shopify
analytics tool

Poezie de Tecuci la Cubul Oblio

poezie

foto: infomm.ro

La cea mai recentă întrunire a Cubului critic Oblio al Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, poeţii Eleonora Stamate, Paul Blaj şi Vasile Sevastre Ghican au venit de la Tecuci nu numai cu poezia, dar şi cu vestea cea bună a prieteniei literare covurluiene. Cei trei reprezintă nu numai, fiecare în parte, voci unice ale poeziei de calitate, dar şi, împreună, o revistă culturală care tocmai împlineşte 5 ani de apariţie, „Tecuciul literar-artistic” (Eleonora Stamate, redactor-şef, Paul Blaj şi Vasile Sevastre Ghican, membri ai colectivului redacţional).  Alături de reprezentanţii lui Oblio, cu A. G. Secară şi Andrei Velea în frunte, prezenţa poeţilor a mai fost întâmpinată şi de gruparea de la „Noduri şi semne”, strânsă în jurul lui Ion Avram. Pentru a se autodefini cât mai persuasiv, cei trei tecuceni s-au inter-prezentat, Paul Blaj şi Vasile Sevastre Ghican au vorbit despre poezia Eleonorei Stamate din volumul „Viaţa la imperfect”, iar despre Paul Blaj şi cele două noi plachete ale sale – „Poetul Miazănoapte” şi „Mănuşi pe nisip” – a  rostit o veritabilă cronică literară un alt poet de la Tecuci, Tănase Dănăilă.
De la Oblio, tot pentru Paul Blaj, au avut excelente intervenţii poetul (coleg de generaţie post-2000) Andrei Velea şi criticul  A. G. Secară, care l-a prezentat şi pe Vasile Sevastre Ghican, aşa cum se arată el în cel mai recent volum al său, „Harta adâncurilor”.
Cei trei „poeţi de la miazănoapte” au recitat din creaţiile lor. Din sală, doar Eugen Tudorache, de vreo două ori şi Ion Avram – cu o experienţă tecuceană în cariera scriitoricească – au mai venit cu idei şi opinii literare.
Ceea ce a fost de reţinut însă a venit din chiar ideea de a-i aduce la „Dunărea de Jos” pe cei care fac „Tecuciul literar-artistic”, de a-i pune să-şi citească versurile în faţa unui public avizat, pentru care seara literară s-a lăsat cu revelaţia că la Tecuci se scrie poezie adevărată, şi tânără, şi matură, şi valoroasă, şi de luat în seamă.
Şi încă ceva – se pare că invitaţia lansată gălăţenilor de Eleonora Stamate de a întoarce vizita la Tecuci şi de a colabora cu „Tecuciul literar-artistic” pe care îl conduce n-a trecut neconsemnată în agenda lui Oblio şi a amatorilor de literatură prezenţi.

Scris de Ion Manea  de la viata-libera.ro

1 Comment on "Poezie de Tecuci la Cubul Oblio"

  1. S-ar parea ca, desi sub multe aspecte stelele au fost zgrcite cu Tecuciul, in domeniul artistic suntem niste protejati. Din ce am citit pana acum (ce-i drept, cam putin)acesti trei poeti sunt chiar buni, surprinzator de buni! Si nu numai ei.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!