shopify
analytics tool

La Tecuci, drepturile copilului încălcate cu bună ştiinţă de către autoritaţi. Fotografierea copiilor o gafă cu iz penal.

Intimitatea Copiilor nerespectata la Tecuci

De bună vreme la Tecuci asistăm la o încălcare frecvenţă a legii. Mai exact sunt încălcate drepturile copilului şi al familiei. Toate acestea sub privirea îngăduitoare a autorităţilor locale. Acestea ori nu vor să aplice legea ori nu o cunosc. Zilele dinaintea sărbătorilor de Crăciun, cu nonşalanţă şi pentru a mai câştiga  ceva importanta în fata primarului şi a funcţionarilor din UAT Tecuci, educatoarele din diverse grădiniţe din municipiul nostru organizează diverse manifestări iar la finalul acestora îşi fac imagine fotografiindu-se cu copii fără să cunoască consecinţele acestor acţiuni. Credeţi că peste câţiva ani aceşti copii care vor fi conştienţi or să fie bucuroşi că, de exemplu, au fost fotografiaţi cu indivizi care ar putea fi în puşcărie?

Primarul-din-Tecuci-la-Gradinita-14Fotografiile din acest articol sunt preluate de pe tecuceanul.ro

Stimaţi părinţi, educatori şi autorităţi locale vă recomandăm să citiţi legea Legea 272/2004, care a preluat în legislaţia internă Convenţia europeană a drepturilor copilului (asta ca să nu se trezească cineva să ţipe că suntem nedemocratici).

Conform articolului
Art. 22. – (1) Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii sale intime, private şi familiale.
(2) Este interzisă orice acţiune de natură să afecteze imaginea publică a copilului său dreptul acestuia la viaţa intimă, privată şi familială.

Practica de aplicare (iarăşi, nu numai la noi), considera, în mod generic, că se interzice orice fel de acţiune care ar aduce atingere imaginii publice, vieţii intime, private şi familiale a copilului, difuzarea oricăror informaţii, fotografii, înregistrări audio-video în care figurează un copil nefiind posibilă în lipsa consimţământului (scris) părinţilor sau al persoanei responsabile de creşterea şi îngrijirea acestuia.

În cazurile în care s-a ajuns în instanţă, în spiritul aceleaşi legislaţii internaţionale, preluată intern, simplul act al fotografierii a fost de cele mai multe ori considerat o intruziune, mai ales când s-a cerut expres ne-efectuarea acestuia. Nerespectarea este considerată contravenţie, şi se sancţionează cu amendă (în 2004 era de 15.000.000). Şi încă e bine. În SUA, de exemplu, poţi face lejer câţiva ani de închisoare.

De asemenea, puteţi să o încurcaţi şi dacă fotografiaţi adulţi, iar ei se exprima împotriva actului de a fi fotografiaţi, conform art. 30 din Constituţia României „Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine”.

Aşa că nu fotografiaţi copii fără acceptul părinţilor, pentru că nu numai folosirea, comercială sau nu, este interzisă, şi abţineţi-vă şi de la adulţi, dacă vi se spune clar că nu vor.

Ajun-Mos-Nicolae-Tecuci-2015      Art. 5
(1) Copiii au dreptul la protecţie şi asistentă în realizarea şi exercitarea deplină a drepturilor lor, în condiţiile prezenţei legi
(2) Răspunderea pentru creşterea şi asigurarea dezvoltării copilului revine în primul rând părinţilor, aceştia având obligaţia de a-şi exercita drepturile şi de a-şi îndeplini obligaţiile faţă de copil ţinând seama cu prioritate de interesul superior al acestuia
(3) În subsidiar, responsabilitatea revine colectivităţii locale din care fac parte copilul şi familia sa. Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a sprijini părinţii sau, după caz, alt reprezentant legal al copilului în realizarea obligaţiilor ce le revin cu privire la copil

Art. 27
(1) Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii sale intime, private şi familiale.
(2) Este interzisă orice acţiune de natură să afecteze imaginea publică a copilului său dreptul acestuia la viaţa intimă, privată şi familială.
(3) Participarea copilului în vârstă de până la 14 ani la dezbateri publice în cadrul unor programe audiovizuale se poate face numai cu consimţământul scris al acestuia şi al părinţilor sau, după caz, al altui reprezentant legal.
(4) Copiii nu pot fi folosiţi sau expuşi de către părinţi, reprezentanţi legali, alte persoane responsabile de creşterea şi îngrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, instituţii publice sau private, în scopul de a obţine avantaje personale/instituţionale sau de a influenţa deciziile autorităţilor publice.
(5) Consiliul Naţional al Audiovizualului monitorizează modul de derulare a programelor audiovizuale, astfel încât să se asigure protecţia şi garantarea dreptului copilului prevăzut la alin. (1).

Art. 31
(2) Autorităţile administraţiei publice locale, unităţile de învăţământ şi alte instituţii publice sau private competente iau măsurile necesare asigurării exercitării corespunzătoare a drepturilor prevăzute la alin.

Alte articole asemănătoare:

Fotografiatul pe stradă, din punct de vedere legal.

Dreptul si fotografia aspecte juridice

Dreptul la imagine in contextul distribuirii fotografiilor pe retelele de socializare

Poti fi dat in judecata pentru o fotografie postata pe facebook?


Ajun-Mos-Nicolae-Tecuci-81

Ajun-Mos-Nicolae-Tecuci-61

Ajun-Mos-Nicolae-Tecuci-85

Gradinita-14-Tecuci-8

3 Comments on "La Tecuci, drepturile copilului încălcate cu bună ştiinţă de către autoritaţi. Fotografierea copiilor o gafă cu iz penal."

  1. Mult stimate si iubite.....! | 7 ianuarie 2016 at 12:05 | Răspunde

    Doamnele educatoare ar trebui sa inteleaga ca elevii nu pot fi folositi in Planul anual de adus elogii cercetatului penal si hotului dovedit da Curtea de Conturi.
    In aceste poze avem de a face cu cinismul si mitocania lui tuchell care incearca sa para mai uman folosind drept scut copiii. Un tertip electoral ieftin si ilegal.
    Nesimtitul asta ar trebui sa le explice copiilor ca el este cel care le-a umilit parintii si bunicii la ghisee, ca le-a marit taxele si impozitele, ca i-a buzunarit miseleste ca sa faca paranghelii cu curve, ca parintii lor muncesc din greu pentru ca Tuchel sa-si imbuibe capusele din Tepu si PNL Tecuci. Tot nesimtitul asta ar trebui sa le explice copiilor ca pe strada au noroi si nu au asfalt fiindca banii schiaza prin Austria cu amantele sau sunt cheltuiti vara pe plaje de lux.

  2. cine ar trebui tras la raspundere?

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


Scrie în căsuţă rezultatul adunării de mai jos: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.