shopify
analytics tool

Modernizarea zonei de sud, un proiect PERFECTIBIL

Poiect-Tecuci-Zona-SUD_protecuci.roMunicipalitatea a organizat joi, ora 15.30, o conferinţă de presă vizavi de proiectul pe fonduri europene „Reabilitarea, modernizarea şi extinderea spaţiilor publice urbane: străzi orăşeneşti, trotuare, scuaruri, zone pietonale, parcări – străzile 1 Decembrie 1918, Bradului, Alexandru Lăpuşneanu, Aleea Cpt. Gheorghe Decuseară, Aleea Teilor – tronson aferent zonei de acţiune urbană”, mai pe scurt modernizarea zonei de sud a oraşului Tecuci. Noua echipă de implementare a proiectului arată astfel: Daniel Ţuchel – manager de proiect, ing. Dan Trifan – responsabil tehnic, Cristina Ghimici – responsabil achiziţii, Cătălina Codău – responsabil financiar, dna. Munteanu – responsabil cu publicitatea. Ing. Dan Trifan a informat:”Amplasamentul obiectivului a fost predat la 17 octombrie 2012 iar ordinul de începere a lucrărilor a fost emis la 25 octombrie. Termenul de finalizare a lucrărilor este 31.12.2013. Din portofoliul de lucrări până la această dată au fost realizate: demontarea bordurilor pe strada 1 Decembrie pe o lungime de 775 m, pe partea dreaptă pe o lungime de 425 m, a fost decapat pământul vegetal şi s-a aşternut balast pe partea stângă începând de la blocurile ANL până aprox. în faţa fostului ICM şi s-au montat borduri mici pentru trotuar şi s-a aşternut nisipul pe o lungime de 100 m, s-au montat în jur de 10-15 m pătraţi de pavele pentru a putea vedea cum se comportă acestea pe perioada de iarnă. În Aleea Teilor şi în str. Cpt Gheorghe Decuseară au fost demontate bordurile, transportate, evacuate din şantier. Imediat ce timpul va permite vom continua cu demontarea şi evacuarea bordurilor vom trece la montarea bordurilor noi, la amplasarea conductei de apă potabilă şi a celei de canalizare conform graficului încheiat cu constructorul (TANCRAD)”.

NEAJUNSURILE proiectului

Primarul Daniel Ţuchel a prezentat apoi o serie din problemele întâmpinate:” Străzile Bradului şi AL. Lăpuşneanu au fost cuprinse la modernizare prin asfaltare dar nu s-a avut în vedere atunci când s-a realizat proiectul că nu au infrastructură de apă şi apă uzată. Nouă ne place să băgăm apa şi canalizarea şi apoi să asfaltăm. Nu avem nici măcar proiect tehnic pentru demararea lucrărilor de apă şi apă uzată motiv pentru care am avut o discuţie cu reprezentantul firmei Ecoterra din Bucureşti sperăm ca în maximum 10 zile să avem proiectul, intrăm în procedură urgentă şi sperăm că în 60 de zile să putem atribui lucrarea”. Contactat telefonic după conferinţă, fostul primar Eduard Finkelştain a explicat pentru protecuci.ro că a fost depus spre finanţare la Ministerul Mediului în jurul anului 2010 un proiect de introducere a sistemului de canalizare pe întreg Cartierul Gării dar din păcate comunele au avut atunci întâietate. „Ar putea fi folosit acest proiect nefiind nevoie să se efectueze altul”. Fostul edil a mai spus că cei de la Apă-Canal Galaţi ar putea sa prindă în planul lor de investiţii această lucrare, ţinând cont de asocierea ce există între Tecuci şi Galaţi. „În urma unor discuţii în primăvară eu am primit o promisiune cum că cei de la Apă-Canal vor schimba reţele de apă în zona interblocuri spre exemplu”. Inginerul Dan Trifan a adăugat în cadrul conferinţei:”S-a dorit pe acest proiect să se curpindă cât mai multe străzi fără să se gândească o stradă cap coadă. Acum ne vine foarte greu să acoperim aceste lipsuri. Din 2100 de m cât are str. 1 Decembrie de la abator până la epurare numai conducta de apă potabilă va fi înlocuită pentru conducta de canalizare menajeră n-au fost prinşi decât 500 de m de colector, pe porţiuni. Trebuie să se ţină cont că pe aceste străzi timp de 5 ani de zile fiind bani europeni nu se va putea face nicio intervenţie”. „Proiectul a fost făcut la viteză şi nu s-au avut în vedere decât 36 de locuri de parcare noi. Făcând un inventar ne-am dat seama că e nevoie de 850 de locuri de parcare. Va trebui să intervenim şi aici să modificăm şi să venim cu bani din bugetul propriu”, a declarat Daniel Ţuchel. Fostul primar a explicat pentru protecuci.ro că proiectul nu este atotcuprinzător ci perfectibil. „Întotdeauna eşti undeva pe un tărâm sensibil în care dacă te duci pe o sumă foarte mare rişti să nu primeşti finanţarea europeană. În situaţia în care te duci cu un proiect foarte mare se poate ca acesta să fie trecut în aşteptare şi să se dea drumul la mai multe proiecte mici. Am încercat să ne plasăm pe o valoare totală a proiectului care să fie sustenabilă. Cât despre conducta de canalizare menajeră de pe 1 Decembrie aceasta este funcţională. Cei 500 m sunt porţiunile cu probleme, identificate împreună cu cei de la Apă-Canal”.

Posibilă rupere de Apă-Canal Galaţi. Groapa de gunoi, perspective

Actualul primar Daniel Ţuchel a mai atins 2 aspecte la cererea jurnaliştilor. Dacă până la 1 mai Apă-Canal nu atribuie lucrările pentru reabilitarea şi extinderea canalizării de care vor beneficia mai multe cartiere ale Tecuciului doreşte să rupă asocierea. Preţul la apă este posibil să se micşoreze substanţial însă cartierele ar trebui să mai aştepte alţi câţiva ani pentru a beneficia de canalizare. Ar trebuie depus spre finanţare un nou proiect şi trebuie parcurse alte etape specifice. În privinţa gropii de gunoi (care are termen de conformare 2017) primarul a spus că suntem parteneri cu cei de la Galaţi iar preşedintele CJ, Bacalbaşa lucrează la un proiect la nivel de judeţ. „Vom vedea ce soluţie vom găsi să avem groapă de gunoi cât mai aproape de noi”.

About the Author

Marian Topriceanu
Vezi profilul acestuia pe FACEBOOK
error: Content is protected !!