shopify
analytics tool

Monumente istorice doar pe hârtie

Monument declasatDintre cele 266 de obiective aflate pe lista monumentelor istorice din judeţ, unul este declasat, două sunt în cursul acestui proces şi altele nu mai corespund cu ce este în realitate. Galaţiul, judeţul cu 266 de monumente istorice înscrise în lista oficială a Ministrului Culturii, are, de fapt, mai puţin obiective de patrimoniu decât în catastife. Asta deoarece, pe parcursul celor 7 ani care au trecut de la întocmirea Listei monumentelor istorice, aceasta a suferit modificări şi nu mai corespunde cu realitatea.
Greşită încă de la apariţie
Cele 42 de judeţe şi municipiul Bucureşti însumează peste 30.000 de monumente de patrimoniu. Cel puţin aşa reiese din cataloagele oficiale.  Pe teren, lucrurile stau altfel. Lista pentru judeţul Galaţi a fost realizată, încă de la concepere, cu greşeli.  „Nu mai există Bustul lui I.C. Frimu, deşi a fost inclus, nu se ştie cum, în lista din 2004. Şi nu mai există nici satul Câmpia Covurlui, unde se menţionează că s-ar găsi Valul lui Atanaric”, aflăm de la Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Patrimoniu.
În curs de declasare, două construcţii
Alţi doi proprietari din judeţul Galaţi au început, anul trecut, procedurile de declasare din Lista monumentelor istorice a construcţiilor pe care le deţin.
Tot în curs de declasare se află şi Cercul Militar din Tecuci ( cunoscut şi drept Casa Armatei sau Casa Ofiţerilor). Solicitarea a fost depusă la Direcţia pentru Patrimoniu Galaţi de către Unitatea Militară din Focşani, motivul invocat fiind acela că imobilul este degradat de pe urma inundaţiilor din septembrie 2007.
Monumente doar cu numele
Mai mult decât atât, consilierul Marius Mitrof spune că o serie de imobile dintre cele aflate în listă rămân monumente de patrimoniu doar cu numele. Asta pentru că proprietarii lor au făcut intervenţii atât de mari în construcţie, încât cu greu mai pot fi recunoscute.
„Aşa că noi suntem cei care insistăm pe lângă proprietari să facă demersurile de declasare. Ca exemplu, la Tecuci, avem un dosar penal pentru executarea unor asemenea intervenţii la o casă, dar dosarul nu este finalizat nici acum, după doi ani”, mai spune reprezentantul Direcţiei Judeţene pentru Patrimoniu. …citeste integul articol

Autor: Cristina S. Carp
sursa: viata-libera.ro

Fii tu primul care comentează on "Monumente istorice doar pe hârtie"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!