shopify
analytics tool

La Manastirea Adam, vecernia si hramul

Hramul Manastirii AdamIn luna August pentru Protoeria Tecuci si zona de nord a judetului Galati in aspect religios sunt organizate si desfasurate evenimente foarte importante legate de viata duhovniceasca a zonei. Existenta a trei mari manastiri care-si organizeaza si desfasoara hramul reprezinta pentru toata zona, pentru credinciosi, preoti si nu numai, ocazia unei verificari duhovnicesti. Astfel, in perioada postului inchinat Adormirii Maicii Domnului, cu aprobarea centrului Arhiepiscopal de la Galati, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Manastirea Adam pleaca in pelerinaj in tot judetul. Anul acesta a ajuns in Protoeria Tecuci incepand cu 10 August 2010. Pelerinajul icoanei s-a terminat in 14 August. Au fost binecuvantate cu prezenta Maicii Domnului localitatile: Serbanesti, Liesti, Ivesti, Bucesti, Tecuci, Matca si Corod iar ziua de 15 August a incununat aceasta activitate de pelerinaj intrucat Manastirea Adam si-a organizat hramul.  Un scurt clip video AICI

Ca in fiecare an, foarte multi credinciosi ajung la Manastirea Adam cu o zi inainte la vecernia si prohodul Maicii Domnului care precede sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului. Anul acesta, desi a fost foarte cald in dupa-amiaza zilei de 14 August foarte multi credinciosi si preoti au fost prezenti la Manastirea Adam acolo unde au ajuns si parintele Vicar Daniel si Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Casian si unde, la fel ca in fiecare an, Maica Domnului ne-a apropiat si ne-a intarit cu smerenia ei. A doua zi, Manastirea Adam si-a desfasurat in hram Sfanta Liturghie la care a fost prezent Parintele Vicar Daniel al Arhiepiscopiei Dunarii de Jos.

A relatat despre eveniment Parintele Protopop Gheorghe Joghiu

Sat Adam, com. Drăguşeni, jud. Galaţi
Monument istoric
Hramuri: Adormirea Maicii Domnului, Izvorul Tămăduirii
Stareţă: monahia Anastasia Cimbru

Situată  în satul Adam, comuna Drăguşeni, pe un deal care domină întreaga localitate, Mănăstirea Adam este una dintre cele mai importante sihăstrii vechi, din întreaga zonă de sud a Moldovei. Accesul spre mănăstire se poate face fie din drumul naţional DN 26 Galaţi – Bârlad, între localităţile Bursucani şi Bălăbăneşti, fie din drumul judeţean DJ 251A Tecuci – Tg. Bujor, prin localitatea Fundeanu.

Istoric: Tradiţia locală, neconfirmată istoric, afirmă că prima aşezare monastică a fost întemeiată în părţile Adamului pe la mijlocul secolului al XVI-lea când un călugăr venit din răsărit a arătat unui cioban înstărit din codrii acestor locuri o icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni, propunându-i să ridice aici un schit. Aşa s-ar fi construit, se pare, o primă bisericuţă din lemn, cu hramul „Tuturor Sfinţilor”. Documentele istorice unanim recunoscute afirmă, însă, că mănăstirea a fost ctitorită de căpitanul Adam, la mijlocul secolului al XVII-lea, biserica fiind sfinţită la 14 octombrie 1652.

La 1685, Mitropolitul Sava şi marii boieri confirmă dorinţa ctitorilor şi a egumenului Leontie ca mănăstirea să fie închinată Muntelui Sinai. Mai târziu, la 5 iulie 1759, egumenul Iorest Movilă scrie domnitorului Teodor Calimach că, după ample lucrări de refacere, hotărăşte să închine această mănăstire Mitropoliei de la Iaşi, deoarece părinţii din Sinai nu o considerau trebuincioasă. Domnitorul va întări această închinare printr-un document din 12 august 1759.

În urma cutremurului din 1802, vechea biserică s-a prăbuşit, actuala biserica fiind ridicată până în anul 1813, la câţiva metri distanţă de cea veche, prin stăruinţa stareţilor Ioanichie Greceanu şi Metodie Gociu. După 1820 mănăstirea este transformată în mănăstire de maici. La 1826, din motive neelucidate, maicile de la Adam au fost strămutate la mănăstirea Floreşti, jud. Vaslui, călugării de acolo fiind aduşi la Adam, dar în 1835 se revine asupra acestei decizii, Adam-ul rămânând mai departe mănăstire de maici. După revenirea de la Floreşti, stareţa mănăstirii, Xenia Cuza, mătuşa domnitorului Al. I. Cuza, era înconjurată de o obşte de 62 de monahii şi surori, numărul vieţuitoarelor crescând mereu şi ajungând în vremea secularizării la 148.

La 1864 mănăstirea este deposedată de averile sale, rămânând cu mici suprafeţe de teren, insuficiente pentru acoperirea nevoilor curente. Statul se obliga să plătească o parte din cheltuielile de întreţinere, dar viaţa de obşte este practic desfiinţată, maicile fiind nevoite să se întreţină singure.

Biserica a fost grav avariată la cutremurul din 1869, precum şi la cel din 1940, când i s-au prăbuşit turla şi clopotniţa. După  realizarea lucrărilor de consolidare, lăcaşul de cult a fost resfinţit de Episcopul Huşilor, Grigore Leu, la 15 august 1946.

Prezentarea completa se poate lectura AICI

Fii tu primul care comentează on "La Manastirea Adam, vecernia si hramul"

Fii sociabil! Scrie şi tu un comentariu.

Your email address will not be published.


*


*

error: Content is protected !!