shopify
analytics tool

Modelul meu Iohannis

Analizând acţiunile şi modul în care-şi face imagine actualul ales al Municipiului Tecuci, am ajuns la concluzia că modelul acestuia este cunoscutul sas Klaus Iohannis. Ne-am propus să vă supunem atenţiei un interesant articol.

„Iohannis: cât de neamţ e sasul? Iluzia unei salvări”

Primarul Sibiului este din nou pe scena politicii si de asta data propus de Biroul Politic al PNL pentru functia de ministru de Interne si vicepremier.

De unde au românii atâta încredere în Iohannis?

Bazandu-se pe factorul etnie, adica pe faptul ca apartine sasilor din Transilvania? Dar daca era evreu sau turc se schimba increderea? Pai un turc nu poate fi un bun politician? Asa cum declara jurnalistul Cristian Tudor Popescu, este mitul neamtului: cinstit si corect. Inca neverificat.
Mai stim ceva despre Iohannis. Ca este un primar cu o anume eficienta, ca s-a batut multa moneda si s-a facut reclama la Sibiu mai ales din 2007 incoace. Sa fie indeajuns? Am locuit 7 ani in Sibiu, as putea scrie multe dar pe scurt voi insista pentru cateva clarificari esentiale.

Sibiul e mic.

A fi gospodar intr-un oras mic, precum Sibiul, a pava niste strazi, a dezvolta turismul nu e totuna cu a conduce un minister. Sa intelegem ca Sibiul nu este Paris, nici Bucuresti, nici macar Timisoara si este de doua ori mai mic decat Clujul. Sibiul este un oras de provincie cu vreo 140.000 de locuitori. Ce ar putea face in afara Sibiului domn primar inca nu putem cunoaste.

Tot CTP ne amintea ca se implineste un an de cand Iohannis a fost numit prim-vicepresedinte al PNL si „nu se simte nimic odata cu venirea lui la Bucuresti”. Nu a facut nimic remarcabil in aceasta functie.

Capitala Culturala Europeană.

2007 nu a fost meritul unui singur om. Ar fi nedrept. Sunt mai multe aspecte in aceasta discutie care nu pot fi amintite aici. Au fost si alte persoane cu merite, a fost o conjuctura si alti factori ce au favorizat dezvoltarea Sibiului. Si, desigur, a fost Sibiul.

Daca Iohannis ar fi fost primar la Tecuci, un oras cu alte date istorice, geografice, economice si culturale si facea din Tecuci o capitala culturala europeana, atunci as fi inteles meritul lui, dar asa…

Nu contestam contributia lui la schimbarea orasului. Caci Sibiul e frumos daca te plimbi prin centru. Turistii se dau pe spate la cafele pe terase. Dar daca faci trei pasi marunti spre orasul de jos, spre piata Cibin, la nici 6 minute de centru, observi brusc o alta realitate, alt oras, de fapt e realitatea romanesca pe care o gasim in orice orasel din Romania: case vechi, case ruinate, gropi fara numar, gunoaie, murdarie si saracie.

Oameni saraci a caror viata nu s-a schimbat deloc in ultimii zece ani. Centrul e atractiv, in celelate parti e grav. De exemplu: gara din Sibiu multi ani a fost lipsita de igiena, inundata an de an, iar cersetorii ce dorm in fiecare noapte inauntru sau afara pe banci sunt aceiasi, neschimbati, neajutati, ca in trecut.

Atitudinea publică

Se stie prea bine ca primarul Sibiului este printre putinii care nu ofera audiente cetatenilor. Este exclusivist. Nu ai acces la dumnealui. Nu are program pentru cei care l-au votat. Poti avea norocul sa-l observi deseori in limuzina BMW seria 7 si extrem de rar coborand in mijlocul cetatenilor, stand de vorba si ascultandu-le necazurile.

Patriotismul domnului primar 

Klaus Iohannis, vreme de 11 ani, (2002-2013) a fost presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania, o formatiune politica „ce promoveaza interesele specifice ale membrilor sai”, sasi, doar sasi si doar limba germana se vorbeste la sedinte. Din 2013 peste noapte, primarul devine liberal de frunte si cu functie importanta, culmea intr-un partid numit National si Liberal care are cu totul alt crez politic decat FDGR. Oare ce ar fi zis marele Bratianu de aceasta „transformare miraculoasa”?

Inca un exemplu. Pe oriunde ai intra in Sibiu gasesti o placa cu scrisul „Oras Martir”. Adevarat, Sibiul alaturi de Bucuresti si Timisoara a dat cele mai multe victime la Revolutie. 99 de morti. Totusi, in ultimii ani, am bagat de seama ca la nicio comemorare a Revolutiei primarul nu este prezent. Isi trimite subordonatii. Fie din neprietenia cu liderul PSD al judetului, fie din alte ratiuni, dar totusi absent. Neiertator.

Popularitatea locală  

Daca ne uitam la rezultatele alegerilor, primarul a scazut cu vreo 10 procente. A luat foarte mult in 2004: 88,7%, dar 83% in 2008 si in 2012 a ajuns la 77,8%. Ce uita elogiosii ca votul pentru Iohannis este de fapt si unul contra celorlalti, multi argumentand ca nu a avut un contracandidat pe masura.

Şi, totuşi, ce a realizat primarul?

Daca citim pe site-ul oficial al domniei sale in mandatul 2004-2008 vedem proiecte despre infrastructura, modernizarea unor strazi, cifre la turism, o pista pentru biciclisti (prost facuta, discontinua si ingusta), care din nefericire a produs victime umane si cateva idei despre cainii fara stapani.

Nicio referire la oameni, la cetateni, la calitatea vietii sibienilor si nimic despre categoriile defavorizate din oras.

In final, distinctia este una extrem de importanta. Primarul e una, politicianul e alta, ministrul la Interne cu atat mai mult. Cat de transferabile sunt competentele unui primar de provincie pentru un fotoliu atat de insemnat precum Internele? Am indoieli.

Daca era la Turism, ii mai dadeam o sansa. Dar cum poate fi un profesor de fizica atat de competent pentru ministerul cel mai insemnat, ce are in subordine structuri insemnate precum intreaga Politie din Romania, Politia de Frontiera, Jandarmeria, Aviatia, Anticoruptia, Traficul de Persoane, Antidrogul, Pasapoartele, Vehicule etc.?

Cat de luminat este sasul si ma intreb cum poate accepta orice functie de rang inalt in stat de la cea de prim-ministru (2009) pana la cea de vicepremier sau ministru al Afacerilor Interne? Personal, am semne de indoiala.

Un neamt onest isi cunoaste limitele competentelor si nu le poate generaliza si ar zice imediat „Entschuldigung! Ich kann es nicht machen!”.

Si daca asa va fi cinstit, abil sa nu uitam ca ar fi unul singur intr-o jungla si tare mi-e teama ca nu dupa multe saptamani se va intoarce infrant la Sibiu. Cred ca si domnia sa are semne de indoiala, de vreme ce, cunoscand instabilitatea politica, nu renunta la scaunul de primar tocmai ca sa nu ramana in scurt timp si fara minister, si fara primarie.

Eu nu mai cred in minuni in Romania. Si nici nu cred in puritatea politicienilor indiferent de culoare. Miscarea cu Iohannis este una de imagine, nu de bunacredinta. Lupii nu-si schimba naravurile.

Iohannis pare a fi precum o mireasa care este curtata, apreciata, elogiata (inainte de nunta), dar odata ajunga in casa soacrei, se schimba viata. Ramane de vazut! Mult succes!

Mihai Copaceanu este psiholog.    preluat de pe ziare.com

1 Comment on "Modelul meu Iohannis"

  1. Nu am cazut niciodata prada iluziei ca Iohannis e perfect, totusi, in comparatie cu alti primari din tara – aproape cu toti – este bun, rezultatele sunt evidente si nu se datoreaza doar unor factori locali, ci si lui.
    E limpede ca autorul articolului nu il simpatizeaza, nu e exclus ca tinta lui sa nu fie Iohannis, ci ideea pe care o reprezinta el in prezent, adica fireasca eliberare a PNL din alianta contra naturii in care intrase.
    E dreptul autorului sa-si exprime parerile, dar felul cum argumenteaza nu prea este cel al unui psiholog stralucit. El spune: „Dar cum poate fi un profesor de fizica atat de competent pentru ministerul cel mai insemnat, ce are in subordine structuri insemnate ….?”
    De ce, dle Copaceanu, n-ar fi un profesor competent sa conduca un asemenea minister, dupa practica de primar ce a avut-o? Ideea pragmatismului exagerat, neglijarea capacitatii de a se adapta a omului care a trecut serios prin scoala, ne-a adus o multime de domni „auto” in posturi importante. A se vedea recenta stire care face din Galati un judet celebru: http://www.ziare.com/stiri/politie/fost-prefect-de-galati-arestat-acuzat-ca-a-comandat-asasinarea-celui-care-l-a-denuntat-la-dna-1297668

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!