shopify
analytics tool

Peripeţiile bustului lui Al. I. Cuza de la Tecuci continuă

Bustul-Al-I-Cuza-Tecuci

Din câte cunoaştem, tecucenii l-au cunoscut îndeaproape pe pârcălabul de Covurlui, i-au tăinuit povestea de dragoste cu Maria Catargiu (devenită Obrenovici, regina Serbiei) din casa lui Tudoran Cincu, iar atunci când a fost ales Domn al Moldovei nu au ezitat să-i pună la dispoziţie o caleaşcă care să-l ducă cât mai repede şi în siguranţă la Iaşi. Ulterior, spre sfârşitul anului 1863, tot ei au fost cei care i-au oferit în dar cea mai valoroasă medalie din aur (din toate cele primite vreodată din ţară) în semn de recunoştinţă pentru „secularizarea bunurilor mănăstireşti înstrăinate“.

Poate că şi din aceste motive, bustul ilustrului Domnitor (de cca. 1,5 m. şi realizat în bronz de Ioan C. Dimitriu-Bârlad) a fost adus de la Galaţi, pentru că acolo se ridicase un grup statuar monumental dedicat Unirii. El a fost instalat, din 24 ianuarie 1977, în latura sudică a scuarului din Piaţa civică, pe vremea când prim-secretar al Comitetului Municipal PCR de la Tecuci era gălăţeanul Dumitru Vasile. Cum din cauza unei furtuni aleea de arbuşti tuia, care se afla în spate, a fost complet distrusă, iar monumentul a rămas dintr-odată stingher, edilii vremii au hotărât mutarea acestuia, din iulie 2000, în faţa Primăriei (primar, ing. Gheorghe Lazăr).

Trebuie să recunoaştem că în acest spaţiu liber bustul ieşea destul de bine în evidenţă, lumea putându-l observa din toate unghiurile posibile.

Din momentul de faţă însă, după ce…

Citeşte întreg articolul în ediţia tiparită a ziarului OBSERVATOR – ProTecuci
pe care-l poti procura de la chioşcuri sau la distribuitorii volanţi.

Articol scris de Alexe Ionel Acuza

1 Comment on "Peripeţiile bustului lui Al. I. Cuza de la Tecuci continuă"

  1. Am inteles din ziarul ,, Scanteia,, ca de 1 decembrie va fi mare defilare cu parada asa cum era acum 25 de ani pe 23 august. Se va sarbatori Cuza Voda. Dar nu inteleg ce are 1 decembrie 1918 cu Alexandru Ioan Cuza? Se rescrie cumva istoria? Va deveni ,,trec detasamentele,, care altadata se sarbatoreau pe 23 august, regula numarul 1 a zilei de 1 decembrie? Si pe 24 ianuarie ce se va mai sarbatori? Nu ma indoesc ca istoria se rescrie sub noul Primar german fiindca si zilele Tecuciului s-au sarbatorit acum recent in luna noiembrie. Va fi interesant cu o noua istorie.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!