shopify
analytics tool

Consilierul Oancă, EXCLUS pentru 2 şedinţe consecutive

Samir-Oanca-PPDD_protecuci.ro

Samir-Oanca-PPDD_protecuci.ro Cel mai vocal consilier din opoziţie, Samir Oancă, a fost exclus temporar, pentru două şedinţe consecutive ale Consiliului Local Tecuci, în întrunirea de îndată, de joi seară. Când tocmai urma să se voteze procesul verbal al şedinţei ordinare din 31 decembrie în care fost eliminat din sală, consilierul Samir Oancă a intervenit susţinând că procesul verbal iniţial arăta altfel şi a fost modificat ulterior:”S-a făcut un fals grosolan în acest proces verbal. În el apar toate etapele prin care se putea elimina un consilier local din şedinţă, etape care n-au fost parcurse. Cineva a falsificat procesul-verbal. Vă rog să treceţi în procesul-verbal exact cum s-a derulat şedinţa fără fantasme ulterioare (…) Eu am depus contestaţie la Prefectură, contencios-administrativ şi Poliţie pentru că am fost eliminat abuziv pentru delict de opinie, pentru că m-am opus majorării de taxe sau eliminării presei…”. Consilierul local n-a apucat să-şi expună toate ideile pentru că s-a trecut la aprobarea procesului-verbal. Următorul punct de pe ordinea de zi viza excluderea temporară a consilierului. Samir Oancă a fost chemat joi după-amiază în comisia juridică a Consiliului Local după ce preşedintele şedinţei ordinare din 31 decembrie, Angelu Hulea, a făcut o sesizare. Preşedintele comisiei juridice, Emil Ciubucciu a oferit mai multe detalii. ”Referitor la sesizarea 157  din 31.01.2013 făcută de Hulea Angelu către comisia nr. 5, în urma analizei sesizării şi a declaraţiilor făcute de Oancă Samir şi Călin Gabriela (poliţist local), comisia juridică a hotărât cu două voturi ”pentru” şi 1 ”împotrivă” sancţionarea domnului Oancă conform articolului 73 alin. 1 lit. d a Consiliului local (n.n. nu se înţelege cu exactitate la ce lege sau regulament se face referire) precum şi HCL 43 din 25.09.2008 cu excluderea temporară de la lucrările CL şedinţe de plen pentru 2 sesiuni consecutive pe motiv că a adus atingere imaginii CL şi un comportament neadecvat pentru un consilier local cu organele în drept, ştiţi prea bine evacuarea din sală”. Consilierul Florin Vasiliu, membru al comisie juridice, a reiterat un aspect, acela că până la supunerea la vot a eliminării lui Samir Oancă, consilierul n-a încălcat nicio regulă iar că ce s-a întâmplat după e altă problemă. În drum spre ieşire, consilierul s-a adresat poliţistei locale folosind o expresie necuviincioasă, după ce a fost apucat de braţ. Conform spuselor consilierului nu i-a fost permis accesul înapoi în sală în calitate de cetăţean de către alţi poliţişti locali şi a apelat 112. Consilierul Samir Oancă a părăsit şedinţa de îndată de joi şi a fost urmat la scurt timp de celălalt consilier PP-DD, Ghiorghi Militici. Mai apoi maşina de vot a USL-ului s-a dezlănţuit votând fulger proiectele de pe ordinea de zi.

Iată câteva prevederi importante ale Legii 393 din 2004 privind statutul aleşilor locali, unele dintre ele prezente în contestaţia consilierului Oancă trimisă Prefecturii, ca fiind nerespectate:
Art. 57. – (1) Incalcarea de catre consilieri a prevederilor Legii nr. 215/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, a prevederilor prezentei legi si ale regulamentului de organizare si functionare a consiliului atrage aplicarea urmatoarelor sanctiuni:
a) avertismentul;
b) chemarea la ordine;
c) retragerea cuvantului;
d) eliminarea din sala de sedinta;
e) excluderea temporara de la lucrarile consiliului si ale comisiei de specialitate;
f) retragerea indemnizatiei de sedinta, pentru 1-2 sedinte.
(2) Sanctiunile prevazute la alin. (1) lit. a)-d) se aplica de catre presedintele de sedinta, iar cele de la alin. (1) lit. e) si f) de catre consiliu, prin hotarare .
(3) Pentru aplicarea sanctiunilor prevazute la alin. (1) lit. e), cazul se va transmite comisiei de specialitate care are in obiectul de activitate si aspectele juridice, aceasta prezentand un raport intocmit pe baza cercetarilor efectuate, inclusiv a explicatiilor furnizate de cel in cauza.
Art. 58. – La prima abatere, presedintele de sedinta atrage atentia consilierului in culpa si il invita sa respecte regulamentul.
Art. 59. – (1) Consilierii care nesocotesc avertismentul si invitatia presedintelui si continua sa se abata de la regulament, precum si cei care incalca in mod grav, chiar pentru prima data, dispozitiile regulamentului vor fi chemati la ordine.
(2) Chemarea la ordine se inscrie in procesul-verbal de sedinta.
Art. 60. – (1) Inainte de a fi chemat la ordine, consilierul este invitat de catre presedinte sa isi retraga sau sa explice cuvantul ori expresiile care au generat incidentul si care ar atrage aplicarea sanctiunii.
(2) Daca expresia intrebuintata a fost retrasa ori daca explicatiile date sunt apreciate de presedinte ca satisfacatoare, sanctiunea nu se mai aplica.
Art. 61. – In cazul in care dupa chemarea la ordine un consilier continua sa se abata de la regulament, presedintele ii va retrage cuvantul, iar daca persista, il va elimina din sala. Eliminarea din sala echivaleaza cu absenta nemotivata de la sedinta.
Art. 62. – (1) In cazul unor abateri grave, savarsite in mod repetat, sau al unor abateri deosebit de grave, consiliul poate aplica sanctiunea excluderii temporare a consilierului de la lucrarile consiliului si ale comisiilor de specialitate.
(2) Gravitatea abaterii va fi stabilita de comisia de specialitate care are in obiectul de activitate aspecte juridice, in cel mult 10 zile de la sesizare .
Art. 63. – Excluderea temporara de la lucrarile consiliului si ale comisiilor de specialitate nu poate depasi doua sedinte consecutive.

About the Author

Marian Topriceanu
Vezi profilul acestuia pe FACEBOOK

4 Comments on "Consilierul Oancă, EXCLUS pentru 2 şedinţe consecutive"

  1. cine vorbeste de fals si uz de fals , el care a fost ales presedinte organizatie in falsh(vb raposatului), el care l-a dat afara pe cel care l-a propulsat in CL (Matei Remus ) uzand de falsuri in documente , el care a jurat stramb sub juramant in fata completului de judecata , tot el vorbeste de fals .
    ce mare e gradina ta Doamne

  2. Acel articol invocat–73 alin.(1) lit.d– face trimitere la Regulamentul de funcționare al CL, proiect supus spre aprobare în ședința ordinară din 25.09.2008 și devenit HCL 43/25.09.2008. S-au încurcat borcanele,s-au invocat atât legea 215 cât și 393,dar regulamentul este conceput cuprinzând elemente din ambele legi. Am frunzărit rapid acest regulament și m-a mirat că s-a făcut apel la el numai când a fost vorba de a sancționa un consilier. În regulament scrie că ședințele ordinare cuprind obligatoriu și punctul ”diverse”–adică întrebări, propuneri, interpelări–căruia i se alocă maxim 60 de minute. Mai scrie la regulament că ședințele ordinare se țin în joia ultimei săptămâni a fiecărei luni calendaristice…tot în regulament mai scrie că dreptul oricărui consilier de a se exprima nu este îngrădit….deci,ca o concluzie, până la aprobarea unui alt regulament, CL funcționează după acela abrobat în septembrie 2008. Trebuie respectat întocmai și nu făcut apel la el numai când trebuie sancționat cineva. Așa văd eu lucrurile, poate mă înșel, să mă contrazică cineva!

  3. Trebuie sa gasim o metoda prin care sa oprim acest asalt. Asa cum am mai spus si altadata, se incearca modificarea sistemului de valori. In politica la varf, s-au adapostit toti cei care sunt fie certati cu legea, fie in faliment, fie baroni locali.
    Sta in puterea noastra sa initiem aceasta schimbare a mentalitati, sa aducem in sfera politicului oameni de valoare, profesionisti, capabili sa ofere solutii.
    Schimbarea trebuie sa inceapa cu noi. Daca nu am mai da spaga, daca am respecta regulile, legile, daca vom fi constienti de drepturile si obligatiile noastre, nu vom mai fi calcati in picioare.

  4. Cred ca acum s-a inteles motivul pentru care s-a interzis presei sa mai inregistreze audio si video sedintele de consiliu. In plus acest lucru nu se mai face nici de catre reprezentanti primariei, desi legea prevede expres inregistrarea sedintelor.Apoi in loc de sedinta ordinara a convocat o sedinta cu ora inainte de desfasurarea ei. Asta e hal de administratie la Tecuci? Oricum vesparul uselist a intrat in trepidatie dupa ce primarul Tuchel a fost chemat luni la DNA.Pe holurile primariei era mare agitatie, nestiindu-se motivele chemari.Avand in vedera ca singurul dosar penal pe care il are dl. Tuchel pana acum este cel de furturi de pamant, de pe vremea cand era primar la Tepu, probabil a fost chemat in legatura cu acest dosar. In rest mai are cateva dosare comerciale, in care firmele familiei nu au achitat sume importante celor cu care a facut afaceri.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!