shopify
analytics tool

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” va invita luni 24 octombrie, ora 12 la vernisajul expoziţiei „Arme albe şi de foc”

muzeul-de-istorie-tecuci-expozitia-arme-albe-si-de-foc

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” va invita luni 24 octombrie, ora 12 la vernisajul expoziţiei „Arme albe şi de foc”. Expoziţia este deschisă cu ocazia sărbătoririi Armatei Romane şi cuprinde arme albe şi de foc din sec. XIX-XX.

Sărbătorirea Zilei Armatei în lume s-a instituit, în mod diferenţiat, de la o ţară la alta, după Primul Război Mondial cu scopul de a oferi societăţii civile posibilitatea evocării faptelor de arme sau evenimentelor hotărâtoare din viaţa fiecărei oştiri. De regulă, aceste zile au fost stabilite în corelaţie cu momentele semnificative din istoria modernă şi contemporană a fiecărei ţări în parte. În general, armatele din Occident nu au stabilită o dată anume că sărbătoare a armatei. Excepţie de la această regulă fac Franţa, care îşi sărbătoreşte armata la 11 noiembrie (ziua armistiţiului dintre Aliaţi şi Germania – 11 noiembrie 1918), Italia, a cărei zi a armatei este la 4 noiembrie (data semnării armistiţiului de la Villa Giuşti – 4 noiembrie 1918) şi România, care îşi sărbătoreşte Ziua Armatei la 25 octombrie.

Ziua de 25 octombrie a fost aleasă pentru a marca un moment simbolic în istoria poporului român, eliberarea de către Armata Regală Romană a ultimelor localităţi din Transilvania aflate sub ocupaţie străină, la data de 25 octombrie 1944.

muzeul-de-istorie-tecuci-expozitia-arme-albe-si-de-foc-afis

           Afisul Evenimentului

  Ziua este celebrata în onoarea militarilor romani şi pentru evocarea faptelor de arme şi a evenimentelor cu semnificaţie majoră din istoria modernă şi contemporană a Armatei Romane.
Din 1830, anul înfiinţării armatei romane moderne, şi până la această dată, în tradiţia românească nu a existat o zi dedicată exclusiv sărbătoririi acestei instituţii. Aflată în centrul atenţiei publice, mai ales după Războiul de Independenţă (1877-1878), Armata Romană a participat anual la manifestările prilejuite de Ziua Înălţării Domnului, devenită Ziua Eroilor după Primul Război Mondial, şi la cele dedicate Zilei Naţionale, sărbătorită în 10 mai, de Ziua Regelui. În primii ani după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Ziua forţelor armate române a fost sărbătorită pe 2 octombrie.

Din anul 1959, prin Decretul nr. 381 din 01.10.1959, dată de 25 octombrie a fost stabilită ca Zi a Armatei Romane pentru a aniversa eliberarea definitivă a teritoriului naţional temporar ocupat în urma Dictatului de la Viena.

În această zi, Militarii Diviziei a 9-a Infanterie eliberau Careiul, ultima localitate aflată sub ocupaţia hortistă şi astfel, întreg teritoriu de 43.492 km2, ocupat prin Dictatul de la Viena, era eliberat, refăcându-se în partea de Vest adevăratele hotare de stat ale României.

Eliberarea întregului teritoriu naţional s-a obţinut, între 23 august şi 25 octombrie 1944, prin luptă eroică a peste 525.000 de militari, din care au fost ucişi sau răniţi în lupte circa 58.000.
În cursul ofensivei au fost eliberate 872 de localităţi între care 8 oraşe, iar în total, pe întreg teritoriul României, inamicul a înregistrat din partea trupelor romane aproximativ 73.000 de victime.
A fost singurul obiectiv strategic naţional, realizat efectiv de Armată Romană pe câmpul de luptă, recunoscut juridic în art. 2 al Tratatului de Pace dintre România şi Puterile Aliate şi Asociate, încheiat la 10 februarie 1947.

Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, dată de 25 Octombrie a rămas întipărită în sufletele romanilor că zi în care tara îşi sărbătoreşte Armată şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei.

După 23 august 1944, România a avut o contribuţie substanţială la eforturile de război ale Naţiunilor Unite. Armata romană trebuia să contribuie la efortul de război al aliaţilor cu peste 12 divizii de infanterie, conform articolului 1 al Convenţiei de Armistiţiu (semnată la 12/13 septembrie 1944), dar aceste forţe au crescut constant în pofida dificultăţilor întâmpinate în cooperarea militară romano-sovietică.

Ofensiva pentru eliberarea părţii de nord-vest a României, începută la 9 octombrie 1944, a fost inclusă în operaţiunea ofensivă „Debreţin”, planificată şi condusă de Înaltul Comandament Sovietic, obiectivele acesteia fiind atinse în dată de 25 octombrie 1944 când au fost eliberate localităţile Cărei şi Satu Mare. Semnificaţia victoriei este dată de eliberarea teritoriului naţional ocupat temporar în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940.

Deşi victorioşi pe câmpul de luptă, ostaşii Armatei Romane aveau să suporte consecinţele unui proces de transformare bazat pe realităţile postbelice. Supravieţuitorii au fost mult timp ostracizaţi şi marginalizaţi, în mod deosebit cei situaţi în afara graniţelor României, pentru vina de a fi luptat pentru apărarea teritoriului naţional.

Astfel, la 25 octombrie, România sărbătoreşte Ziua Armatei ca simbol al păstrării independenţei şi suveranităţii naţionale. Momentul este unul de evocare a faptelor de arme ale înaintaşilor în locuri precum Posada, Rovine, Podul Înalt, Războieni, Călugăreni, Plevna, Smârdan, Mărăşti, Mărăşeşti sau Oituz.

Ziua Armatei este marcată prin evenimente organizate în toate marile garnizoane din ţară, în bazele din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari romani şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării sau are reprezentante militare.

Vă aşteptăm cu drag!

dr. Paul CIOBOTARU

3 Comments on "Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” va invita luni 24 octombrie, ora 12 la vernisajul expoziţiei „Arme albe şi de foc”"

  1. Dupa aproape 5 ani autoritatile se intalnesc cu cetatenii. Tecucenii revoltati i-au adus la cunostiinta dl. primar abuzurile si teroarea la care au fsot supusi de fosta administratie, cerandui sa continue lupta impotriva fostei administratii si inlaturarea dezstrului lasat de aceasta.

    • Dar ce legatura are cu articolul de fatza?
      Aha… sugerezi sa insfacam armele albe si de foc de la muzeu, sa ocupam Tepu si sa pornim ofensiva impotriva lui Tukel?
      Eu mi-am ales pistolul de pe afis.

  2. Autoritatile in loc sa cheltuie miliarde pe utopice proiecte de dezvoltarea orasului mai bine ar da o mana de ajutor pentru inaugurarea cat mai repede posibil a muzeului aviatiei.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!