shopify
analytics tool

Mănâncă sănătos pentru a fi sănătos – video

Interviu cu Dr. Bogdan Simion

Incercam in cadrul articolului de astazi sa aducem cititorilor Observator – ProTecuci cateva sfaturi utile despre tot ceea ce  inseamna abuzul de alimente si de alcool in aceste zile care subscrise perioadei de traditie si cultura ce ne asteapta  definesc identitatea noastra culturala si din perspectiva gastronomica.  Vom incerca sa punctam direct si pentru aceasta vom exprima in continuare cateva mituri referitoare la consumul de alcool si de alimente in exces.

Mituri referitoare la alcool si alimente

1  Daca mananci alimenete naturale este sanatos indiferent de cantitatea consumata  – FALS
2  Daca te simti bine dupa ce mananci in exces nu sunt probleme asupra sanatatii   – FALS
3  Daca bei apa in exces te ingrasi / Sau in exprimarea unora: „ma ingras si daca beau apa”  FALS
4  O cafea va ajuta sa va reveniti din mahmureala   – FALS
5  Daca mahmureala de a 2-a zi nu este perceputa foarte dezagreabil inseamna ca alcoolul nu v-a afectat sanatatea  – FALS
6   O bere a doua zi va ajuta sa va reveniti mai repede si sa depasiti simptomele starii de mahmureala – FALS.

Odata exprimate aceste doar cateva mituri despre alimente si alcool, ma grabesc sa va redau in continuare puterea argumentelor realitatii de a nu crede in ele. Aferent numerotarii de mai sus (de la 1 la 6) , voi explica si sustine contrariul celor ce sunt exprimate in continutul propozitiilor de mai sus.

Realitati referitoare la alcool si alimente

1  Este foarte sanatos sa mananci alimente sanatoase, sa eviti aditivii din alimenetele din comert sau din cele preparate acasa. O sunca taraneasca preparata traditional este mai sanatoasa decat cea din comert. Dar prin acesta alegere am respectat principiul alimentatiei sanatoase referitoare doar  la calitatea alimentelor.Ori foarte important este ce indroducem in noi dar si cat introducem !


2   Cel de-al 2-lea mit poate fi lejer detronat prin indemnul sugestiv: „Mananca pentru a trai, nu trai pentru a manca !” Excesul te poate costa ireversibil mai tarziu chiar daca pe moment ne simtim bine dupa o masa incarcata.

3   Inercati sa beti minim 2 litri de apa pe zi, nu dupa mese. Apa consumata in aceasta cantitate nici nu ingrasa si nici nu ne face sa ne simtim rau; mai mult aflati ca multe din durerile de cap rebele la tratament sunt cauzate de o slaba hidratare a organismului, ca sa nu mai vorbim de cresterea incidentei atacului de cord, cancerului de san, litiazei renale, infectiilor de tract urinar la persoanele care nu beau apa in cantitate suficienta.

Dr Bogdan Simion   4   Cafeaua nu va ajuata sa va reveniti din mahmureala.Mai ales daca simptomul dominant al mahmurelii este pirozisul (in sensul exprimarii populare jigaraia) cafeau va accentua arsurile esofagiene (jigaraia) prin efectul de favorizare a intrarii sucului gastric acid in esofag. Singurul remediu util pentru revenire din mahmureala la cruda realitate este timpul de odihna.

5   Exista persoane care prezinta toleranta la alcool, adica se imbata consumand o cantitate mai mare de alcool in comparatie cu tovarasii cu care „cinstesc”. Astfel de indivizi „antrenati” isi deruleaza starea de a doua zi peste momentele neplacute, dezagreabile ale mahmurelii.Dar, chiar daca nu trec prin furcile caudine ale starii de mahmureala nu inseamna ca au scapat de efectele nocive ale abuzului de alcool, intrucat performantele fizice si intelectuale sunt afectate  a 2-a zi si la aceste persoane „rezistente la alcool”…

Continuarea in urmatorul numar al ziarului OBSERVATOR – ProTecuci

2 Comments on "Mănâncă sănătos pentru a fi sănătos – video"

  1. tot ce faci bogdan te voi sprijini . cu respect florin o .

  2. Stima si respect doctorului Bogdan Simion.

Comments are closed.

error: Content is protected !!