macar am scapat de bidoanele albe si rosii.
   Singura dorinta este sa nu construiasca si aici ceva asemannator cu rondurile inalte, urate, care incurca vizibilitatea si chiar circulatia in intersectii precum cele de la Kaufland, Lidl sau din centru, la Telefoane.
   Nu stiu ce edil anterior le-a construit, cat au costat in realitate si cat a platit comunitatea si cat a fost comisionul. Dar sunt oribile si mai mult impiedica circulatia.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!