shopify
analytics tool

Opriți mutilarea fântânii arteziene din Grădina publică!

Fantana arteziana din Parcul central din Tecuci 1953

Amatorismul administrației locale tecucene în materie de urbanism este pe cale să mai facă o victimă: fântâna arteziană, care, prin niște așa zise lucrări de modernizare riscă să semene cu o conservă, dotată cu… țâșnitoare.

Să ne oprim puțin asupra șantierului de modernizare a fântânii din Grădina publică **, o lucrare de for public realizată în anul 1949, chiar pe fundația fostului Foișor, sau Observatorul de foc, cum mai era cunoscut în epocă. Într-o postare pe pagina electronică ,,Tecuceanul” se poate citi printre altele: ,,lucrările de modernizare nu vor modifica forma inițială a fântânii”. Nimic mai fals! Imaginile care însoțesc acest articol o demonstrează cu prisosință.

În lucrarea ,,Tecuciul orașul grădină”, vol. IV, (1966) semnată de Prof. ing. C. Hogaș se pot vedea la paginile 35 și 38 schițele tehnice ale ansamblului fântânii, precum și ale unor amfore, semnate de maistrul pietrar Eduard Mobilio, un italian naturalizat pe meleaguri tecucene, încă din perioada interbelică. Lucrările au fost făcute odată cu sistematizarea și modernizarea Grădinii publice, în anii 1949-1950 și sunt realizate sub influența monumentelor de for public specifice parcurilor italiene. Practic, acum la peste 65 de ani de la montare, aceasta a fost zidită în partea de jos a bazinului și după cum se poate vedea din imagini, forma inițială a fost profund alterată, semănând mai degrabă cu un borcan sau cu un tub de beton specific fântânilor de la țară. Ba mai mult a fost și supraînălțată cu vreo 10 cm. Cine știe, după aceeași bizară logică, mâine, poimâine același ,,specialist” o să vrea să schimbe poate culoarea pălăriei, sau forma soclului de la statuia lui Calistrat Hogaș.

Sunt în Tecuci destui oameni cu expertiză culturală, printre care doi artiști plastici recunoscuți, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, unul dintre ei Cetățean de Onoare al municipiului, care puteau fi consultați în această privință. Nimic. Tăcere. Prin această mutilare numită ,,modernizare”, fântâna va semăna mai degrabă cu o conservă deschisă, sau mai plastic cu o teică, așa cum a numit-o unul dintre interlocutorii cu care am discutat pentru documentarea acestui articol.

Alexandru Iosif, pensionar : ,,Am făcut muncă voluntară în acest parc, eram funcționar la bancă, ne scoteau obligatoriu. Am fost chiar de față când s-a montat fântâna. A fost turnată din bucăți de italianul Mobilio. Jetul de apă înalt de vreo doi metri cădea pe primul platan, iar în coborâre lua o formă, ca de floare. Avea un joc de lumini cu patru culori, încă de la punerea ei în funcțiune în primăvara anului 1950. Acum, după cum se vede prin anveloparea asta a bazinului fântânii iese o panaramă, parcă este o teică. Cum să faci modernizare la o lucrare artistică, modificând originalul?”

Dan Mateescu, sculptor: ,,Fântâna este o lucrare de for public, nu are voie nimeni să o modifice. Asta este o prostie. Ea arăta frumos în ansamblul ei, cum să o modifici? De ce? Este o mare greșeală că s-a făcut așa. Acum nu mai are niciun aspect. Nu știu cine ia asemenea hotărâri, fără să consulte și niște oameni care se pricep la artă. Ca și monstruozitatea aceea care s-a făcut cu Galeria de artă ,,Gh. Petrașcu” sufocată de noua construcție din spatele ei. Eu nu știu ce se urmărește prin închiderea galeriei. Este închisă una dintre cele mai mari galerii de artă din Moldova.”

Ștefan Buțurcă, pictor: ,,Fântâna asta ca stil, ca model, o mai întâlnim și în alte locuri. Nu se poate modifica o lucrare la întâmplare. Personal nu sunt de acord cu așa ceva, pe mine nu m-a consultat nimeni. Nici în legătură cu asta, nici în legătură cu închiderea Galeriei de artă.”

Societatea ,,Zone Verzi Tec” SRL a depus la Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național- Galați, proiectul ,,Modernizare fântână arteziană parc Al. I. Cuza”, în care printre altele se angajează să nu modifice forma inițială a fântânii și nici suprafața construită. În necunoștință de cauză ,,specialiștii” lucrării vorbesc în adresă de ,,placarea cu travertine a soclului fântânii”… O fi transformat cineva fântâna în statuie și a urcat-o pe un soclu? Să nu ne trezim că aceiași,, specialiști” vor dori să repare ,,bazinul” vreunei statui din Tecuci…! Anveloparea părții de jos a fântânii, prin care se ascunde armonia liniilor curbe, consonante cu aceleași linii ale părții superioare, precum și ridicarea cotei de înălțime sunt elemente care demonstrează tocmai contrariul obligației asumate de solicitantul avizului pentru începerea lucrării. Asta, chiar în ciuda unor benefice și necesare reparații ale instalațiilor de iluminare, scurgere, recirculare, golire și filtrare a apei.

Direcția Județeană pentru Cultură Galați, precizează clar că fântâna arteziană, deși neînscrisă în lista monumentelor istorice este o lucrare de for public aflată în zona de protecție a monumentului istoric ,,Banca Tecuci, azi, Biblioteca Municipală”. Acordă un aviz favorabil, cu condiția ca la începerea lucrărilor de la fântână să se încheie un proces verbal cu un reprezentant al Direcției, pentru stabilirea materialelor folosite. Documentul nu a fost întocmit, iar lucrările continuă fără a fi consultat vreun specialist, așa cum este condiționat în acordul primit.

Viorel BURLACU

** Grădina publică este numele sub care s-a înființat acest parc în anul 1875, la solicitarea Serviciului sanitar al Districtului Tecuci, care ,,pentru menținerea stărei hygienice a Urbei” cere administrației locale ,,să se înființeze o Grădină publică, câtu se poate în centrulu Urbei”. În ședința din luna aprilie 1875, Consiliul Comunal ,,cu majoritate de 6 și o abținere a Dlui consilier Alecu Vucetici a adoptatu acea propunere.”            

(Direcția Județeană a Arhivelor Naționale- Galați, Dosar 1/1874-1875).

A purtat acest nume până în 1949, când comuniștii l-au schimbat în ,,Parcul 7 Noiembrie”…


 

Lucrari-modernizare fântână

Lucrari-modernizare fântână Tecuci

Schita fantana arteziana parcul central Tecuci

Fantana arteziana din Parcul central din Tecuci 1965

Fii tu primul care comentează on "Opriți mutilarea fântânii arteziene din Grădina publică!"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!