shopify
analytics tool

Lieştiul şi Cosmeştiul, fruntea judeţului

Obiceiuri Cosmesti si LiestiEtapa judeţeană a Concursului Regional de Interpretare a Colindelor şi a Obiceiurilor de Iarnă, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean, şi-a desemnat la începutul acestei săptămâni finaliştii pentru etapa regională care se va desfăşura sâmbătă, 18 decembrie, începând cu ora 17, la Teatrul Muzical „N. Leonard”. De departe s-au detaşat formaţiile venite din judeţ, o explicaţie fiind faptul că în mediul rural legătura cu tradiţiile şi obiceiurile de iarnă s-a păstrat mult mai bine ca la oraş. Finaliştii la două dintre secţiunile concursului, colind religios fără orchestraţie şi cântec de Crăciun din repertoriul românesc sau internaţional cu acompaniament sau negativ, sunt elevii de la şcolile gimnaziale din Lieşti (FOTO).
Copiii de la Lieşti, chiar dacă nu au avut cele mai dificile partituri din concurs, au impresionat prin două interpretări curate şi trăite cu sufletul, aşa cum cere datina. A fost unul dintre atuurile lor, întrucât elevii din oraş, deşi s-au pregătit poate la fel de bine, s-au înstrăinat cumva de trăirea acestor melodii.
Un alt punct forte al lieştenilor a fost ţinuta impecabilă pe care au avut-o. Îmbrăcaţi în port popular, cu opinci în picioare, dar şi în crăciuniţe vesele, au reuşit să ne facă să intrăm în atmosfera sărbătorilor de iarnă. Toţi membrii juriului au fost de acord ca ei să reprezinte Galaţiul la cele două secţiuni amintite deja.
La cea de-a treia secţiune – prezentarea unui obicei de iarnă sau a unui fragment de teatru popular – s-au calificat elevii de la Cosmeşti, cu o „Capră” veselă şi săltăreaţă, care a impresionat mai mult decât Pluguşorul de la Lieşti.
Oricum cele două formaţii sunt singurele care s-au prezentat la această secţiune cu tradiţii autentice, fiind şi singurele din mediul rural. Din nefericire, cei de la celelalte formaţii au transformat obiceiurile şi tradiţiile de iarnă în scenete pe post de teatru popular.
S-au mai aflat în fruntea clasamentului elevii de la Şcolile 43 şi 41 şi Colegiul „Vasile Alecsandri”.
Juriul a fost alcătuit numai din oameni de specialitate: lector dr. Teodor Niţă – decan al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, conf. dr. Gabriel Bulancea, de la Facultatea de Arte, asist. univ. Gabriela Gogoncea, de  la Facultatea de Arte, profesorul Gheorghe, Iacob  de la Palatul Elevilor şi inspectorul de specialitate, profesor dr. Eugen Dan Drăgoi – organizatorul celei de-a doua ediţii a concursului.
Copiii de la Lieşti şi de la Cosmeşti se vor întrece în etapa finală de sâmbătă cu cei care au ocupat primele locuri în judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Tulcea şi Vrancea.

Autor:  Roxana Artene Penciu – viata-libera.ro

Foto: Eugen Dan Drăgoi

Fii tu primul care comentează on "Lieştiul şi Cosmeştiul, fruntea judeţului"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!