shopify
analytics tool

Primarul din Brăhăşeşti şi alţi edili din ţară ţintesc banii UE pentru incluziunea romilor

Delegaţia sosită la Brăhăşeşti

Primari, viceprimari,  reprezentanţi ai primăriilor Făgăraş, Mirosloveşti, Slobozia Bradului, Cumpăna, Comăneşti ş.a.m.d. s-au deplasat pentru două zile în comuna Brăhăşeşti pentru a lua parte la cea de-a treia întrunire a secretariatului reţelei MERI România – Primari activi în integrarea romilor din România – lansată în iulie 2013  de Fundaţia  Soros. La această reţea au aderat reprezentanţii autorităţilor publice din 29 de localităţi din România printre care şi Brăhăşeşti.

Parteneriatul MERI din România împrumută modelul european al altor state care au reuşit să integreze în comunitate grupurile defavorizate. Se doreşte stabilirea unei legături între autoritățile locale pentru a le oferi posibilitatea de a face schimburi de experienţă în privința programelor de incluziune a romilor.

Cu sprijinul experţilor fundaţiei Soros primarii vor avea posibilitatea de a fi informați în timp util despre posibilitățile de finanțare europeană, vor primi ajutor în scrierea de proiecte locale și în implementarea lor.

Impresionaţi de Toflea

Delegaţia sosită la Brăhăşeşti a vizitat şcoala gimnazială şi grădiniţa din incinta şcolii. Membrii delegaţiei s-au arătat surprinşi de faptul că romii învaţă laolaltă cu elevii români şi par să se înţeleagă de minune. Delegaţia a vizitat apoi şcoala din Toflea, despre care primarul comunei Brăhăşeşti, cel mai tânăr din judeţ, Mircea Dumitru (26 ani), a spus că o are în vizor pentru asigurarea unor condiţii asemănătoare cu ale unităţii educaţionale din Brăhăşeşti. Membrii delegaţiei au străbătut satul Toflea de la un capăt la altul însoţiţi de primarul Mircea Dumitru şi au făcut un popas la mănăstirea din sat, ctitorită de fostul primar Vasile Băiculescu, unde i-a întâmpinat stareţul Paisie Agachi. Pentru a pătrunde mai bine în atmosfera comunităţii rome din Toflea delegaţia a cinat la o familie din sat. Primarul Brăhăşeştiului, el însuşi de etnie romă, a explicat că elementul fundamental al ridicării comunităţii este educaţia.

Un rol important în acest sens îl are Fundaţia Toflea, susţinută de Gruia Stoica, proprietarul GFR, care oferă ajutoare băneşti consistente la peste 300 de copii din comună, pentru a-i stimula să-şi continue studiile liceale şi universitare. Primarul Mircea Dumitru, fost bursier al fundaţiei, a continuat a doua zi discuţiile cu reprezentanţii administraţiilor locale şi ai fundaţiei Soros, în vederea descoperirii punctelor vulnerabile dar şi a potenţialelor soluţii care să permită implementarea de noi proiecte pe bani europeni ce vor asigura incluziunea socială a romilor.

Au mai participat ca invitaţi primarii localităţilor Movileni – Tudose Maricel şi Lieşti – Iulian Bot.

About the Author

Marian Topriceanu
Vezi profilul acestuia pe FACEBOOK

Fii tu primul care comentează on "Primarul din Brăhăşeşti şi alţi edili din ţară ţintesc banii UE pentru incluziunea romilor"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!