shopify
analytics tool

Monahul Moise, despre temniţa şi suferinţa din perioada comunistă

Moise_Iorgovan_protecuci.roAm petrecut joi seară 4 ore în sala studio a Casei de Cultură Tecuci alături de monahul Moise Iorgovan de la Mănăstirea Oaşa, din judeţul Alba, dar timpul parcă s-a oprit în loc, îndemnându-ne să cugetăm mai adânc la rostul nostru, la sensul vieţii noastre, născându-se la final în inima fiecăruia întrebarea dacă nu cumva deşi existăm, absentăm, deşi ne deplasăm nu ştim încotro, nu cumva am ratat calea, direcţia cea bună. “Noi românii de azi suntem foarte blazaţi, miorlăiţi, mereu nemulţumiţi. Nu mai ştim să ne bucurăm. Dacă am vedea darurile lui Dumnezeu din jurul nostru, şi n-am mai considera că totul ni se cuvine lucrurile ar sta altfel. Viaţa noastră e o recreere pe lângă suferinţa celor din temniţele comuniste celor deportaţi. Acei oameni se bucurau pentru un măr. Noi am transformat relaţia cu Dumnezeu într-una de tip bancomat, introducem cardul şi aşteptăm să primim. Ne-am dorit oare vreodată să fim în legătură sinceră cu Dumnezeu, să-L cunoaştem, să-L iubim. Nici eu nu reuşesc de multe ori să fac asta. O dată m-a întrebat un tânăr: Matale de ce nu eşti vesel? Eşti cumva budist? Nu ştii că a înviat Hristos”, iată o fărâmă din cuvintele pline de miez ale monahului Moise. Acesta a renunţat de câţiva ani cu binecuvântarea duhovnicului său la liniştea chiliei pentru a bate ţara-n lung şi-n lat, a intervieva foşti deţinuţi politici, a cerceta arhivele pentru a ascoate la iveală adevărul despre suferinţa din perioada comunistă, care ar putea mişca şi cea mai împietrită inimă. În 2007 a apărut volum Sfântul Închisorilor care prezintă viaţa fericitului mărturisitor Valeriu Gafencu, un sfânt în toată regula, şi a altor martiri ai temniţelor comuniste.

Fost deţinut:Dacă ar fi să-mi retrăiesc viaţa n-aş renunţa la temniţă

Ideea de a face o arhivă video a apărut în 2010 într-un grup de oameni inimoşi, între care Dan Puric şi d-l dr. Pavel Chirilă, care i-au pus la dispoziţie părintelui o echipă de filmare. ”S-au adunat sute de ore de filmare. Pot să vă spun că am rămas uimit de vitalitatea foştilor deţinuţi deşi unii aveau peste 90 de ani, cel mai în vârstă atingând 103 ani. Spre exemplu Ghiţă Grecu deşi avea 98 de ani era foarte greu de găsit ziua acasă petrecându-şi timpul mai ales în jurul tinerilor. Majoritatea bătrânilor mi-au spus părinte dacă ar fi să-mi retrăiesc viaţa singurul moment la care nu aş renunţa ar fi temniţa, acolo, în suferinţa aceea cumplită m-am format ca om şi l-am cunoscut pe Dumnezeu. Mai toţi i-au iertat din inimă pe torţionari, unii s-au arătat chiar indignaţi: cum să nu-i iertăm părinte”, a povestit monahul de la Oaşa. Părintele a mai explicat că suferinţa din temniţele comuniste a fost mai mare decât supliciul evreilor de la Auschwitz, deşi cea din urmă este foarte mediatizată. Unii supravieţuitori care au făcut temniţă şi în comunist au confirmat. Una din componentele specifice torturii comuniste a fost reeducarea, urmârindu-se sistematic distrugerea persoanei umane, îndrăcirea ei. Tinerii creştini erau bătuţi crunt, nealimentaţi, obligaţi la diferite chinuri, la săvârşirea unor ritualuri bisericeşti cu tentă blasfemiatoare prin folosirea de urină, fecale etc. Doar rugăciunea şi credinţa i-au salvat. Cei mai slabi au devenit ei înşişi torţionari în acest experiment diabolic. Monahul Moise Iorgovan face un tur de ţară pentru a face cunoscute aceste aspecte.

Să nu ne răzbunaţi

De curând a lansat seria ”Să nu ne răzbunaţi”(îndemnul testament al martirului filozof Mircea Vulcănescu), cu un prim volum despre suferinţele mult mai dure şi mai puţin cunoscute ale românilor din Basarabia. Cartea conţine un DVD cu filmele documentare: „Deportările în Siberia”, „Deținuții politici din Basarabia” și „Foametea din Basarabia (1946-1947)”. Primul a fost vizionat joi seară şi a avut un efect puternic. Mărturiile oamenilor deportaţi sunt de-a dreptul sfâşietoare, dar dincolo de oroare şi lacrimi, se vede pe chipul lor lumina iertării şi a biruinţei prin Hristos.

1 Comment on "Monahul Moise, despre temniţa şi suferinţa din perioada comunistă"

  1. Parintele Arsenie Papacioc spunea; ,,Comunismul a umplut cerul de sfinti.”Parintele a fost si el intemnitat la Aiud.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*