shopify
analytics tool

Parcul Crâng din Tecuci

Parcul Crâng din orasul Tecuci

Teodor Săndulescu, unul dintre marii donatori ai  Tecuciului, prin testamentul său redactat la data de 1 ianuarie 1868, lasă primăriei, printr-unul din cele trei legate [1], suma de 1.000 galbeni, pentru amenajarea unei grădini publice în partea de nord-vest a orasului, lângă cimitir.

În „Dictionarul geografic, statistic si istoric al judetului Tecuciu” (1897), Theodor N. Ciuntu ne precizează: „În oraş sunt două grădini publice; una în centrul oraşului pe strada Carol I şi alta la marginea de miază-noapte, tot pe strada Carol I;  la partea de apus a acestei grădini, se află cimitirul cu o capelă frumoasă, care are patronul „Sf. Ilie”. 

În februarie 1917 soldaţii ruşi distrug acest frumos parc, punând arborii pe foc. Izvoarele de la baza terasei Tecuci au făcut posibil amenajarea unui lac de mici dimensiuni în Parcul Crâng. În perioada comunistă, acest parc va deveni pricipalul loc de agrement al tecucenilor. În anii 90’ primarul Gheorghe Lazăr iniţiază ample lucrări de decolmatare a lacului, şi de drenare a zonei mlăştinoase din parc. De atunci parcul a fost abandonat, astăzi găsindu-se în paragină.

O scurtă descriere a acestui parc ne-a lasat scriitorul Al. Lascarov-Moldovanu:  „… pe vremea aceea în târgul Tecuciului era puzderie de copii… Locurile de plimbat, erau mai ales, două. Nelipsita grădină publică provincială, care, la Tecuci era un soi de manej în mijlocul oraşului …citeste intreg articolul.

Autor:  Dan B.   – Tecucicoltderai.blogspot.com

2 Comments on "Parcul Crâng din Tecuci"

  1. Buna ziua ! sunt tecuceanca dar de cate ori revin in orasul in care m-am nascut nu am vazut nimic nou,totul e asa de trist,bulevardul de la gara pana in centru e sub orice critica si nu numai . Va mai anunt odata ca pe Constitutiei nu este canalizare parca este in cel mai indepartat catun, asfaltare nu mai vorbesc, parintii mei au murit si nu au vazut si ei un pic de asfalt pe strada. Eu acum intreb :CREDETI CA TREBUIE SA VAND CASA PARINTEASCA? D-le primar cu ce ma atrageti sa revin din Alba-Iulia in orasul administrat de dumneavoastra
    ? oras care odinioara era superb. Astept un semn de la dumneavoastra.
    Cu respect – luisa baiesan(fosta onea) multumesc.

  2. erata: eliminarea excesului de umiditate si decolmatarea cuvetei lacului-cam acesta a fost denumirea lucrarilor-a costat cca. 3 mld lei si s a realizat in jurul anilor 2000 ca o masura dispusa de inspectorii de mediu;
    mare pacat ca cei care au concesionat lacul, ulterior efectuarii lucrarilor, nu au avut curajul sa l puna in valoare;

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!