shopify
analytics tool

„Meleaguri tecucene” – 1965 industria locală în presa de provincie

Fabrica-de-conserve-Tecuci-sectia-productie

Săptămânile trecute căutam prin arhivele Bibliotecii Judeţene V.A.Urechia, anumite informaţii legate de regimul comunist din judeţul Galaţi. Printre numerele ziarului „Viaţă Noua” am întâlnit şi menţiuni legate de oraşul nostru, Tecuci. M-a surprins plăcut, să găsesc informaţii despre Fabrica de conserve, unul dintre pilaştri locali ai industriei alimentare. În plus, imagini de promovare şi prezentare a produselor locale.

  Personal, consider că astfel de detalii sunt de interes public, pentru a cunoaşte pulsul oraşului făcând o analiză între: viaţa culturală, activităţile industriale, cât şi cele agricole (voi reveni cu un articol despre S.M.T.-ul din Tecuci în anii regimului comunist).  În dată de 24 ianuarie 1965, în articolul „Meleaguri tecucene”, se prezintă situaţia economică a oraşului. Se precizează că, în anul 1964, investiţiile în Fabrică de conserve din Tecuci, au fost 92,4 milioane de lei, efectul acestora a făcut ca producţia să crească prin tehnologia modernă folosită.

Remarcăm stilul clasic al ziarelor comuniste de a prezenta date şi cifre, pentru a sublinia paşii făcuţi în epoca „puterii populare”. Era de mare interes pentru presă, să scoată cât mai în fata aspectele locale ale regimului şi efectele economiei centralizate. 

Fabrica-de-conserve-Tecuci

Fabrica de conserve din Tecuci

Este făcută o analiză a inovaţiilor ce au uşurat activitatea fabricii şi au redus costurile de producţie cu „peste 700.000 lei”. „Un colectiv de la Fabrica de conserve, alcătuit din: Mihai Macarescu, Ghiţă Marin, Ioniţă Turcu şi Gheorghe Arhire a confecţionat un transport cu cablu pentru recipienţii plini […] Numai anul trecut, în întreprinderile oraşului şi raionului Tecuci au fost produse 137 inovaţii din care 87 s-au şi aplicat, aducând importante economii.” Cotidianul gălăţean face şi o prezentarea a calificărilor muncitorilor tecuceni, amintind că în 1964 în 44 de cercuri au fost cuprinşi peste 1200 de oameni.

[…] „Pentru viaţa frumoasa a omului”

„Nivelul de trai al oamenilor muncii din oraşul şi raionul Tecuci creşte continuu. În oraş, în ultimii ani s-au construit 328 apartamente în blocuri, iar la sate, din fondurile populaţiei, peste 300 case noi. Volumul de mărfuri desfăcute prin comerţul socialist la oraş şi sate a fost anul trecut mai mare cu peste 70 milioane lei. În ultimii patru ani numărul unităţilor comerciale a crescut cu 39.  Creşte consumul la articolele cu folosinţă îndelungată. Numai anul trecut s-au vândut … citeste intreg articolul

Sursa: istoriatecuciului.wordpress.com

Student, Dojan Daniel

2 Comments on "„Meleaguri tecucene” – 1965 industria locală în presa de provincie"

  1. mândru ca sunt ţăpean | 20 noiembrie 2015 at 11:28 | Răspunde

    Domnul primar Gerhardt Tuchel va revigora Fabrica de Conserve si astfel va oferi cele 3000 de locuri de munca promise in campania electorala. Mai aveti putina rabdare ca totul se va rezolva si va fi bine. Pentru o mai buna administrare si obtinerea de rezultate record directorii, directorii adjuncti, sefii de sectie si maistrii vor fi adusi de la Tepu. Vom repune economia orasului pe picioare. Votati primar Tuchel Gerhardt-Daniel! Fiindca, nici nu stiti ce pierdeti!

  2. Tuchel Gerhardt Faliment | 20 noiembrie 2015 at 10:26 | Răspunde

    In prezent Meleagurile tecucene se afla sub cotropirea tapeanului odios. Deja a inceput sa se milogeasca sa il mai votati o data. ATENTIE! NU MAI LASATI ORASUL PE MANA GOLANULUI!

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!