shopify
analytics tool

REMEMBER: Noul Tecuci, ridicat pe ruinele fostei unităţi militare!

Panul-urbanistic-unitati-militare-Tecuci

Iată un alt articol, postat în 27.sept.2012, în care actualul primar ne promite un alt megaproiect. Studii de fezabilitate, însusiri de proiecte iniţiate de vechea administraţie şi promisiuni fără acoperire. Iată că au trecut 4 ani şi nu a reuşit sa avizeze Planul Urbanistic General. Doar promisiuni megalomanice.


  La opt ani de la preluarea de către municipalitatea Tecuci a spaţiilor care au aparţinut fostei unităţi militare 01589 a fost realizat, în sfârşit, şi un Plan de Urbanism Zonal, menit să pună în valoare zona. Vorbim aici de o serie de clădiri, dar mai ales de un teren intravilan de 25 de hectare! „Din păcate, în toţi anii care au trecut de la preluarea acestor terenuri, fosta administraţie nu a făcut mai nimic pentru valorificarea acestora, în afară de vreo 0,5 hectare pentru 14 case cu caracter social şi două hectare pe care s-a construit un supermarket Kaufland. Ne-am propus să punem şi acolo lucrurile în mişcare şi, într-un timp relativ scurt, am reuşit să gândim un proiect pentru zona respectivă”, ne-a declarat noul primar al Tecuciului, Daniel Ţuchel. Acesta a precizat că proiectul de valorificare a terenului fostei unităţi militare a fost realizat cu ajutorul unui arhitect din Iaşi, iar Planul de Urbanism Zonal va fi prezentat spre aprobare în şedinţa CL Tecuci programată la sfârşitul acestei săptămâni.

Utilul cu plăcutul

În prezent, spaţiul fostei unităţi miliare este năpădit de bălării, unele dintre clădiri au fost vandalizate şi furate cărămidă cu cărămidă, iar câinii vagabonzi trăiesc în „sălbăticie”. De la un peisaj ce seamănă cu unul… „post-atomic”, machetele arhitecţilor dau o perspectivă nouă asupra zonei. Planul este axat pe două direcţii. Cea mai mare parte a terenului este destinat dezvoltării unui ansamblu rezidenţial, dar există şi o suprafaţă de aproximativ opt hectare destinată dezvoltării economice. Această alăturare se încadrează într-un concept mai larg pe care primarului Daniel Ţuchel vrea să-l pună în aplicare. „Ideea este că nu vrem ca Tecuciul să fie un fel „staţiune”, un loc unde oamenii se plimbă pe stradă în condiţii civilizate, cu parcuri, spaţii verzi, dar nu au cum să-şi plătească utilităţile. Prin urmare, vrem să relansăm şi viaţa economică a oraşului, pentru că bunăstarea nu poate fi creată fără locuri de muncă. Vrem ca Tecuciul să fie un oraş viu, unde oamenii au unde munci, unde au din ce-şi plăti facturile sau taxele şi impozitele.”

Investiţii de anvergură

unitate-militara-Tecuci  Ca elemente de detaliu, zona rezidenţială urmează să aibă o parte cu locuinţe colective, municipalitatea luând în considerare ideea de a dezvolta aici eventualele proiecte tip ANL, dar şi o parte unde se pot dezvolta proiecte imobiliare cu locuinţe individuale. Proiectul de urbanism prevede ca zona de locuinţe să aibă şi un „centru civic”, cu parcuri, zone de promenadă, o piaţetă cu o fântână arteziană şi chiar o mică bisericuţă. „Ca amplasament, zona se pretează foarte bine dezvoltării imobiliare, pentru că este ferită, de exemplu, de potenţialele inundaţii precum cele care au fost în 2006. În plus, s-ar da coerenţă unor proiecte ce vizează dezvoltarea imobiliară”, a explicat primarul Tecuciului.
Zona destinată mediului de afaceri va fi separată de zona de locuit printr-o perdea verde, astfel încât arealul dedicat activităţilor economice să nu se suprapună peste cel dedicat proiectelor rezidenţiale. „Vedem aici o zonă productivă dedicată agenţilor economici, un fel de mini-Parc Industrial dotat cu toate utilităţile, axat însă pe activităţi nepoluante, precum depozite pentru mărfuri generale, depozite de frig pentru mărfuri alimentare etc. Un avantaj îl constituie şi prezenţa căii ferate din apropiere şi a unor căi rutiere importante care fac legătura cu restul ţării”, a arătat Daniel Ţuchel.

Proiect pe termen lung

Unitatile-Militare-din-TecuciPe hârtie, proiectul privind punerea în valoare a terenului fostei unităţi militare este unul cu linii futuriste, iar scepticii ar putea să-şi amintească de faptul că şi la Galaţi am văzut un proiect asemănător ce a rămas mai degrabă un vis, cel al Cartierului „Dimitrie Cantemir”. „Eu, personal, cred că planurile noastre sunt mai bune şi mai fezabile. În primul rând, trebuie să ne propunem să facem ceva, iar acest proiect este un început, cu obiective clare pe care să le avem în vedere. În al doilea rând, cred că la Tecuci există în prezent în Consiliul Local şi voinţa politică de a demara acest proiect şi de a-l susţine, pentru că oraşul chiar are nevoie de el!”, a explicat primarul. Necesarul pentru finanţare va fi stabilit în urma unui studiu de fezabilitate. „Cert este că nu ne propunem ca tot ce este acolo să facem din bani publici. De exemplu, pentru perioada 2014 – 2020 vor veni bani europeni special pentru parteneriate public – privat. Mai există şi varianta concesionării unor suprafeţe de teren pentru derularea unor investiţii sau proiecte imobiliare. Nu este un proiect pentru un an, pentru doi, ci pe termen mediu şi lung. Dar trebuia să începem de undeva, iar acest PUZ dă o imagine mai clară a aceea ce avem de făcut”, a mai arătat Daniel Ţuchel. Din semnalele care sunt până în prezent, Planul de Urbanism Zonal privind terenul de 25 de hectare va primi aprobarea CL Tecuci şi va putea intra în procedura de obţinere a avizelor necesare pentru a fi inclus în Planul de Urbanism General al municipiului. Procedura vizează inclusiv o perioadă de dezbatere publică în care tecucenii vor putea să se pronunţe asupra proiectului şi să vină cu eventuale propuneri de îmbunătăţire.

Sursa: viata-libera.ro

9 Comments on "REMEMBER: Noul Tecuci, ridicat pe ruinele fostei unităţi militare!"

 1. Cineva imi spunea ca in spatele afacerii e aceiasi firma care a luat si cei 800 de milioane pe asa-zisa strategie de dezvoltare a orasului, de fapt niste coli de hartie A4, care nu sunt bune nici de sters la fund, ca faci limbrici. Strategie de care s-a luat si Curtea de Conturi, care in urma uneia zecile de verificari facute la UAT Tecuci, a incriminat faptul ca ce scrie in acea strategie nu se regaseste si in prioritatile Executivului si Consiliului Local.

 2. Firma de la Iasi a lui Andriuta,cea cu 60 000 de euro spaga?Cum e domnule primar?!Oricum,stiti de la Dl Negru,ca el era spagarul de serviciu!!!Oare cand ai sa cazi,cat iti iei?!!

 3. Tudoranca Gina | 30 mai 2016 at 17:16 | Răspunde

  Sper sa nu gresesc, dar pentru acest megaproiect o firma din Iasi a incasat cateva miliarde. Stiu ca i-sa cerut tepeanului sa faca publice sumele, si numele benificiarului, dar pana acum nu a binevoit. Prin oras se zvoneste ca ar fi aceiasi firma care s-a ocupat si de proiectul mutarii bustului lui Cuza, in parc. Care am inteles ca fiind mutat ilegal, se va reintoarce pe locul initial, si banii vor fi platiti de primar si consilierii care au aprobat aceasta mutare.

 4. de ce nu o Tepu proiect? – doar trei luni în Tecuci – care este scopul tău adevărat ?

 5. vrabia malai viseaza! 2014-2020 ha-ha ! inundatiile au fost in 2007! sa se mai informeze d-l primar………

  • si sunt 38 de case ridicate nu 14 chiar nu are memoria datelor

  • TREZITIVAAAAA !!!!! DOM’N PRIMAR SUNT ALTE ZONE CARE AR TREBUI LUATE IN SEAMA EX. CART.BALCESCU,FARA CANALIZARI,APA CURENTA (CU PRESIUNE),GAZE……SI MULTE ALTELE + CART SATUL NOU……..CA DOAR TOT DIN TECUCI FAC PARTE SI CARTIERELE ASTEA. DAR MAI INTAI DE TOATE CRED CA SE PREGATESTE O ALTA MARE SPALARE DE BANI DIN PARTEA UNORA CA VOI(ALESII) SI CAT DE TRANSPARENTE FOR FI INCREDINTATE LUCRARILE SI LICITATIILE CARE LE VETI FACE ??? ORICUM DUPA AFACEREA ASTA ALTE MASINI TARI SI CASE VA FETI FACE + CONTURILE UMPLUTE . SI MULT PRAF IN OCHII PROSTILOR DE TECUCENI.

   • si casa din parcul de 9 luni ? Ce primar de treaba avem ….. strica parcul sa isi faca smecherii case de ce sa se bucure prostii de rand de racoare(vara) si sa se plimbe bunici cu nepotii sau indragostitii prin parc cand nea primarul poate sa stea EL cu (smecherii) tecuciului acolo si sa isi faca case. KK DE TARA CE AVEM!!!!!

 6. Pana una alta actualul primar a oprit toate lucrarile care se executau in Tecuci, pe motiv ca nu sunt bani.Proiecte de 40 de milioane de euro, din fonduri europene si guvernamentale stau blocate din cauza aceeiasi puteri usliste, care au contestat licitatiile, la unele lucrari si de 4 ori, s-au au reclamat la organismele europene.Asa ca in Tecuci dar si in tara nu se mai face nimic cu fonduri europene.Se spune ca aceste fonduri vor fi deblocate in octombrie, dar daca nu vor ajunge la firmele usliste e foarte probabil sa continuie circul reclamatiilor si contestatiilor si fondurile sa fie blocate din nou.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!