shopify
analytics tool

Nu aveau nici bani de paine, iar acum conduc o afacere de jumatate de milion de euro. – video

Doi tineri, soţ şi soţie, au renunţat la salariile de mii de euro din multinaţionale cu dorinţa de a face o bucată de Românie sănătoasă. S-au apucat să construiască o fabrică de lactate mai altfel.

Alina şi Daniel Donici au combinat rafinamentele franţuzeşti cu reţetele spaniole şi metoda de lucru românească şi au scos pe piaţa câteva produse cu care au dat lovitura. Însă nu le-a fost uşor. Uneori nu aveau nici măcar bani de pâine însă acum se mândresc că au ajuns la o cifră de afaceri de peste 600 de mii de euro. Însă nu au uitat de unde au plecat. Trăiesc modest, în chirie, şi nu încearcă să epateze la volanul unor maşini de lux pe care şi le-ar putea permite.

„Cele mai fericite zile ca angajat a fost atunci când mi-am dat demisia”, spune Daniel Donici. A fost momentul în care şi-a luat libertatea în mâini. În acelaşi timp, în alt birou de multinaţionala soţia făcea la fel. Refuzaseră job-uri foarte bine plătite din străinătate ca să încerce o afacere românească. Se întâmplă în urmă cu şase ani.

Fabrica de prelucrare a laptelui pe care au înălţat-o la periferia oraşului natal, Tecuci, arata mai degrabă ca un spital. Culoarele proaspăt spălate, pereţii imaculaţi… până şi aerul este aseptic. Totuşi, un amănunt banal dezvăluie ce se face aici: mirosul de brânză.

Alina şi Daniel au renunţat la salarii de mii de euro şi un program lejer şi au ales să-şi forţeze limitele într-un domeniu total necunoscut. Au luat un credit de 700 de mii de euro de la bancă pentru care părinţii au garantat cu casele în care locuiesc. Nimeni din familie nu ştia nimic nici măcar despre cum se face un iaurt. Aveau însă vise mari: cu gândul la copilul abia născut, au vrut să aleagă metode sănătoase de preparare a iaurtului din lapte de capră şi oaie care lipseau de pe piaţa românească. Recunosc însă că au fost momente când aveau doar bani de pâine.

Chiar dacă fac reţete rafinate, franţuzeşti sau spaniole, metodă de lucru este tot românească. Iaurturile şi brânzeturile fine, etichetarea, toate se fac manual. Atenţia la detalii este esenţială şi le-a adus celor doi soţi o finanţare europeană de 250 de mii de euro. Au prins şi mai mult curaj. S-au apucat să diversifice gamă de produse iar acum se laudă că sunt singurii producători de iaurt de oaie de pe piaţă şi că la specialităţile din lapte de capră nu au concurenţa. Aşa se face că în prezent produsele lor sunt pe rafturile marilor hipermarketuri din ţară.

De zăbovit, doar acasă îşi permit acest răsfăţ. O casă pentru care plătesc chirie, deşi au o cifră de afaceri de 600 de mii de euro. Dar mai ales o casă în care îi aşteaptă copiii, pentru care s-au gândit să facă o bucată de Românie cât mai sănătoasă. Trăiesc decent, fără să vrea să epateze, chiar dacă banii le-ar permite. E o alegere: prefera să-şi educe copiii modest, aşezat, fără mofturi. Joacă sau treburile serioase, în familia Donici totul se face împreună. De pildă, discuta cu cei mici ce personaje de desene animate ar trebui să apară pe etichetele de iaurt ca să atragă copiii.

RECLAMA ⇓⇓⇓

MACHETA_CMYK

Soţii Donici ştiu că o afacere sănătoasă se face cu paşi mici. N-au vrut niciodată să dea lovitura, să dea un tun care să-i îmbogăţească. De aceea vor să continue să facă un iaurt sănătos şi românesc. „Suntem fii de România şi suntem mândri de asta, tocmai de aceea am ales să rămânem aici. Sper că într-o bună zi, fiecare roman care vede acest iaurt în care noi punem atâta suflet şi pasiune pe rafturile din statele europene să fie mândru că aparţine acestui popor”

 

Sursa:  stirileprotv.ro

Foto:  galtecuci.rogaltecuci.ro