shopify
analytics tool

OPINII consilieri-oameni de spirit, la bilanţul Casei de Cultură. ”Program ca la fabrica de şuruburi”

Bilant-Casa-de-Cultura-Tecuci_protecuci.ro

Bilant-Casa-de-Cultura-Tecuci_protecuci.roBilanţul anual al Casei de Cultură din Tecuci a fost prezentat miercuri într-un cadru restrâns în timpul unei conferinţe publice la care au participat consilierii locali, Neculai Chivu şi Adriana Ciocănel (2 din cei 3 membri ai comisiei pentru cultură şi educaţie a Consiliului Local), o parte din membrii consiliului consultativ al instituţiei culturale tecucene şi alte persoane implicate în ceea ce putem numi fenomenul cultural local. Directorul Viorel Burlacu a amintit mutarea în noul sediu, debutul concursului interjudeţean de jurnalism ”Pamfil Şeicaru” şi a seriei ”Restituiri culturale” la care trudeşte şi prof. Doina Ojog (au fost lansate ediţia anastatică a revistei Provincia literară, urmează în câteva zile Viaţă spirituală), deschiderea cercurilor de măşti populare şi învăţare a limbii engleze pentru copii. La acestea se adaugă activităţile tradiţionale – corul de copii, soliştii pregătiţi de prof. Mircea Călianu, formaţiile de dansuri pregătite de coregrafii Mariana Enache şi Nicoleta Cucoaneş, concursurile-emblemă – Festivalul Naţional de Poezie ”Costache Conachi”, Colocviul de Filosofie ”Ion Petrovici”, Gala Teatrului, Gala Dansului, Floare de April etc. Directorul a enumerat şi o serie de minusuri:”Suntem deficitari în ceea ce priveşte finanţarea – nu am reuşit să dotăm cu mobilier sălile din noul sediu – şi la capitolul resurse umane, personalul de specialitate fiind alcătuit doar din 2 persoane, eu şi Mircea. Tot din cauza problemelor financiare am fost nevoiţi să amânăm şi ulterior să găsim formule restrânse pentru festivalul de poezie şi colocviul de filosofie”.

Pe când concursul pentru cele 2 posturi de referent?

Întrebat despre concursul ce trebuia să aibă loc anul trecut pentru cele două posturi de referent la Casa de Cultură, directorul a precizat: ”Trebuia ca Prefectura să-şi dea acordul dar nu s-a întâmplat aşa. Demersurile trebuie reluate. Am avut discuţii cu primarul. Consiliul şi Primăria sunt obligate prin proiectul cu finanţare europeană câştigat să păstreze numărul de posturi existente – 10 (astăzi 7 în urma reducerilor din 2010). În plus trebuie să se facă angajari pe nişte domenii de activitate fiindcă proiectul obligă organizarea unor acţiuni de promovare a turismului cultural, de punere în valoare a imaginii a oraşului, focalizând pe instituţia noastră”.

Instituţiile culturale nu trebuie să aibă program ca la fabrica de şuruburi

A intervenit apoi Tănăse Dănăilă, un iubitor de cultură, expunând câteva opinii printre care prezentarea unor astfel de analize precum cea a Casei de Cultură de către toate instituţiile culturale. “Aş mai propune şi insist ca instituţiile culturale să aibă un program după-amiaza, nu ca la fabrica de şuruburi”. “Într-adevăr instituţiile culturale trebuie să aibă un program flexibil”, a precizat şi directorul Viorel Burlacu. În urmă cu câteva luni printr-o dispoziţie a primarului instituţiilor culturale “s-au pricopsit” cu un program de funcţionare uniform, de luni până vineri, între orele 8-16. Deşi reprezentanţii acestora au înaintat o seamă de referate nu s-a schimbat nimic până-n prezent.

“Nu vom avea o scuză faţă de generaţiile viitoare pentru că n-am făcut câte ceva” 

Prof. Radu Vladimir: “Au fost atâtea activităţi, unele mai bune, unele mai la viteză, unele cu public larg, altele doar cu copii. De Festivalul Conachi mi-a fost ruşine; era o sală plină, oameni de cultură care stau pe frontispiciul unor reviste naţionale şi noi a trebuit să ne limităm să invităm doar câţiva dintre câştigători. Era momentul în care Tecuciul putea să iasă în faţă. Dar activitatea s-a făcut, nu ştiu cum şi cu ce. Este demnă de apreciat instituţia aceasta că a continuat activităţile ei. A continuat să fie prezentă pe micile ecrane cu partea muzicală, de dans(…) Avem porţi deschise pentru copii, e păcat să le închidem. Nu vom avea o scuză în faţa generaţiilor viitoare pentru că nu am reuşit să facem câte ceva. Domnul Burlacu trebuie să gândească o acţiune concertată, pe etape”.

“Să eliminăm spectacolele în stradă. Pentru  Conachi nu s-au găsit bani…”

Cuvântul a revenit scriitorului Ghica Vasile, care a vorbit despre impulsionarea legăturilor culturale cu Bârladul. Punând în discuţie acţiunile culturale desfăşurate la Tecuci, scriitorul s-a arătat dezamăgit de absenţa primarului Daniel Ţuchel de la astfel de activităţi. “E  altceva când primarul schimbă câteva cuvinte cu un artist venit de departe”. Vasile Ghica a venit şi cu propunerea ca spectacolele în stradă cum a fost cel de Revelion, cu iz electoral, să fie înlocuite cu un alt gen de acţiuni. “Oamenii acolo beau, înjură se îmbrâncesc… Pentru acest spectacol s-au găsit bani dar pentru Festivalul Conachi nu”.

“100000 de euro pentru spectacol e o exagerare grosolană a presei”

A venit bineînţeles şi rândul consilierilor locali să-şi expună punctele de vedere. Adriana Ciocănel, a apărat actuala conducere a municipiului în privinţa dificultăţilor financiare resimţite de instituţiile culturale precizând că banii alocaţi culturii au fost proiectaţi într-un buget care aparţine fostei administraţii. “Sunt multe probleme care s-au creat de-a lungul unor ani. Noi trebuie să le rezolvăm pas cu pas. Nu pot să înţeleg desfiinţarea posturilor la Casa de Cultură când exista obligaţia aceea prin proiectul european. Probabil s-a acţionat în ideea de a păstra alte posturi ”, a mai spus consilierul “Legat de eliminarea spectacolelor în stradă, nu s-au făcut exagerări. A fost un spectacol de revelion blamat de presa locală, pus la o sumă de 100000 de euro. E o exagerare grosolană. Un contract peste 15000 de euro nu poţi să-l dai prin atribuire directă. În cadrul legal aşa stau lucrurile”, a declarat ferm consilierul Ciocănel, deşi nu a văzut până acum o copie a contractului. Consilierul Neculai Chivu a spus că se va întâlni în perioada următoare cu directorul Casei de Cultură pentru a nota problemele şi a stabili un clasament al celor stringente. Tot în cadrul conferinţei s-a discutat de faptul că sediul proaspăt reabilitat al Casei de Cultură mai are încă nevoie de intervenţia personalului firmei buzoiene pentru ajustări. Toţi vorbitorii au venit cu propuneri de acţiuni culturale care mai de care mai interesante.

About the Author

Marian Topriceanu
Vezi profilul acestuia pe FACEBOOK

14 Comments on "OPINII consilieri-oameni de spirit, la bilanţul Casei de Cultură. ”Program ca la fabrica de şuruburi”"

 1. A venit momentul schimbarii!
  Daca tot trece vantul USL-ist speram sa se aduca un alt spirit si in Casa de Cultura.
  Suficient, este si timpul si calificativul pe care putem sa-i dam domnului Burlacu, un om cu viclenia capului plecat, prea fricos pentru vreo isprava de proportii, prea atent la locul pe care il ocupa si prea mic pentru a intelege rolul institutiei. Nimic mai mult decat actor ratat al vieti sale.

  • Da domnule să se facă schimbări dar nu pe criterii politice, omul acesta nu a făcut decât politica unei instituții de cultură, fără partide… și apoi dacă chiar stă în gât cuiva, să-l schimbe, dar cu cineva mai bun.nu facem schimbare de dragul satisfacerii clienților politici.

 2. Revin cu rugămintea ca discuţiile pe protecuci.ro să se desfăşoare într-un registru civilizat. Va rog să comentaţi pe marginea celor relatate în articole. Daca aveti informatii noi care ne pot lumina sunt binevenite. Daca aveti o informatie strict pentru redactie si nu vreti sa apara puteti mentiona in comentariu. Niciunul nu este aprobat fără a fi citit mai întâi. Va rog, fara interminabile discutii care nu-ai au rostul, despre unul sau despre altul. Marian Topriceanu

 3. Fara jigniri sau injurii va rog, altfel comentariile dvs nu vor fi mai aprobate. Atentionare pentru PRO.

 4. Mereu apare ”prof.” Calianu , mare om de cultura în urbe . Mai oameni buni omul asta batea tobele pe la nunti si petreceri iar acum la batrânete s-a facut cu studii superioare ( cine nu se face ?) si ne-am mai pricopsit cu un intelectual rasat . E comic si tragic !!!

  • Călianu și cu nevasta sa au cântat la multe nunți in Barcea…nu mai avea nimeni dintre muzicanti loc de ei. La fel si atunci cand cântau la restaurantul Moldova nu mai lasau pe nimeni sa prindă vreo nuntă… Asta nu inseamnă că este vreo rușine să cânti la nunți si cumetrii.

 5. Casa de cultura Tecuci. Un joc de-a cultura. O adunatura de amatori care se considera intelectuali ai orasului se joaca de-a cultura. D-na Ciocanel acesta fosta pnt-ista si acum directoare pnl-ista cu trecut de mare profesor suplinitor, politica partidului a transformat-o-n intelectuala orasului. Cultura nu presupune doar recitat de poezii, presupune si cercuri de matematica, fizica, fizica chiar si chimie.

  • Nenea Sorine…mata stii cate premii a obtinut doamna Ciocanel la olimpiadele scolare de informatica? Inainte sa faci anumite afirmatii despre calitatea profesionala a unui cadru didactic..fii documentat…Tare curios as fi sa aflu cat de performant esti dumneata…de iti permiti sa-ti dai cu parerea despre altii…In rest…sa auzim de bine..

  • Domnule Sorin,poate ne puteti lumina dumneavoastra cum se acorda premiile la concursuri si olimpiade judetene si nationale pentru ca eu consider ca acestea se primesc pe baza cunostiintelor si pregatirii fiecarui elev, daca nu gresesc, desigur.
   Nu stiam ca doamna Ciocanel este sau a fost profesor de chimie. Cert este ca acum este profesor de informatica si este un profesor foarte, foarte bun. Si nu sunt singurul care considera asta. Apropo, stiati ca este printre singurii profesori sau daca nu, singura doamna profesor din judet a carei elevi nu au picat proba de BAC la informatica, indiferent cat de greu s-a spus ca a fost BAC-ul in acel an. De ce vorbiti in necunostiinta de cauza?
   In opinia mea, alegerea doamnei Ciocanel ca director al Colegiului National ”Calistrat Hogas” este unul din cele mai bune lucruri care s-a putut intampla pentru acest colegiu in ultimii ani. Treptat, acest fost liceu, actual colegiu o sa revina la prestigiul pe care l-a avut in urma cu multi ani. Multi dintre actualii profesori care predau in scolile si liceele din Tecuci au fost elevi ai Colegiului.
   Si ca sa vorbesc putin si despre cultura din orasul nostru…parerea mea este ca suntem foarte jos. In afara de cateva concerte de folk care se fac o data la o luna sau cateva luni si cateva evenimente organizate de biblioteca orasului, nu vad nimic. Cel putin eu ca cetatean care verifica macara o data pe zi ziarele locale online in cautarea de astfel de evenimente. Problema nu este numai acolo ”sus”, problema vine de la noi, cetateni obisnuiti. Ne plangem, dar parca nici nu vrem sa facem ceva. Ca sa imi sprijin aceasta afirmatie, am sa fac referire la filmul care a fost difuzat in luna octombrie: ”Despre oameni si melci”. Stiu ca intr-o seara nu au fost mai mult de 6 persoane, si nici in celalte seri in care a fost difuzat filmul nu a fost mai bine. Adevarat este ca a lipsit si publicitatea acestui eveniment. Stiu ca ma aflam in Cluj-Napoca in perioada in care a fost difuzat filmul acolo. Am vazut afise despre acest eveniment in foarte multe locuri din oras, iar in locatia unde urma sa fie difuzat filmul era un afis mare care anunta acest eveniment.
   Probleme sunt din ambele parti. Schimbarea porneste de la fiecare dintre noi, dar trebuie sa fie sprijinita de cei care ”conduc” acest oras. Trebuie sa le lasam timp. Nu se pot face schimbari imediate in primele luni de mandat. Treptat, am incredere ca se vor vedea schimbarile. Sa speram ca anul acesta vom avea mai multe evenimente culturale(indiferent de care fel); organizate de casa de cultura sau…chiar de noi. Vor exista, acum sa treaca zapada, sa se curete strazile(!!!) si sa vina caldura.

   • Stiti ce ma intriga le dumneaei? Caracterul. De cand a ajuns sefa nu ai mai ajungi la nas. Se crede pe cai mari. Mai multa modestie nu strica. In rest sa auzim de bine. Va pupa tata!

 6. Apropo de bugetul Casei de Cultura, dl. Burlacu trebuia sa spuna pe ce acheltuit bani, de a ajuns in situatia ca spre sfarsitul anului sa ramana fara bani. Pentru-ca am inteles ca atunci cand s-au stabilit actiunile pentru anul 2012 acestea erau cuprinse in buget.Nu stiu ce prevede calendarul actiunilor Casei de Cultura pe anul 2013, dar e preferabil sa puna Seminarul de filosofie si Festivalul de poezie, acum in februarie, cel tarziu martie, nu de alta dar nu vrem sa al auzim pe ”intelectualul sef” al orasului ca a ramas fara bani si ca e persecutat de primar, care nu ai da fonduri.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*