shopify
analytics tool

Olimpic la istorie, pasionat de muzică

Eduard Levai - Tecuci Eduard Levai – elev în clasa a XII-a la Colegiul „Calistrat Hogaş” din Tecuci – îşi trage obârşia dintr-o familie de muzicieni din Sighişoara. Ca urmare, a moştenit un suflet îmbibat de pasiune pentru istorie şi pentru muzică. Istoria a regăsit-o în momentul în care a cunoscut-o, în clasa a V-a, pe profesoara sa, Monica Popa, care a devenit mentorul său. „Merită să asistaţi la o oră de istorie. Nu numai că e un profesor de excepţie, care ştie să-i atragă pe elevi, dar e şi foarte apropiată de noi”, ne lămureşte Eduard de unde şi de ce a pornit pasiunea sa.  A obţinut mai multe premii la concursuri de istorie, dar izbânda sa cea mai mare a fost în clasa a X-a, când s-a clasat pe primul loc la faza judeţeană, iar la naţională a luat un premiu special.  Anul acesta se pregăteşte intens la Istoria românilor (materia de clasa a XI-a nu i-a prea plăcut, fiind axată mai ales pe sociologie) şi speră că se va întoarce cu premiu de la naţională.
„Sunt la profil real, nu-mi trebuie istoria nici la bacalaureat, nici la examenul la facultate, pentru că vreau să dau la Drept. Particip la olimpiade de dragul doamnei profesoare şi pentru sufletul meu”, spune Eduard.
„Muzica are legătură cu istoria”
În timpul care-i rămâne liber, joacă tenis de masă şi cântă la pian şi la tarabană – o tobă cilindrică, un instrument tradiţional din Turcia.
„Prima tarabană mi-am cumpărat-o în clasa a VII-a, chiar din Turcia. Mi-am negociat-o singur cu negustorul. Mi-a plăcut foarte mult atmosfera acestei ţări. Apoi mi-am cumpărat una mai performantă. Îmi plac ritmul şi muzica tradiţională din Balcani”.
„Îmi place muzica live, când interpretul munceşte pentru ceea ce cântă, nu face totul din butoane. Prin muzică poţi descoperi istoria spaţiilor, pentru că fiecare zonă are specificul ei, când vine vorba de linii melodice, ritmuri şi influenţe”, povesteşte Eduard cu aerul că ar putea vorbi şi o zi întreagă despre aceste lucruri.
Eduard Levai e unul dintre tinerii de valoare de care putem fi cu adevărat mândri şi pe care ne vom baza peste câţiva ani. Merită câte un gând bun de la fiecare dintre noi, acum la finalul liceului şi la început de drum în viaţă.

Sursa: viata-libera.ro
Autor:  Roxana Artene Penciu

Fii tu primul care comentează on "Olimpic la istorie, pasionat de muzică"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!