shopify
analytics tool

Primarul Tecuciului vrea să construiască un SPITAL REGIONAL

Catalin-Hurdubae-conferinta-de-presa-Tecuci-2016

Clădirile în care funcţionează acum Spitalul Municipal „Anton Cincu” ar urma să fie transformate într-un centru medical pentru asistenţă a bătrânilor


Galăţenii ar fi trebuit să aibă deja un spital regional dacă ne aducem aminte câte promisiuni ferme au lansat, pe această temă, politicienii oraşului. Iată că, mai nou, ideea unui spital regional a fost lansată şi la Tecuci, de către noul primar al oraşului, social-democratul Cătălin Constantin Hurdubae. Edilul tecucean a anunţat, într-o conferinţă de presă, că doreşte construirea unui spital regional pe locul unei unităţi militare, iar actualul Spital „Anton Cincu” ar urma să fie transformat în centru medical pentru asistenţa bătrânilor. Cu ce bani? Desigur, cu fonduri europene extrem de consistente! Iar dacă Primăria Tecuci nu le va obţine, atunci, pentru construcţia spitalului regional, este dispusă chiar să contracteze un împrumut la Banca Europeană de Investiţii.

Planuri

„Spitalul regional Tecuci este un proiect foarte important, de mari dimensiuni. Va fi un spital cu 350 de paturi, cu dotările cerute de medicii actuali, cu aceleaşi secţii pe care le avem şi acum, la care se adaugă şi spitalul de copii, într-un corp special. Spitalul regional va fi aşezat pe o suprafaţă de aproape 12 hectare, la unitatea militară, pe partea dreaptă pe direcţia de mers Kaufland – Cimitir. Acest proiect are prevăzut în el şi un heliport. Vom muta acolo tot ce înseamnă ISU, staţii de ambulanţă. Spitalul va fi mutat din locaţia actuală în noua locaţie, urmând ca, pe un alt proiect european, să avem în locul Spitalului Cincu un centru medical pentru asistenţă a bătrânilor. Avem un parc generos acolo, clădirile vor trebui doar recompartimentate şi reamenajat spaţiului verde, fără a deranja absolut deloc testamentul care ne-a fost lăsat de către Cincu”, a explicat Cătălin Constantin Hurdubae.

Cât ar costa

Primarul Tecuciului afirmă că, pentru construirea noului spital şi pentru transformarea actualei unităţi spitaliceşti în centru pentru bătrâni sunt necesare două proiecte complementare, pentru care se doreşte finanţarea europeană. „Amenajarea unui centru pentru bătrâni va fi pe un proiect european de 5 milioane de euro. Cu spitalul regional, dacă nu vom obţine finanţare europeană, atunci vom merge până la capăt către Banca Europeană de Investiţii, cu care deja avem corespondenţă, şi sperăm să găsim finanţare undeva între 17 şi 20 de milioane de euro. Este o sumă importantă. Tecuciul are nevoie de spital! Putem oferi asistenţă medicală unui număr de 200.000 – 230.000 de locuitori din Tecuci plus zonele limitrofe. Acest spital va fi şi utilat, nu va fi doar clădirea în sine”, a explicat primarul. Deocamdată, spune edilul, există o înţelegere cu o firmă de proiectări din Bucureşti care s-a apucat să facă măsurătorile necesare unui studiu. Deocamdată nu există un contract ferm sau vreo sumă antamată de plată a documentaţiei. „Eu zic că spre sfârşitul lunii octombrie vă voi invita să participaţi la prezentarea făcută de firmele de proiectare a spitalului, pentru a vedea că proiectul este unul solid pe care ni-l dorim, în primul şi în primul rând ca şi tecuceni şi pentru toţi cei care pot beneficia de asistenţă medicală de specialitate şi la un nivel mult mai ridicat decât ceea ce avem noi la acest moment în Tecuci”, a declarat primarul.

Demolări şi construcţii

Potrivit edilului tecucean, săptămânile viitoare Primăria se va apuca să elibereze zona de la unitatea militară, şi va recupera tabla şi materialele de construcţie din demolări pentru un alt proiect social. Iar până la finele anului, actualul Spital Cincu va avea un centru de primiri urgenţe: „Este o extindere. Va fi o construcţie de 90 de metri pătraţi un proiect cu avize, cu tot ce trebuie, cu finanţare de la bugetul local, în valoare de 50.000 de euro, proiect pe care l-am găsit aruncat într-un sertar. Vom face acest centru până la finele anului pentru a absorbi cât mai mulţi bani de la Casa de Asigurări de Sănătate”. Cât despre noul spital regional, Cătălin Constantin Hurdubae susţine că are sprijinul necesar: „Avem sprijinul şi al Ministerului Sănătăţii şi al Consiliului Judeţean şi să dea Dumnezeu o extindere a acestui sprijin, pentru că atâta timp cât eşti cu sufletul curat şi vrei să faci lucruri pentru o comunitate, vom găsi sprijin peste tot”. Rămâne de văzut dacă administraţia tecuceană va reuşi ce n-au reuşit aleşii Galaţiului…

Sursa: Viata-libera
Scris de: Anca Melinte

5 Comments on "Primarul Tecuciului vrea să construiască un SPITAL REGIONAL"

 1. cine imi poate da numele firmei din Bucuresti de se ocupa de studii?? multuumeeessscc!!!

 2. In sfarsit un proiect pentru tecucenii. Pana acum totul se facea pentru sifonarea banilor publici. Sper ca dl. primar Hurdubae sa nu cedeze presiunilor si santajului fostilor conducatori ai orasului si sa duca la bun sfarsit acest proiect. Tecucenii au nevoie de un spital modern, dotat corespunzator, cu medicii angajati pe baza de competenta, pentru-ca tecuceniilor sa nu le mai fie frica sa vina la spital. Oricum domnule Hurdubae cei care va ataca pe aceasta tema sunt putrezi de bogati si ei daca fac an de an turul Europe, va dati seama ca acolo se si trateaza. Noi nu avem bani pentru asa ceva si vrem sa ne tratam in Tecuci, fara sa dam spaga. Sanatate domn primar si sa duceti la capat proiectul.

 3. Ar fi cazul sa precizati, de la bun inceput, daca Mass-media locala se erijeaza, din oficiu, in purtatorul de cuvant al Primarului, si sustine proiecte lui SF, sau vine in intampinarea doleantelor si nevoilor populatiei locale.

  Dar hai sa fiu mai explicit.

  1.Spitalele regionale se organizeaza si deservesc mai multe judete. Amplasarea unui asemenea spital intr-un oras mic, ca Tecuciul, aflat la marginea judetului Galati, e complet inopurtuna, deoarece distantele fata de localitatile din “regiune” ar fi prea mari. Mai mult, medicii romani nu vin la Tecuci, iar tecucenii sunt obligati sa-si puna viata in mana unor medici aventurieri, din Basarabia si, posibil , din Magreb. Bolnavii care au venituri mai mari, fug la Bucuresti, Cluj, Iasi…Turcia, Ungaria sau Austria.

  2.Primarul Hurdubae spune ca Spitalul regional Tecuci va fi un spital cu 350 de paturi, cu aceleaşi secţii pe care le avem şi acum, la care se adaugă şi spitalul de copii, într-un corp special. Spitalul municipal, gandit inca din 1990, avea aceeasi capacitate, si isi propunea sa deserveasca doar Tecuciul si localitatile suburbane. In aceste conditii, ma intreb cat de mare va fi, in realitate, „regiunea” deservita de viitorul spital ?

  3.. Se doreşte construirea unui spital regional pe locul unităţi militare, iar actualul Spital „Anton Cincu” ar urma să fie transformat în centru medical pentru asistenţa bătrânilor. Până la finele anului, actualul Spital Cincu va avea un centru de primiri urgenţe, o extindere, care va avea 90 de metri pătraţi în valoare de 50.000 de euro. De ce se mai vrea extinderea centrului de primiri urgente, daca spitalul se va muta, pana la urma, in fosta unitate militara ?

  4.Primăria se va apuca să elibereze zona de la unitatea militară, şi va recupera tabla şi materialele de construcţie din demolări. Desi nu exista nici-o garantie ca acest proiect SF se va realiza vreodata, nu exista finantare, aprobari, dotari si personal medical competent, incep demolarile. Iar cat despre reutilizarea materialelor recuperate din demolari, vechi de peste 40 de ani, e mai bine sa lasam un inginer constructor sa se pronunte.

  5. Cert e doar ca există o înţelegere, intre Primarie si o firmă de proiectări din Bucureşti, care s-a apucat să facă măsurătorile necesare unui studiu, pe care-l va prezenta spre sfârşitul lunii octombrie. Deci, ce este sigur, este doar realizarea proiectelor, care, se intelege, vor trebui platite. Realizarea capacitatilor medicale noi va ramane in sarcina generatiilor viitoare.

  In concluzie, d-nul Hurdubae nu realizeaza inca ce desevicii face PSD-ului, in preajma alegerilor parlamentare, incercand sa promoveze proiecte utopice, ca amenajarea noului spital, a caminului de batrani, si a statiei pilot norvegiene, buna doar pentru un studiu de laborator.

  Cat despre populatia Tecuciului, care l-a ales, cred ca nici nu-i pasa….

 4. Cred ca tecucenii nu sunt dispusi sa mai astepte inca 4 ani. Pana la urma nu suntem obligati sa suportam aberatii si prostiile fiecaruia din 4 in 4 ani. Ca nu a devenit Primaria Tecuci locul in care fiecare face experimente pe nestiinta sa. Mai are termen pana la 31 decembrie sa demonstreze daca poate ceva. Daca nu…..acasa cu toata pleava care si-o aduna in jur.

 5. Acest proiect este aberant,absurd si ilogic.S-o luam pe rand:
  -avem deja un spital care abia mai palpaie.Fara medici,fara asistente,cu elicopterul SMURD aproape in fiecare zi la Tecuci pentru ca pur si simplu medicii care mai sunt nu au competenta si-i paseaza la Galati
  -ca sa sustii un spital „regional” inseamna ca ai putere financiara in Tecuci si poti atrage medici.De unde aceasta putere financiara?Din mustar?Sau din zarzavaturi?
  -ca sa faci un camin de batrani intr-un spatiu atat de generos inseamna ca ti-a format deja o idee despre ce inseamna acest „camin de batrani” deci intr-o forma suta la suta din fondurile primariei vei sustine acest camin.De unde fonduri?
  -am lasat la urma ceea ce trebuia sa fie prima data:schimbarea destinatiei actualului Spital poate duce la pierderea spatiului lasat mostenire doar cu acest scop:spital. Cine isi asuma o asemenea ineptie?
  Domnule Primar-am avut rabdare pana acum.Se apropie iarna si incepem sa nu prea mai avem.Renuntati la rolul de papusa iar daca puteti faceti ceva pentru Tecuci.Daca nu, cat nu e prea tarziu,renuntati.Destul am avut la conducere o catana care se credea general.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!