shopify
analytics tool

Poveștile de azi, istoria de mâine

Poveștile de azi, istoria de mâine - Muzeul de istorie Teodor cincu Tecuci 3

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” a fost astăzi atât gazdă cât și subiect de dezbatere al activității Fereastră între timpuri, organizată de echipa proiectului Muzeu tecucean- Unicitate. Tradiție. Continuiate, în cadrul Concursului Național Euroscola.

Poveștile de azi, istoria de mâine - Muzeul de istorie Teodor cincu Tecuci 2

Activitatea, prezantată de doamna profesor coordonator Onica Monica, a debutat cu câteva cuvinte de întâmpinare, urmate de o introducere în tema abordată: patrimoniul și folclorul local.

„O școală este un mediu de formare al personalităților. Iar școala trebuie să informeze. De aceea astăzi, ne întâlnim cu numeroși elevi de liceu, dornici să se exprime și să învețe. Muzeul este un mediu care ne învață despre trecut. De aceea am ales ca școala și muzeul să lucreze mână în mână, spre a apropia tinerii de propria cultură și a-i inspira să protejeze moștenirea folclorică și patrimoniul lăsată de înaintașii noștri!”

Eleva Blănaru Elena a realizat un filmuleț de prezentare și promovare a Muzeul, un punct de intersecție al istoriei și folclorului tecucean.

În continuare, Marlena Berbeci a interpretat o doină populară, pregătind publicul pentru sceneta realizată și interpretată de elevi, intitulată Poveștile trecutului.

Între timp, au fost distribuite publicului chestionare, pentru a testa cunoștințele acestora în legătură cu tradițiile populare moldovenești.

Pentru a discuta mai bine subiectul obiectivelor patrimoniului local, precum și al folclorului și culturii locale, elevii au prezentat materiale Power Point pentru a face cunoscute legendele, dar și istoria localităților din care provin.

În cele ce au urmat, personalități tecucene și pasionați ai etnografiei și culturii românești au fost invitați să ia cuvântul. Domnul director Viorel Burlacu a fost primul care ne-a asigurat că va exista o puternică și lungă colaborare școală-muzeu, până când demersurile noastre vor avea rezultatul dorit. Roadele au început deja să apară, în urma organizării Festivalului „Vara tradițiilor tecucene”, unde am fost onorați de prezența domnului primar al orașului, Cătălin Hurdubae. Promisiunea Primăriei de a ne susține a fost materializată prin clădirea oferită pentru realizarea secțiunii etnografice, bazată pe donații, pentru a construi în comunitatea locală o nouă viziune asupra culturii populare.

Aprecieri am primit și din partea reprezentanțior Muzeului, care au lăudat modul de gândire al elevilor în fața unei teme atât de ample.

A urmat un frumos discurs al scriitorului Vasile Ghica, care a oferit elevilor prețioase sfaturi de viață, izvorâte din propriile experiențe. A încehiat în modul specific, domnul profesor dr. Cezar Ungan, care a apreciat inițiativa noastră și a promis să se numere printre susținătorii activi ai proiectului Muzeu tecucean.

Din public au intervenit atât elevi, cât și doamna directoare a Bibliotecii Municipale „Ștefan Petică”.

Activitatea s-a încheiat cu o dezbatere interactivă, în care publicul a fost invitat, prin intermediul unor bilețele, să răspundă la întrebarea „De ce este folclorul amprenta omului asupra timpului?”

Solicitat să ofere trei motive pentru care cultura locală ar trebui promovată, domnul profesor Ungan a răspuns: „Pentru că ne reprezintă, ne individualizează și este unică!”

Elevii au oferit tuturor participanților broșuri de prezentare ale Muzeului, cât și calendare, încurajând astfel participarea cât mai activă și în număr și mai mare a acestora.

Dincolo de cuvinte a fost și expoziția de obiecte și costume tradiționale „Lada de zestre a Tecuciului”, care a putut fi admirată pe parcursul activității.

Tecuciul e gata să primească o nouă înfățișare, conturată de spiritul inovator al elevilor care îi fac cinste. Astăzi, în Muzeul de Istorie al orașului, s-a demonstrat că tinerii tecuceni învață din trecut pentru a construi un viitor viu, proaspăt și colorat în istoria strămoșilor.

Poveștile de azi, istoria de mâine - Muzeul de istorie Teodor cincu Tecuci 1

1 Comment on "Poveștile de azi, istoria de mâine"

  1. Desi pentru manifestarile care au inceput de azi in Tecuci, s-au cheltuit aproape jumatate de miliard de lei vechi, nici un site si nici o pagina da fece-book nu relateaza despre ele. De pilda, despre manifestarile de astazi nu se gaseste nicio informatie pe nici un site tecucean. Asta dovedeste cat de mult este iubita puterea pesedista. Nici macar pe saiturile si paginile institutiilor de cultura tecucene nu gasesti nimic.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!