shopify
analytics tool

Mariana Chiriţă – pedagog, folclorist

Chiriţă, Mariana V. (nascuta 3.mai. 1953, Tecuci), pedagog, folclorist. Studii primare, gimnaziale şi liceale („Spiru Haret”), la Tecuci. În 1977 absolvă cursurile Facultăţii de Filologie din cadrul Univesităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi. Lucrează în învăţământul preuniversitar la Condrea, la Liceul „Spiru Haret” din Tecuci, referent I la Departamentul de cercetare, conservare şi valorificare a Creaţiei şi Ţradiţiei populare al Centrului Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi.   Elaborează primele cercetări de folclor, sub îndrumarea profesorului V. Adăscăliţei, încă din anii studenţiei: „Poezia descântecului”, „Jertfa zidirii în literatură”, „Aspecte ale evoluţiei jocurilor de copii în zona Tecuci”. Realizează filme etnografice premiate la Concursul Naţional de Cultură şi Civilizaţie Tradiţională Românească: „Caloianul” (2001), „Proorul Sfântului Gheorghe” (2002), „Hatalul” (2003), „Andrei de iarnă. Păzitorul usturoiului” (film prezentat la un festival internaţional), „Poarta luminii” (2005), „Pomul vieţii” (2006), „Firul dorului” (2007), „Dar de lumină” (în colaborare cu Mega TV Galaţi), „Dragobetele” (în colaborare cu CCD Galaţi).
Studii de folclor publicate (selecţie): „Elemente mitice în folclorul din sudul Moldovei”, „Masca populară”, „O ipostază inedită a jertfei zidirii”, „Elemente magice în oraţia agrară”, „Proorul Sfântului Gheorghe”, „Greşul, un pattern atitudinal”, „Pomana gândacilor”, „Rituri şi ceremonii de trecere” etc
Colaborează la publicaţiile: „Colinda”, „Datina”, „Şcoala gălăţeană”, „Dunărea de Jos”.
Înfiinţează două colecţii de etnografie la Şcoala Condrea (Umbrăreşti), la Liceul Teoretic „Spiru Haret” (unde predă şi un curs opţional de Cultură şi civilizaţie tradiţională românească) şi un muzeu privat în comuna Soveja.
Referinţe critice: „Pentru un dascăl care şi-a consacrat viaţa studiului fiinţei noastre culturale profunde, pe nedrept şi în mod iresponsabil marginalizate, existenţa unui singur discipol dăruit, capabil să atragă şi să mobilizeze tineri întru salvarea şi perpetuarea valorilor tradiţionale perene, cum este incontestabil Mariana Chiriţă, este de ajuns să motiveze o carieră, o viaţă, un vis…” (Prof. univ. dr. Vasile Adăscăliţei).

Sursa: Volumul “Nasc si la Tecuci oameni” scrisa de Vasile Ghica.

1 Comment on "Mariana Chiriţă – pedagog, folclorist"

  1. Cornelia Popa | 7 iulie 2011 at 09:48 | Răspunde

    Ma bucur sa citesc aceste randuri despre doamna prof. Chirita . Am avut norocul sa imi fie dascal , un dascal pe care l-am iubit si respectat mult si pe care acum, il iubesc si il respect si mai mult. Numai faptul ca de multe ori mi s-a intamplat de-a lungul anilor sa spun „prof. de romana din liceu ne spunea la un moment dat…” consider ca este un mare lucru. Doamna profesoara Chirita este un dascal care in mod direct sau indirect isi lasa amprenta asupra existentei elevilor . Va multumim ca sunteti a noastra doamna profesoara Chirita Mariana.

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!